≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Lars-Heikensten_Nobelstiftelsen-pressbild-2015

Jag blev tidigare i år anlitad av Nobelstiftelsen att fotografera deras personalporträtt, och eftersom deras chef Lars fanns kvar på kontoret när vi var klara med personalplåtningen föreslog jag några enkla pressbilder som kan användas i deras mediabank.

Fler bilder från fotograferingen här…

blogg-bild-illustration-arbetsflöde-fotograf

Det här är ett försök att beskriva hur jag arbetar med bilder och filer i datorn från det fotograferingen är klar till leverans, oavsett vilket typ av fotouppdrag det gäller.

I korthet går jag genom lite olika faser i ett uppdrag som börjar med fotografering, sen ska bilderna in i datorn, sen ska de rensas och sorteras, sen ska de döpas rätt, sen ska minst en backup göras, sen fortsätter jag med justeringar i Lightroom innan det är dags för urval av kunden

Sen blir det oftast Photoshop och leverans. Någonstans mitt i allt, synkronisering mot extern lagring och sortering i en bra mappstruktur, för att enkelt ha koll på var allt finns.

[click to continue…]

Filippa-Widlund_kantljus-spökljus-softbox-inre-diffusion-ljusläcka

Bland det roligaste med ljussättning, eller kanske åtminstone det mest kreativa, är att ta något som kanske varit ett problem man har fått hantera och istället göra det till själva ljuset. Eller effekten.

När jag använder ljusmodifierare på blixtarna, vilket är i princip alltid, brukar jag vrida och vända på blixten (tillsammans med softboxen, eller paraplyet, eller vad jag nu använder) tills ljuset ser ut som jag vill. Ofta har jag någon slags idé jag försöker förverkliga, men ibland händer något oväntat som sen blir grejen.

Just den här fotograferingen, eller åtminstone porträttet ovan på Filippa Widlund, är snarare resultatet av en sidoeffekt jag sett många gånger men försökt få bort. Nu gjorde jag tvärtom.

Spökljus, ljusläckage eller vad du vill kalla det…

porträtt-kundtidning-ice-light-inomhus

I vintras fotograferade jag ett event en tidig morgon inne i Stockholm. Själva evenemanget var inte något att skriva om på den här bloggen, mest lite bilder på folk som minglar och några andra som stod på en scen och presenterade en rapport.

Men, i uppdraget ingick även att ta några specifika porträtt på herren ovan, och då var det lika bra att ta med sig utrustning så jag kunde klara av det snabbt mitt i själva fotograferingen.

LED is more…När snön fortfarande täckte delar av marken fotograferade jag författarporträtt av Mats Wänblad för Bonnierförlagen. 

Först tog vi några studioporträtt och sen bar jag med mig en Profoto B1 med ett Profoto Umbrella Deep White Large som jag använde som enda blixtljus för att göra något av det opålitliga befintliga ljuset. 

Lustigt nog dök det upp en liten solstrimma som dekorerade den putsade fasaden i bakgrunden, och vips, ett porträtt med någon slags riktning.