≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

gruppbild-vid-bord-som-agerar-reflexskärm-profoto-b2-deep-umbrella-vit-large

Ett av mina längsta samarbeten med en kund måste vara Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA), som är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. I år blev de glada vinnarna en läsorganisation från Sydafrika som heter PRAESA.

Under pristagarveckan då vinnarna kommer till Sverige för att ta emot priset brukar jag bokas in så tidigt det går för att fotografera pressbilder som sedan används flitigt.

Blixt på ett molnigt Skeppsholmen…

studsmatta-kille-profoto-B2-två-lamphuvud

Solen skiner, barnen hoppar i studsmattan och det är faktiskt luddiga vita moln mot en klart blå himmel. Det var inte igår, eller i det här fallet var det faktiskt igår, och jag tänkte inte låta tillfället gå till spillo att prova hur Profoto B2 med HSS (High-Speed Sync) klarade av att ta fram allt jag såg med ögonen.

När jag hade hämtat fram blixtar och stativ var bara ett barn kvar i studsmattan, men det kanske var lika bra? Här kommer i alla fall en beskrivning, steg för steg, hur jag faktiskt lyckades ta nästan så bra bilder jag hade tänkt mig.

Actionfoto, steg för steg…

pixelerad-bild-porträtt-backup

Förr eller senare går hårddiskar sönder. Förr eller senare går datorer sönder (bärbara förr än senare). Ibland klantar man till det.

Är man fotograf och livnär sig på bilder kan det vara tråkigt om de plötsligt försvinner, eller förödande på så många plan.

Bästa sättet är att se till att de inte gör det. Backup är ett bra sätt att känna sig lite tryggare och inte ta onödiga risker. Kan vara lite krångligt, men när man väl har ett arbetsflöde som fungerar kan det ske nästan automatiskt.

[click to continue…]

porträtt-tandläkare-profoto-b1-en-blixt-tandläkarstol-umbrella-large-silver

Jag har haft lyxen att fylla på Praktikertjänsts bildbank med nya bilder från mottagningar runt om i landet, mina uppdrag har dock varit mest i Stockholm med omnejd. T ex Eskilstuna.

Dit åkte jag och min kund med bilen full av fotoutrustning, eller snarare, inte alls full, men några saker fick följa med. Som vanligt tog jag med mig mer än dubbelt så mycket saker som jag behövde.

Tandläkare, blixt och paraply…

behind-the-scenes-inför-styrelsefotografering-gruppbild

Gruppfotografering är 95 procent förberedelse och 5 procent fotografera så snabbt som möjligt samtidigt som man tjoar åt gruppen att faktiskt titta in i kameran och koncentrera sig på uppgiften att vara modell i några få sekunder.

Vis av erfarenhet försöker jag se till att allt ska vara perfekt när det gäller ljussättning och utsnitt och allt innan personerna som ska fotograferas anländer, sen får man fokusera på att samla dem till något som ser ut som en grupp och hålla dem glada.

Om beställaren av bilden är på plats och sköter det sistnämnda är det ganska enkelt att ta en bra gruppbild. Som i detta exempel.

Se hur fotograferingen gick till…