≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Personalporträtt är en av de tjänster jag har gjort mest, om man räknar i antal levererade bilder. Det kan vara allt från enklare studioporträtt mot vit bakgrund till mer avancerade ljussättningar för att bygga upp ljuset från noll i en miljö.

Ska jag vara ärlig brukar jag oftare fotografera den enklare typen av porträtt med två blixtar på kontor eller i fotostudio. Men ibland tar jag med mer utrustning och krånglar till det lite.

Denna fotografering var för Pocket Shop på deras huvudkontor i Stockholm en väldigt grå och blåsig dag. Med lite planering och ljussättning behövde inte bilderna bli trista för det.

Från mörkt rum till färdiga porträtt…

Har man en liten fotostudio som jag har är det lätt att bakgrunden är det svåraste att få till. När det gäller variation och så. Det finns alltid en risk att den blir som den blir.

Det finns ju massor med metoder för att skapa lite liv i bakgrunden till porträtt, men har man rätt kort djup att arbeta med krävs det lite arbete. Ett smidigt sätt är t ex att köpa en fotobakgrund som redan har lite liv och variation inbyggt.

Jag hittade ett företag som gör handmålade fotobakgrunder i en massa olika mönster och färger på någon slags målarduk eller canvas, kan nog kallas presenning i vissa fall. Inte superbilligt, men otroligt användbart och ett kul tillskott i studion.

Dyrare än pappersbakgrund, men roligt…

Säljtips för fotografer och frilansare, ställ frågan som säljer bäst och enklast. Fotograf Stefan Tell

Att sälja sina tjänster som fotograf eller frilansare i allmänhet kan ibland kännas svårt och komplicerat. Troligtvis är det för att man gör det onödigt svårt och komplicerat.

Tidigare i min karriär inom webb, reklam och formgivning var det alltid en uppförsbacke att sälja. Vissa har det i sig, jag hade det inte.

Som fotograf är det faktiskt ganska okomplicerat, det räcker ofta med att fråga. Jag har förenklat det till en fråga, som funkar.

Blandade men enkla säljtips…

Jesper-Danielsson_Bonnier_pressbild-forfattarportratt-rok-2016

Jesper Danielsson är inte bara regissör utan numera även författare av en barn/ungdomsbok med science fiction-tema som låter väldigt lovande (han är även son till Tage Danielsson också).

Bokförlaget Bonnier Carlsen behövde författarporträtt och kontaktade mig, vi bokade in en tid på Alba Nova för fotografering. En otroligt fin och cool plats förresten, precis i utkanten av Stockholms innerstad med en rejäl variation miljöer.

Rökspray, blåst och blixt…

En gång glömde jag att ta med något viktigt som behövdes till en fotografering. Eller, stryk det, jag har nog glömt lite olika saker som jag hade haft nytta av fler än en gång. Aldrig samma sak, men ändå.

Jag minns också en tid då jag åkte till ett uppdrag utan att ta med utrustning som jag idag aldrig skulle kunna tänka mig att vara utan. Det var på något konstigt sätt en lite sorglös tid, men jisses vad saker hade kunnat gå fel.

Numera säkrar jag alltid upp med livrem och hängslen, extra batterier och tejp, dubbelt av allt och lite till. Sen fastnar man lite lätt i det tänket om säkerhet, backup och sånt. Dyrt och tungt blir det.

Förberedd på nästan allt är skönt…