≡ Meny

Fotograf Stefan Tell, Stockholm

Profoto-B1-Zoom-reflector-diffusion-sittandes-i-bil-porträtt-en-blixt

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) delas i år ut till författaren Meg Rosoff som jag har fått äran att fotografera under pristagarveckan i Stockholm. Som vanligt inleds den för mig med pressbilder, de senare åren på Skeppsholmen och som de flesta åren har det varit väldigt fint väder. Men blåsigt.

Meg verkade inte bry sig speciellt mycket, hon var bara glad och gillade läget. Själv klurade jag hela tiden på att hitta platser där det inte blåste så mycket eller där jag kunde surra fast mitt blixtstativ.

En Nikon D5 och en blixt…

Mitt sämsta köp, på vissa sätt.

Jag spontanköper sällan saker, varken till firman eller privat. Inte kapitalvaror i alla fall. Istället undersöker jag alternativ lite för mycket och länge, ibland för länge att produkten redan har fått en efterföljare utannonserad. Men så kan jag nog säga att jag sällan gör dåliga köp, eller investeringar, ibland händer det dock.

Det finns vissa saker man som fotograf måste ha, och beroende på hur man jobbar kan det vara värt att lägga rätt mycket pengar på dem. Sen finns det saker man kanske vill ha, utan att de kanske riktigt berättigar en sådan investering.

Ibland tänker man fel…

Erik-Sidenbladh-författarporträtt-pressbild-Bonnier-fotostudio-Stefan-Tell

Författarporträtt är något jag verkligen älskar, lite som pressbilder generellt så får man som fotograf ta ut svängarna betydligt mer och kunna göra porträtt anpassade för en person, gärna variera utomhusporträtt med studioporträtt, vissa med scenografi, andra mer avskalade mot enfärgad bakgrund.

När det gäller studioporträtt brukar jag oftast börja med det som tar tid, dvs när det ska vara rekvisita eller mer avancerad ljussättning, och sedan fotografera till jag är nöjd. Efter det kan man klämma ur rätt många varierade porträtt genom att plocka bort beståndsdelarna, en efter en.

Nu tänkte jag beskriva en studiofotografering och hur den gick till, från ren rundfond och tom fotostudio, till ett par färdiga porträtt.

Vi börjar med en tom fotostudio…

Per-Westerberg-tidigare-talman-ordförande-StyrelseAkademien-pressbild

StyrelseAkademien har fått en ny ordförande i tidigare talman Per Westerberg och behövde nya pressbilder till pressmeddelanden och deras tidning Professionellt Styrelsearbete, så de ringde mig.

Som det så ofta är hade vi inte hela dagen på oss, men med någon så fotovan som Per behövdes det inte heller för att få ihop några bra porträtt i fotostudion och utomhus.

I studion använde jag samma ljussättning hela tiden, men försökte få till variation bara genom att använda mig av ljuset som smiter ut i glipan som den inre diffusionsduken lämnar.

[click to continue…]

summering-min-fakturering-2015-ekonomi-statistik-diagram-frilans-fotograf-stockholm-egenföretagare

Förra året, 2015, skrev jag ett långt inlägg om ekonomi och företagande där jag gick igenom min fakturering från året innan, mest för att det är kul med siffror när de börjar betyda något.

För det mesta går jobbet som frilansande fotograf ut på att göra det man har lovat och lova saker man ska göra. Men att få lite koll på vilka löften och leveranser som har varit bra, vilka kunder som egentligen försörjt mig mest och lite allmänt om hur min verksamhet ser ut skadar aldrig att veta.

Så jag har sammanställt mina fakturor från 2015 nu och gjort lite diagram över hur det gick, fördelning, snittbelopp och omsättning. En saga som är ganska rosenskimrande ända till det var dags att deklarera, jag kan säga i korthet att slutet blev sisådär.

Fakturering, ekonomi, diagram och sånt…