≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Alla företag behöver blogga. En blogg är jättebra. Lovar. Fotograf Stefan Tell

Du är frilansare, kanske fotograf eller formgivare eller skribent. Är du egenföretagare har du ingen säljavdelning att skylla på om dina tjänster inte säljer. Du har heller ingen marknadsavdelning, eller PR-avdelning, som bygger ditt varumärke och underlättar säljarbetet.

Det enda du har är dig själv och din tid. (Allt är ditt fel)

Tänk om det kunde finnas ett sätt att marknadsföra sig, bygga varumärke, låta kunder hitta dig och allt det där man behöver som företag?

Tänk om det fanns en lösning som gjorde det dygnet runt?

Det gör det faktiskt (oväntat, eller hur)

Jag funderar ofta på hur jag som fotograf kan optimera min utrustning och få med mig så mycket nytta som möjligt i så få väskor det bara går. Vissa saker kommer man inte undan, men mycket kan bli mindre, lättare och mer flexibelt.

Ta t ex en pappersbakgrund, förut släpade jag med mig en 2,75 meter bred bakgrundsrulle om det behövdes för porträttfotografering på plats. Sen tog jag med en såg till fotoaffären och sågade itu dem direkt innan jag packade in bakgrunderna i bilen.

Nu kan man köpa smalare pappersbakgrunder i en massa färger, och man klarar sig ofta bra med 1,36 meters bredd. För enskilda porträtt i alla fall. Men den där teleskopstången är ju egentligen en lite väl onödigt krånglig lösning.

Ett ganska oslipat koncept hittills…

Porträtt av VD till årsredovisning. Mikael Andreasson, Exploria. Fotograf Stefan Tell

För det mesta när jag fotograferar porträtt av en VD eller styrelsemedlemmar brukar det ske på kontor. Men när Stendörren som är ett fastighetsbolag behövde bilder till deras årsredovisning var det minst lika viktigt att visa upp lokalerna.

Ska man då åka till Exploria som är ett gigantiskt lekland i Norsborg för barn och vuxna, då är det ju roligare med en gokart.

Två blixtar och känslan av dis…

Jag fotograferade författarporträtt av Bo Söderström för Bonnier Fakta när han kom ut med boken ”Hur tänker din katt?”. Då fick Bosses egna lättregisserade katter vara statister.

När det ett tag senare var dags för boken ”Hur tänker din hund?” fick han låna en irländsk setter som modell. Den var hur snäll som helst, men var aningens klurigare att få dit vi ville.

Man ska inte jobba med barn och djur, säger de…

Jag kunde inte skriva förut

Egentligen hade jag tänkt göra en parafras den fantastiska texten till låten ”Started as a Baby” av Jon Lajoie (tack Spotify för rekommendationen). Men jag nöjer mig med videon och lite citat framöver, ni kommer nog fatta kopplingen.

Jag brukar uppmana alla fotografer och frilansare att ha en blogg där de skriver inlägg. Och då menar jag verkligen varenda författare, illustratör, formgivare, AD, copywriter och andra som arbetar i eget företag. För att det är bland det bästa man kan göra.

Svaret jag får väldigt ofta (kanske inte från de som arbetar med att skriva, men faktiskt även från dem) är ”jag skriver inte så bra”. Det är faktiskt inte ett så bra svar.

Jag började som en bebis…