≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

dan-wollgers_portratt-pressbild-albert-bonniers-forlag-2016. Fotograf Stefan Tell

Dan Wollgers är en svensk konstnär och ett namn som jag nog kommit ihåg sedan han gjorde omslaget till telefonkatalogen på 90-talet. Jag fick i uppdrag av Albert Bonniers förlag att fotografera pressbilder (författarporträtt känns kanske inte helt rätt här, eftersom Lena Andersson skrev texterna till boken) av honom.

Jag blev, lustigt nog, lite nervös av att få det uppdraget. Inte så jättefarligt, men det var stort att fotografera någon som jag aldrig träffat men haft koll på länge.

Förberedelserna blev rätt enkla, jag hade tänkt mig något avskalat med en grön bakgrund som man kunde justera lite i efterhand. Sen tänkte jag lite mer avskalat ändå utan grön bakgrund.

Blandade och rena porträtt…

foto-reportage-veterinar_lena-aborg-bostonterrier

Som fotograf får jag ofta fotografera sköna typer, och ibland sköna hundar som följer med på köpet. Lena, som är veterinär, träffade jag hemma på hennes tomt en fin sensommardag för att göra några porträtt till en artikel hon skulle vara med i.

Jag hade åkt bil hela vägen till Östertälje och titta på molnen under färden, och tänkte att jag skulle försöka få med lite himmel i bilderna. Plus hundar och Lena såklart.

Kluriga moln och krånglande blixtar…

arbetsflode-fotografering-evenemang-stefan-tell_18

Fotografera evenemang är roligt, och ju mer jag har filat på mitt arbetsflöde och lärt mig vad som funkar bra, desto snabbare och smidigare går det.

Det handlar dock inte bara om utrustning och arbetsflöde, väldigt mycket hänger på bra dialog med kunden och såklart planering. Poängen är ju att jag ska kunna leverera mitt bästa, och att kunden ska kunna fokusera på sitt event.

Ungefär såhär brukar jag jobba…

Författaren Magnus Florin, författarporträtt för Albert Bonniers Förlag. Fotograf Stefan Tell

Magnus Florin är chefsdramaturg vid Dramaten och jag fick uppdraget att fotografera nya författarporträtt till Albert Bonniers förlag. Som vanligt kollade jag upp vilka pressbilder och porträtt som gick att hitta med en bildsökning på Google för att inte göra mer av samma stil.

Jag började med en helt annan ljussättning i studion, men hade haft den här i bakhuvudet en längre tid. Efter att ha fått ta några porträtt kände jag att den äntligen hade hittat en lämplig modell.

[click to continue…]

forfattarportratt-pressbilder-per-gustavsson_illustrator_bonnier

Bland det bästa jag vet när det gäller porträttfotografering är att hitta bra förutsättningar med naturligt ljus och sen tillsätta lite blixtljus för att få det exakt som jag vill ha det.

Första uppdraget jag gjorde efter semestern var att fotografera pressbilder med illustratören Per Gustavsson till bokförlaget Bonnier Carlsen. Det var ett perfekt uppdrag att starta med efter en lång sommar, även om jag kände mig lite ringrostig.

Utomhusporträtt i skugga med blixt…