≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Var stolt över din prislapp - blogginlägg om prissättning för fotografer, frilansare och egenföretagare. Kanske mest fokus på hur du säger ditt pris, snarare än vad summan blir.

När det gäller att berätta vad jag kostar som fotograf handlar det oftare om hur jag säger mitt pris än vad summan faktiskt blir. Rubriken på inlägget kanske borde varit “Stå för din prislapp”, men det låter inte lika kul.

I början av min karriär var det inte så självklart, oavsett om det handlade om att sälja in en logotyp, en reklamkampanj, en webb eller en fotografering. Det kändes nästan alltid läskigt att säga vad priset skulle bli.

Men med tiden kom erfarenheten och att säga till en kund vad jag kostar för en fotografering är numera både självklart och väldigt oläskigt. Det har dock krävt både tanke och arbete.

Dyr eller billig kanske inte är viktigast…

Affärsporträtt, business headshots (med mer eller mindre kropp), pressbilder, porträtt, ansiktsporträtt, halvkroppsporträtt, utomhusporträtt, inomhusporträtt, studioporträtt, porträtt “on-location”, personalporträtt, författarporträtt etc.

Kärt barn har många namn, men det alla har gemensamt är att det finns en människa på bild. Mitt uppdrag är att fotografera denna person på ett så bra sätt jag kan utifrån de förutsättningar vi har kommit överens om.

I detta inlägg tänkte jag gå igenom, steg för steg, ungefär hur en helt vanlig porträttfotografering hos en kund brukar gå till.

Planering, ljussättning och mycket mer…

Jag ska bli roligare på Instagram 2020

Instagram är ingen kassako för mig, inte heller någon Like-ko. Däremot har min senaste strategi gjort att mitt Instagram-konto är det som bäst liknar en uppdaterad och uppstyrd portfolio.

Efter att ha kört i något år med “den här bilden lägger jag upp”-taktiken övergick jag senast till en annan plan. Den heter kanske “saker som blir snygga tre och tre med någon tanke bakom”?

Det blev tjusigt och ordnat, men samtidigt riktigt trist. Som ett par snyggt formgivna handklovar, med en inbyggd oerhörd tröghet.

Hur ser Instagram-planen för 2020 ut då?

Jag kan och gillar att ge

2019 har varit ett väldigt bra år för mig. Både som fotograf, företagare och person. Samma gällde för 2018 och 2017. Minns inte exakt, men tror att även 2016 och 2015 var riktigt bra. Och så vidare.

Ju äldre jag blir, med roligt jobb och en frisk fantastisk familj, desto oftare tänker jag på hur otroligt bra jag har det. Det gör att jag är i den lyxiga positionen att kunna dela med mig. Men det är ju något jag gör för att jag vill göra det.

Vill du också ge ett bidrag till UNHCR?
Författarporträtt av Anna Granlund, snart aktuell med "Den röde hanen", en spänningsroman som utspelar sig på en brandstation. Porträtt med rök och blått ljus, såklart. Fotograf Stefan Tell

Fotograferar men en författare som skrivit en spänningsroman där handlingen utspelas på en brandstation måste man ha med lite blåljus. Och rök såklart!

Som tur var hade jag båda sakerna med mig när vi träffades under Tranebergsbron mellan Kristineberg och Fredhäll. På oturssidan kan man väl skriva upp att det inte var helt vindstilla, så röken försvann rätt fort. Det blev en övning i hur man arbetar oergonomiskt istället.

Tre blixtar använde jag till porträttet ovan, två Profoto B10 och en Profoto A1 (den sista hade blått färgfilter, de andra bara i paraplyer). Notera även hur mycket “ren” yta det finns för att kunna lägga in ett bokomslag på bilden. Uppskattas av de flesta formgivare.

Mer blått färgfilter och porträtt…