≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Åsa & Michael Rönn, författarpar

Författarparet Åsa och Michael Rönn, författarporträtt för Bonnier Carlsen (Pelle Svanslös 2014). Fotograf Stefan Tell

Här är författarparet som skriver de nya barnböckerna om Pelle Svanslös som ges ut av bokförlaget Bonnier Carlsen senare i år. Jag fotograferade författarporträtt, både tillsammans och enskilda, allt enligt denna ljussättning med två blixtar jag utvecklade i mitt tidigare (jättelånga) blogginlägg.

Pelle Svanslös, nya barnböcker, bokomslag. Bonnier CarlsenIllustrationerna till böckerna görs av Ingrid Flygare som jag fotograferade tidigare, men även ursprungsillustratören är inblandad på något sätt. Det ser i alla fall väldigt bra ut, det lilla jag har sett av omslagen.

Fotograferingen gick som en dans, förutom att deras hund var lite beskyddande av sig, men gick till slut med på att de skulle fotograferas tillsammans. Eftersom det är en bok om katter kändes det lite konstigt att ha med en hund i porträtten, så det hoppade vi över.

Vi fotograferade lite blandade bilder som vanligt, först studioporträtt baserat på den ljussättning jag hade tagit fram innan, båda i grupp och enskilda. Där varierade jag mig lite så det fanns rena bilder med en ljusgrå bakgrund, sen fick en svart vikvägg vara med ibland eller bara skuggan av den.

Åsa Rönn, författarporträtt för Bonnier Carlsen (Pelle Svanslös 2014). Fotograf Stefan Tell

Det går att göra rätt mycket småvariationer med enkla medel bara genom att antingen flytta in saker i bild eller flytta position på kameran när man väl har en flexibel ljussättning där det inte bara finns exakt en vinkel som allt funkar i.

Michael Rönn, författarporträtt för Bonnier Carlsen (Pelle Svanslös 2014). Fotograf Stefan Tell

Jag gillar rena bakgrunder, men också när det finns något mot kanten som man kan ”hänga upp” bilden på, t ex en skugga. När vi var klara gick vi ut och hade lyxen att få lite sol på en annars rätt skruttig dag vädermässigt. Då räckte det med en stor reflexskärm och lite skugga. Men mer om det senare.

Den eminenta webbplatsen Feber hade förresten med mitt förra inlägg om hur ljussättningen växer fram, gå gärna dit och tryck på ett rött plus-tecken nere i högra hörnet så få fler chansen att hitta hit.

Eller dela det på Facebook eller något annan socialt nätverk. Jag vet, man ska inte be om sånt, men det är alltid roligt när saker sprids. Tack på förhand.

Comments on this entry are closed.