≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

fore-efter-bild-portratt-aker-profoto-b2-deep-umbrella-en-blixt-barn-gruppbild

Midsommar var en skön men gråmulen historia där himlen kändes som den var målad med en väldigt oinspirerad pensel, bland det svårare jag vet att få bra. Eller kul i alla fall.

Utan blixt och ganska hårdhänt redigering i Photoshop eller Lightroom blir det lätt mörkt och dystert, då får man alltså ta med en blixt, och redigera lite hårdhänt.

Från platt till lite roligare bild…

billigare-alternativ-grid-softgrid-raster-softbox-octa-profoto

Ibland gillar jag att köpa dyra saker, det känns tryggt och bra. Ibland gillar jag att göra fynd och hitta billiga alternativ som ofta fungerar nästan lika bra eller kanske precis lika bra.

Att betala 70 000 kr för en Nikon D5 känns på något märkligt sätt ok, men att betala 4 365 kr för ett mjukraster till min Profoto 150 cm softbox Octa är något jag inte förmått mig att göra.

Viss utrustning till kameror, blixtar och annan fotoutrustning känns märkligt dyra, då är det väl fantastiskt att man kan hitta billigare om man bara letar lite?

Internet är din vän, men kanske inte allas…

test_set.a.light.3D-STUDIO-fotograf-Stefan-Tell-ljussättning-diagram

Ljussättning för porträtt och annan fotografering i fotostudion är några skedar idé, några skedar erfarenhet och ofta rätt många skopor försök och misslyckanden. Trial and error, som det så fint heter.

Men man behöver inte alltid hitta blixtar upp och ner, byta ljusmodifierare till förbannelse eller ändra vinklar och effekt tills man blir alldeles matt. Man kan lära sig rätt mycket i datorn.

Efter lång betänketid köpte jag till slut programmet set.a.light 3D STUDIO för PC och Mac, och jag gillar det.

Läs hela min recension av set.a.light 3D

personalporträtt-svartvitt-en-blixt-fotostudio-profoto-b1-paraply

Personalporträtt kan göras på miljarder olika sätt, men ska fler än en fotograf ta bilder åt ett företag på olika orter finns en poäng i att använda en ljussättning som är enkel att imitera så stilen blir samma på alla oavsett fotograf och plats.

Jag fick frågan av en reklambyrå vad det skulle kosta att fotografera personalen på tre olika orter. Istället för att själv åka till Danmark och Norge för att ta några enkla porträtt föreslog jag att mitt uppdrag skulle inkludera att hitta lokala fotografer och ge dem enkla instruktioner så porträtten höll samma stil.

En blixt är alltid enklast…

01_DIY_Bygg-rullbar-flagga-fotografering-Molton-projekt-skärm-stativ

Som fotograf vill man inte bara lägga till ljus vid fotografering, minst lika viktigt är det att kontrollera ljuset genom att ta bort det som inte ska vara där.

I min fotostudio har jag investerat i utmärkta flaggor (mina heter Avenger) för att skärma av ljus, med metallram och enkla fästen är de smidiga att använda och gör sitt jobb utmärkt.

Tyvärr är de rätt otympliga att ta med sig ”on-location” när man fotograferar på plats någonstans, så jag har klurat på en rullbar flagga som är lätt och inte tar så mycket plats i stativväskan.

Ritning och konstruktion steg för steg…