≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Tre (olika) ringblixtporträtt

Porträtt, ljussättning med Profoto ringblixt och beautydish mot grå bakgrund. Fotograf Stefan Tell

Det här är egentligen en testbild när jag förberedde en ljussättning med ringblixt och beautydish inför ett författarporträtt. Sybil, som jag fotograferade pressbilder till, har fått vara med som exempel tidigare (Mitt vanligaste porträtt och Tjusigt porträtt i halvfigur) dröjde kvar i studion och lät mig testa ringblixten lite på henne.

Anledningen till att jag skriver detta inlägg är för att jag råkade se porträtt av tre olika personer med samma ljussättning, fast olika studiobakgrund, och lite olika retusch. Det intressanta är just hur mycket olika man kan få ut ur en och samma ljussättning. Bara att ändra bakgrundsfärg gör ju oerhört mycket, men även efterbehandling också såklart. För att inte tala om utseendet på den framför kameran.

Bild på ljussättningen än en gång

Såhär såg det ut. Tre blixtar (kanske en fjärde som hårljus, minns inte exakt), varav en var en ringblixt och en med en beautydish. Den gröna bakgrunden var såklart inte med på den översta bilden.

Ringblixt och författarporträtt på Lisa Moroni

Ringblixt och grön bakgrund

Som sagt, tre ganska olika bilder ändå, som såklart kunde vara ännu mer olika om jag bytt bakgrundsfärg eller redigerat dem lite mer annorlunda. Men ändå.

Man behöver inte uppfinna allt på nytt, det går att modifiera för att klämma ur lite mer ur något man kanske redan har uppställt, speciellt om man har flera fotograferingar bokade i studion samma dag. Att slippa riva allt varje gång och börja om från noll är inte alltid det man vill, eller har tid med.

Ur ett bloggperspektiv är det här också ett litet tips, man kan steka om vissa saker för att visa dem ur en annan vinkel. Lite som stekt potatis efter kokt.

Ni kanske tycker det är trist att se samma saker, men jag tyckte det hade en poäng just i det här fallet. Säg till annars så ska jag rota fram något nytt till nästa inlägg.

Comments on this entry are closed.

  • Urban Bäcklund 27 april, 2013, 16:59

    Hej
    Tack för en bra blogg. Tycker att det är bra att bli påmind att man inte behöver göra en helt ny mästerlig ljussättning för att få en annorlunda bild. Att det finns andra saker att ändra på.

    Som jag nämde i det tidigare inlägget så skulle det vara intressant med ett inlägg om att fotografera personer med glasögon. De foton jag sett från professionella fotografer verkar vara tagna med ett väldigt mjukt ljus (dom använder alltså en stor ljuskälla), men samtidigt verkar det inte komma speciellt högt uppifrån och dessutom komma ganska rakt framifrån (typ 30-45 grader). Ändå så får du/dom till bilder utan reflexer i glasögonen, vilket är svårt för mig att förstå och få till. Hur gör ni.
    Med vänlig hälsning,
    Urban Bäcklund