≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Ilon-Wikland_Mark-Levengood_2014-hemma-hos-Peter-Vargen

Jag fotograferade porträtt och reportagebilder av Mark Levengood och Ilon Wikland i våras för Lilla Piratförlaget med anledning av den bok de gör tillsammans, Peter och Vargen. Det blev så många bra bilder jag är nöjd med att jag helt enkelt får visa upp några fler från samma fotografering.

Vi hade klarat av bilderna inne i Ilons ateljé och nu behövde vi några ”diskussionsbilder” där de satt med hennes illustrationer och pratade. Det blir oftast bäst och mest naturliga bilder om man låter folk vara i fred och bara prata, ha låtsasmöte på något sätt. Ibland kanske man får be dem att titta upp eller flytta närmare men rent allmänt är det enklast att vara en fluga på väggen.

En fluga på väggen med stor kamera och en blixt på stativ som blixtrar lite då och då dvs, men det brukar sällan störa.

En blixt snett upp i taket…

1-testbild-ljussättning-av-gruppbild-med-bara-en-blixt-i-högt-tak-konferensrum

När jag fotograferar porträtt och gruppbilder på plats åt kunder händer det inte alltför sällan att det är på någon konferensanläggning. Oftast är det då alla är på plats samtidigt, så det är lika bra att passa på att fotografera när det finns tid.

Denna gång var det ute på Arlanda i ett av hotellens konferensrum, exakt hur det såg ut där visste jag först när jag kom dit. Jag hade såklart kunna be kunden ta någon enkel mobilbild på morgonen när de kom dit, men jag tror inte det hade förändrat så mycket vad gäller vilken utrustning jag skulle packa med mig.

Så det blev mitt standardpaket för fotografering på plats, två Profoto D1, lite olika ljusformare och några stativ. Plus kamera och objektiv såklart.

Högt i tak är fotografens bästa vän…

Joachim-Berner_Professionellt-Styrelsearbete_omslagsfoto-naturligt-ljus-svartvitt-porträtt

I somras fotograferade jag Jochim Berner för medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete, vi båda hade egentligen semester men som tur var gick det bra att mötas en halvtimme inne i stan. Han skulle sen iväg på ett möte och föreslog Humlegården som mötesplats för oss.

Tidigare på våren hade jag fotograferat i Kungliga Biblioteket när ALMA tillkännagav årets vinnare och kom ihåg att det fanns många bra miljöer där inne. Så, jag ringde dem och kollade om det var ok att fotografera lite där, vilket var helt ok för dem bara vi inte störde andra.

En staty som reflexskärm, japp

porträtt-artikel_Owe-Sandström_Fjärilshuset-regnskog-Led-ljus

Ibland när jag fotograferar porträtt känns det som ljuset får volym, t ex när det var så varmt i somras att man upplevde samma soldis som det kan vara längre söderut i Europa, eller dimman som ligger kvar på morgonen ibland. Det är väldigt lyxigt och kanske inget man kan återskapa med enkla medel.

Om man inte åker till Fjärilshuset i Haga, Stockholm där de har gjort om hela miljön för att tropiska djur och insekter ska trivas, då får man det gratis. Och det blir fantastiskt fint som fotobakgrund till porträtt. Ställer man sedan Owe Sandström i kakiskjorta framför lövverket och en LED-lampa blir det såhär.

En sprinkler och en Ice Light…

Ilon-Wikland_Mark-Levengood_hemma-hos-reportage-Lilla-Piratförlaget

Författarporträtt gör jag rätt ofta, men många gånger är åtminstone barnböcker ett resultat av samarbetet mellan en författare och en illustratör. I fallet med Mark Levengood och Ilon Wikland vet jag inte riktigt hur jag ska beskriva det, de samarbetar i alla fall med boken som kommer ut på Lilla Piratförlaget senare i år.

Mitt jobb var att fotografera dem i Ilons hem en fin dag och få med lite av deras samarbete och något annat än studiomiljö. Med stora fönster i norr var ljuset i lägenheten rätt fantastiskt från början, men lite hjälp på traven kunde solen få ändå. I form av en blixt som gav en liten extra strimma av ljus.

[click to continue…]