≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

porträtt-inbyggd-blixt-fönsterljus-ice-light-led

Ibland får jag uppdrag av tidningar och magasin att åka någonstans bara för att fotografera en person, en enda bild är ofta det som levereras. Det kan behövas när de behöver något nytaget porträtt i rätt miljö till en artikel som kanske inte har plats för mer bilder än så.

Det brukar ofta vara roligt att få så ”enkla” jobb, de går fort och levereras fort. Men ibland är det som ser enkelt ut egentligen precis tvärtom. Då och då händer det mig att det som i verkligheten ser skönt och bra ut senare i kameran blir hur fel och trist som helst. Då menar jag inte uttryck och komposition utan exponering och själva bildfilen kontra det man upplevde då med ögonen.

[click to continue…]

Alex Haridi, författarporträtt på debutant, Bonnier Carlsen, 2014. Fotograf Stefan Tell

Det här är Alex Haridi, debuterande författare på Bonnier Carlsen med boken ”Huset mittemot” som verkar bli rätt läskig. Jag fick äran att fotografera hans författarporträtt som kommer användas som pressbilder och förhoppningsvis dyka upp överallt framöver. Boken släpps 26 januari 2015, men bilderna togs redan i augusti.

Mitt uppdrag som fotograf var som vanligt att leverera en bra blandning porträtt för att man inte ska tröttna på en och samma bild, eller så brukar jag tänka i alla fall. Så jag ringde Alex och bokade en tid då vi kunde åka runt lite för att hitta bra miljöer som kändes passande till boken.

Många pressbilder på Alex Haridi här…

julgran-studio-investering-träd

Snart är det nytt år, men innan dess kanske man som egen företagare vill se över vilka investeringar i kamera, objektiv, studioutrustning och annat man behöver som ska göras för att få inköpen att hamna på rätt sida av årsskiftet.

Det känns i alla fall för mig skönare att sluta året med utgifter än att börja det nya innan man ens har hunnit fakturera något. Frågan är som alltid vad man behöver, eller snarare, i vilken ordning man vill göra sina investeringar.

Som fotograf finns det alltid något nytt som förhoppningsvis kan göra jobbet enklare, snabbare, bättre eller utöka möjligheterna vid fotografering i studion eller på plats hos kunder. I mitt fall blir jag lätt rätt mätt på inköp, och brukar planera dem långt i förväg. Sen kan jag överraska mig själv med spontaninköp då och då.

Kommer den nya prylen att komplettera?

nattfotografering-månsken-segling-fuji-x100s

En trevlig återkommande händelse de senaste åren har varit höstsegling med min kompis trimaran, en Seaon som går jättefort. Jag är ingen expert på segling, längre, men har seglat hela min uppväxt. Fast med bara ett skrov. Tre är en helt annan grej, jag känner mig som nybörjare på alla plan. Men fort går det.

Det är fantastiskt i Stockholms skärgård på hösten, otroligt lugnt och fridfullt. Med en erfaren skeppare var det inga problem att navigera sig ut till en fin naturhamn i mörker och dimma, även om månen tittade fram ibland och gjorde allt overkligt ljust.

Då är det svårt att ha en kompaktkamera som den Fuji x100s jag hade med mig. Man har ingen aning om vad som fastnar på bild och blir bländad varje gång man ska kolla av på skärmen hur det blev.

Mer trimaran och mer skärgård…

IMG_7632.JPG

Jag brukar då och då (eller lite för ofta) kolla Blocket, Facebook och Fotosidan för att se om man inte kan göra ett fynd på begagnade objektiv eller studioutrustning.

Och ibland har man tur, t ex förra veckan då jag ungefär en timme efter annonsen hade lagts upp fick syn på två stycken begagnade Profoto B1 med extrabatteri och laddare. Till ett väldigt rimligt pris också (till skillnad på hur det ofta är med begagnat).

[click to continue…]