Ljussättning av porträtt behöver inte vara svårt, speciellt om man förenklar genom att bara använda en blixt. Om det är en studioblixt eller en batteridriven blixt gör egentligen ingen skillnad.
En Speedlight eller annan kamerablixt kan räcka långt, eller kanske LED-belysning av något slag. Helt vanliga lampor räknas också som belysning, om du sätter ljus med dem.
Om du är intresserad av ljussättning har jag samlat en massa blogginlägg där jag bara använt en ljuskälla. I vissa fall har jag kompletterat med en reflexskärm, eller en flagga för att skärma av ljus.
Nästan alltid använder jag någon form av ljusformare, t ex en softbox eller ett blixtparaply. Kanske en beautydish ibland?
En blixt = en sak att kolla
Jag minns inte var jag läste dessa visdomsord, men de var något i den här stilen: ”en ljuskälla är en sak att hålla koll på, flera blir genast många fler kombinationer att justera och få till rätt”.
Gissningsvis var det kortare och mer effektivt formulerat än så, men jag kunde inte skriva det smartare utan att missa något.
Kärnan i det hela är egentligen bara att om du har satt dit en ljuskälla du kontrollerar är det bara den du behöver fokusera på. Det finns såklart en massa annat ljus som kan påverka porträttet, men vi utgår från det som brukar kallas ”huvudljus” för enkelhetens skull.
Exempel på ljussättning med en blixt
Istället för att skriva en massa tänkte jag länka till tidigare inlägg där jag beskrivit ljussättningen för olika porträtt. I alla exempel har jag bara använt en enda blixt, ofta en Profoto D1/D2/B1/B2.
Några av porträtten är lite äldre och då har det varit AcuteB och kanske en riktigt gammal Profoto Compact. Eller en Speedlight.
Porträtt med Speedlight utomhus
För några år sedan, innan jag hade lyxen att ha smidiga batteriblixtar använde jag kamerablixtar, t ex Nikons Speedlights. Det är lite meckigare, tycker jag, men de väger i alla fall lite.
Studioporträtt med en beautydish
Nästa exempel på vad man kan göra med bara en blixt, denna gång i fotostudio, är också gammal. En Profoto AcuteB 600R med en Profoto Softlight Reflector White räckte gott. Plus Tor Svae förstås.
En blixt, diffusion & reflexskärm
Bara för att man bara använder en blixt betyder det inte att man måste hålla sig till ljus från ett håll. En reflexskärm kan ju hjälpa till att låta huvudljuset också bidra med upplättning, t ex underifrån.
Kontrastrikt ljus och stor diffusion
Det här är i princip samma ljussättning som porträttet av Louise Hoffsten ovanför. Enda skillnaden är att modellen står upp och är en bit ifrån reflexskärmen. Plus den svartvita redigeringen förstås.
Just att använda ett ganska kargt ljus (här en Profoto Magnum-reflektor) som man diffuserar genom en skärm har i princip obegränsade möjligheter till variation.
Ändra bara avståndet mellan bakgrund/modell/diffusionsskärm/blixt så kommer du kunna göra en massa porträtt på olika men samma sätt. Porträttfotografering är oftast enklast om man gör det enkelt.
En blixt för två personer
Att fotografera enskilda porträtt med en blixt är rätt lätt, inte så jättemånga saker att hålla reda på. Är det fler som ska vara med på samma bild får man tänka till lite.
Men, det går såklart utmärkt att använda en blixt då också, bara man placerar blixt och personer rätt. Här är ett sätt.
Clamshell-ljussättning med en blixt
Ljussättning som en mussla helt enkelt, ljus från ovan och underifrån. Som en öppen mussla ser ut. Här är det en stor softbox snett uppifrån och sen en reflexskärm undertill. Porträttfotografering med clamshell-ljussättning brukar vara väldigt tacksam för de flesta.
En blixt framför fönster
Porträtt i fönsterljus kan vara väldigt fina, men att lita på solen i Sverige är vanskligt. Kan man få med ett ljus fönster som bakgrund behövs ofta bara en blixt för att balansera det hela.
Enkla gruppbilder med en blixt
Förut var jag inte så förtjust i gruppbilder. Det berodde oftast på att de tillkom under uppdrag i sista sekunden. Sen lärde jag mig att göra det riktigt enkelt, och nu är det bara glada miner.
Ska det vara en smidig fotografering av gruppbilder brukar jag ställa blixten bakom mig, gärna med en stor ljusmodifierare som t ex en softbox (ovan en 150 cm Octa). Det brukar räcka som ljussättning.
Jag fyller på denna sida löpande… Vill du läsa fler inlägg om porträttfotografering med bara en blixt finns det fler arkiverade som har den etiketten.