≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Ögat är bra på att luras, och som fotograf måste man tyvärr hjälpa kameran att visa det ögonen såg. Porträtt i mörka lokaler med mysig belysning är ett klassiskt exempel på det.

Du står där och tycker allt ser tydligt men nedtonat ut. Sen tar du en bild med kameran och alla ljusförhållanden ändras. Hade det bara varit lokalen som skulle fotograferats kunde man fuskat lite med HDR eller bara längre slutartid.

Ska du däremot få in ett porträtt och ha ett bra ljus på personen utan att rummet blir kolsvart får man använda sig av några knep. Ett är att ljussätta allt, det andra kräver bara en blixt och ändrade inställningar i kameran för att bli bra.

Läs hela inlägget…

Sno mina inlägg

Vill du ha lite långsiktighet i din närvaro på nätet? Inte bara publicera ditt innehåll på ställen som inte riktigt hjälper dig att stärka din position på Google? Du kanske har startat en blogg?

Jag vet, det kan kännas motigt ibland att komma på vad man ska skriva om. Vem kan vara intresserad och skriver jag så roligt egentligen?

Du kan få ett tips som kanske hjälper. Utgå från ett annat blogginlägg och skriv om det så det blir ditt eget. Du får ta från mig om du vill.

Läs hela inlägget…

Profoto B1X – test & recension

Profoto B1X. Test och recension av nya batteriblixten tillsammans med nya OCF ljusmodifierare. Fotograf Stefan Tell 2017

Profoto B1X är nya modellen av den otroligt smidiga batteriblixten B1, på utsidan är i princip enda skillnaden att ringen längst fram och röret för blixtpinnen är matt svarta.

In English: [Review] Profoto B1X (vs B1)

Enligt specifikationerna har kommer de som köper B1X få några riktigt bra förbättringar, 80% starkare modelljus är en av dem. Över 100 extra blixtar på full effekt (325 för B1X jämfört med 220 för B1) är en annan sak. Den tredje är att HSS har fått betydligt större omfång.

Men, det jag tycker är det bästa av allt, som ägare av tre stycken Profoto B1:or som jag använder nästan dagligen, är att två av dessa förbättringar är tillgängliga för mig också.

Kul för gamla och nya blixtägare

Casting porträtt skådespelare Rojan Telo. Fotograf Stefan Tell

Fotograferar porträtt i fotostudion gör jag ofta. Fotograferar skådespelarporträtt gör jag inte lika ofta, men väldigt gärna. Då brukar jag passa på att krångla till det riktigt ordentligt.

Ljussättningen för denna porträttserie använder fyra studioblixtar, en blandning av Profoto D2, B1 och B2. Plus några softboxar, flaggor, raster, skärmklaffar och lite diffusionstyg.

Ljussättning, en ovanligt pysslig sådan…

Städa dina platser på nätet

Som fotograf har jag mitt innehåll på nätet lite överallt. Kommer det en ny tjänst brukar jag åtminstone se vad det är och prova snabbt. Sen kanske det inte alltid blir så mycket mer.

Problemet med att ha konton på allsköns tjänster är att man kanske uppfattas som spretig av kunder som råkar hitta en på ”fel” ställe. Då kan det vara en poäng att inventera ibland.

Läs hela inlägget…