≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

styrelsefotografering-koncernledning-praktikertjänst-2014

Fotografera en styrelse är något jag gör löpande, det brukar vara enskilda styrelseporträtt och minst en obligatorisk gruppbild till årsredovisningen. Oftast sker detta på plats hos kunden när styrelse och ledningsgruppen ändå har samlats, och det brukar vara ganska ont om tid.

Gruppbilderna ovan är från Praktikertjänsts årsredovisning, och jag fotograferade deras styrelse tidigare i år. Platsen var deras nygamla lokaler som blivit otroligt fina, dock är inte alltid fint för ögat enkelt för kameran.

Så fotograferade jag styrelsebilden…

Ljussättning utomhus med studioblixt Profoto D1 mot grå himmel. Fotograf Stefan Tell

Nu har vi äntligen blivit klara med vår grop, och den nedgrävda studsmattan är på plats. Med gropen under alltså. Det har varit ett rejält arbete, 6000 liter jord skulle bort, för hand, men nu är den klar och ungarna verkar otroligt nöjda. Vi är också otroligt nöjda eftersom vi inte behöver vakta dem precis vid stegen eller se dem fallar ner på marken som små löv. Små löv som slår sig dvs.

En sak jag märkte i helgens fina väder var hur skyddsnätet gjorde att solljuset blev väldigt snyggt när det silades genom det svarta nätet. Lite som en scrim fungerar, som jag dock aldrig använt. Så jag tänkte att det vore på sin plats att försöka få till det en betydligt gråare dag i veckan. Med en studioblixt.

Fler bilder och mer text här…

Porträtt till artikel i personaltidning med tavla som bakgrund, och en blixt. Fotograf Stefan Tell

I vintras fotograferade jag några porträtt på plats av tjejen på bild ovan, hon jobbar på en bank och deras personaltidning hade en artikel om henne. Mitt uppdrag var att få några porträtt i miljö på henne.

Ett litet bankkontor kanske inte alltid erbjuder de mest fantastiska miljöerna att utforska, men som tur var hade de ett stort flygfoto som tavla i konferensrummet. Det kan man ju ha som bakgrund, tänkte jag.

Jag anade redan innan att det vore bättre att ta med sig smidig utrustning än hela arsenalen, så det fick bli ett stort bomstativ (alltid smidigt tillsammans med Speedlights) och en kamerablixt. Och kamera m.m.

Så gjorde jag, och fler bilder…

Fint ljus för porträtt i dörröppning. Fotograf Stefan Tell

I min verktygslåda full av saker jag kommit på fungerar bra har dörröppningstricket en speciell plats, för att det alltid fungerar så bra och är så lätt att använda. Ställ bara den du ska fotografera i en liten bit innanför en dörröppning, exakta avstånd märker du snabbt på hur bilderna blir.

Här har jag ställt en svart vikvägg lite bakom modellen för att få en jämn bakgrund, toningen kommer av att ytan på vikväggen är aningens blank och får ljus på sig just där. Annars är det inga reflexskärmar eller liknande inblandat, men det kan man ju ha om det är molnigt och man behöver lite upplättning. Ljuset i hennes ögon kommer från solen som lyser upp omkringliggande husfasader.

Det var inte mer än så, dagens fototips helt enkelt.

vad-kostar-en-grop-alternativkostnad

Vi köpte först en villa, en av de få i området som inte hade en studsmatta på tomten. Länge kändes det smidigt att slippa ha ett sådant åbäke ståendes och ta upp plats som kanske kunde användas till spring eller fotboll. Till sist kapitulerade vi och tyckte att det nog var rätt trevligt att inte ha barnen utspridda över hela grannskapet för att hoppa i andras studsmattor. Så vi köpte en vi också.

Studsmattor finns i alla möjliga storlekar, kvalitéer och prisklasser. Med eller utan skyddsnät. Med eller utan smarta säkerhetslösningar. Som med så mycket annat får man oftast det man betalar för, sen får man avgöra om det ska vara en långsiktig investering eller bara kunna kryssa av något på listan så billigt som möjligt.

Jag skulle kunna dra en massa paralleller till fotografbranschen här, men spar det till ett annat inlägg. Det här ska ju handla om en grop, och vad den kostar.

Hur stor är en grop? I vårt fall, ganska.