≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

blogg-fri-nyttjanderatt-rattigheter-fotograf

Det har varit många som frågat vilken användningsrätt jag som fotograf brukar inkludera i mina leveranser av bilder till kunder.

Svaret har varit detsamma sedan många år tillbaka, och det är att jag låter mina kunder använda bilderna fritt utan några begränsningar i vare sig tid eller media. Det ingår i priset.

Enda förbehållet är att de inte får sälja bilderna vidare utan mitt medgivande. Det hade ju varit lite fånigt annars.

Varför inte begränsade rättigheter?

portratt-i-stall-med-hast-och-blixt-men-bara-installningsljus

Fotografera hästar har jag gjort ett par gånger förut, både ute i naturen och i stall. Det underlättar om man kan använda blixt, speciellt inomhus där stall konstant verkar upplysta av konstiga lysrör.

Men, även om man har kollat med ryttaren så att hästen inte störs eller blir rädd av blixtar, finns det ofta rätt många andra nyfikna hästar som man kan råka skrämma slag på.

Det vill man inte.

Lite inställningsljus kan räcka ibland…

ide-produkt-airbag-skydd-for-blixtar-pa-stativ-uppblasbar

Använder man blixtar för ljussättning av fotografering utomhus finns alltid risken att de blåser omkull. Jag har råkat ut för det ett flertal tillfällen, som tur var utan att något mer gått sönder än ett blixtparaply. Oftast brukar jag stå nära och hinna fånga.

Just blåst och vind rent generellt är det jag tycker är svårast att hantera vid fotografering utomhus, kan jag inte surra fast blixtstativet vid någon stolpe ställer jag en fot på stativet och är nära.

Men det borde gå att lösa med någon slags airbag som skyddar, kanske att man fäster som en anpassad simring vid stativfästet och blåser upp som skydd för den rätt dyra blixten?

En rätt billig lösning för dyra blixtar…

ljussattning-trick-hal-i-frigolit-fint-ljus-i-ogon

Det här är en vid det här laget ganska gammal bild från förra året som jag tänkte visa upp. Förutom att det blev en fin serie porträtt finns det även ett ljussättningstips som rubriken lite avslöjar.

Kanterna du ser runt bilden ovan är en stor frigolitskiva vi använde som reflexskärm för att studsa in väldigt mycket ljus nästan rakt framifrån mot modellens ansikte.

Bilderna är tagna på en ljuskurs hos David Bicho.

Istället för ringblixt, ungefär…

jamforelse-med-utan-reflexskarm-beautydish-utomhus-naturligt-ljus

Ibland när jag fotograferar porträtt utomhus kan jag låsa mig lite vid att använda den blixt jag har med mig. Men det skadar aldrig för variationen att bara använda befintligt ljus då och då.

Det är inte alltid jag har med mig reflexskärm när jag har tänkt att ljussätta med en blixt. Sen behöver det inte alltid vara just en reflexskärm för att skapa den effekt en reflexskärm gör.

Bara det blir reflekterat ljus…