≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

en-bra-testbild-utan-blixt-i-fotostudio-test-befintligt-ljus

Här kommer ett otroligt kort blogginlägg, men med ett bra tips i kategorin ”Note-to-self” som man lätt glömmer lite då och då. Det gäller ljussättning, eller snarare det som man själv inte lagt till i form av ljus.

Börja med att ta en bild utan synksladden/radiosändaren i, eller innan du ens har satt på blixtarna. Då kan det se ut ungefär såhär. Trots 1/200 sekund och trots f/8 (eller 5.6?) så kommer det inte alltför starka ljuset från taklamporna att påverka bilden. Inte så jättemycket uppenbarligen, men lite grann. Både när det gäller exponering och blandning av färgtemperatur från olika ljuskällor.

Vad man gör med denna information är upp till dig, men det kan vara bra att veta hur mycket det befintliga ljuset påverkar bilden med de inställningar man har gjort i kameran vad det gäller slutartid och bländare innan man ens har tillfört något med blixtljus. Samma gäller såklart om man använder blixtarnas inställningsljus/modelljus och låga bländartal för kort skärpedjup. Ibland blir blandningen bra, ibland sitter man i efterhand och undrar hur man någonsin ska få bukt med färgproblem.

Det var allt.

Retusch av barn i fotostudio, porträtt, en steg-för-steg-guide. Fotograf Stefan Tell

Retusch av porträtt är något som ingår i mitt dagliga arbete som fotograf, jag levererar sällan bilder utan att ha retuscherat dem först. Sen kan det vara olika nivåer av retusch, allt från ettrig ta-bort-varenda-pixel-som-inte-ska-vara-där, till den variant jag brukar köra på oftast, dvs att det knappt ska synas att Photoshop varit inblandat.

För att definiera retusch här tänkte jag avgränsa det till sånt där jag gått in och gjort ändringar i Photoshop för att modifiera bilden utöver justeringar av färgtemperatur, övergripande kontrast och andra grundinställningar i Lightroom. De sistnämnda hamnar mer i kategorin ”framkallning” och är generellt för alla bilder i en serie, inte specifikt för en viss bild.

De här sakerna gjorde jag i alla fall i Photoshop för att gå från en oframkallad bild i Lightroom till ett färdigt porträtt av barnet i Photoshop, steg för steg.

Före/efter-bilder från retusch…

barnfotografering-på-tomten-med-paraply-och-motljus-profoto-b1

Övning ger färdighet, säger det gamla talesättet. Och ibland ser man något man vill öva på, t ex att utnyttja en fin solnedgång för att bättre kunna utnyttja det ljuset nästa gång det dyker upp. Eller så vill man bara ta lite kort på sina barn när de är på det humöret och jag ändå hade utrustning hemma för att göra det lite roligare.

Förra gången jag fotograferade dem i studsmattan hade jag bara en Profoto B1 med lång förlängningssladd, nu hade jag en B1 som gör allt betydligt smidigare. Inga sladdar att snubbla på t ex.

Anledningen var att solen höll på att gå ner, och just då är det väldigt fint ljus i vår trädgård. Eller det upplevs så i alla fall. Tillfället försvinner dock väldigt fort när solen försvinner bakom grannens hus.

[click to continue…]

porträtt-inbyggd-blixt-fönsterljus-ice-light-led

Ibland får jag uppdrag av tidningar och magasin att åka någonstans bara för att fotografera en person, en enda bild är ofta det som levereras. Det kan behövas när de behöver något nytaget porträtt i rätt miljö till en artikel som kanske inte har plats för mer bilder än så.

Det brukar ofta vara roligt att få så ”enkla” jobb, de går fort och levereras fort. Men ibland är det som ser enkelt ut egentligen precis tvärtom. Då och då händer det mig att det som i verkligheten ser skönt och bra ut senare i kameran blir hur fel och trist som helst. Då menar jag inte uttryck och komposition utan exponering och själva bildfilen kontra det man upplevde då med ögonen.

[click to continue…]

Alex Haridi, författarporträtt på debutant, Bonnier Carlsen, 2014. Fotograf Stefan Tell

Det här är Alex Haridi, debuterande författare på Bonnier Carlsen med boken ”Huset mittemot” som verkar bli rätt läskig. Jag fick äran att fotografera hans författarporträtt som kommer användas som pressbilder och förhoppningsvis dyka upp överallt framöver. Boken släpps 26 januari 2015, men bilderna togs redan i augusti.

Mitt uppdrag som fotograf var som vanligt att leverera en bra blandning porträtt för att man inte ska tröttna på en och samma bild, eller så brukar jag tänka i alla fall. Så jag ringde Alex och bokade en tid då vi kunde åka runt lite för att hitta bra miljöer som kändes passande till boken.

Många pressbilder på Alex Haridi här…