≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Hitta dina bilder på Pinterest. Fotograf Stefan Tell

Är man fotograf vill man ofta att bilder man tar syns och sprids, jag gör det i alla fall. Själva idén bakom delning är ju just det, att saker delas. Sen kan man tycka lite olika saker om att det kanske inte alltid nämns vem som tagit bilden.

Pinterest är ju ett sånt ställe som bygger på att folk lite hursomhelst delar bilder som inspirerar dem, och med enkla verktyg för att dela vidare får bilder lätt fötter och vingar. Vips finns de lite överallt.

Då kan det vara kul att se om dina bilder finns där, men det går såklart inte helt, men har någon ”pinnat” från din portfolio eller blogg funkar detta.

Du kan få lite koll i alla fall…

Barnfotografering hemma i tillfällig fotostudio med en blixt. Profoto D1 utan ljusmodifierare. Fotograf Stefan Tell

Det här med att fotografera mina barn är något som jag ständigt är dålig på, det blir fortfarande överlägset mest bilder med min iPhone trots att jag gillar min Fuji x100s som borde vara hur enkel som helst att ta fram och ta med sig. För att inte tala om ljussättning, har massor av idéer att göra något med all studioutrustning jag äger men det blir sällan av.

Men, i helgen fick jag en idé att arbeta vidare på ljussättning med bara en blixt. Det funkar inte riktigt att sätta upp en fullfjädrad fotostudio i vardagsrummet med risk för att barnen springer omkull något och slår sig. Ett stativ med blixt kan man alltid förankra i en stol, men mer än så blir bara riskabelt.

Mer om ljussättningen här…

Helena Kvarnsell, porträtt av en lärare. Fotograf Stefan Tell

Kvinnan på bilden ovan heter Helena Kvarnsell, hon är lärare. Kanske inte den målgrupp fotografer gör flest porträttfotograferingar åt, men det händer. Och sånt blir jag alltid lika glad av, inte bara för att jag får uppdrag, men mer för att det är kul med folk som inser vikten av bra porträtt. Speciellt nu.

Helena kanske är aningens mer aktiv på sociala medier med blogg och Twitter-konto plus engagemang lite överallt. Men det är klart att den kåren också kan göra otroligt mycket på nätet, en bra bild avgör såklart inte om det blir framgång eller inte, men det skadar inte.

Några fler ord om detta här…

Barbro Lindgren, Öland, porträtt i växthus med hund i knätFotograf Stefan Tell för ALMA 2014

Barbro Lindgren blev den som 2014 ska få ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA), världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Det är första gången i prisets historia som det har funnit en rimlig möjlighet att fotografera porträtt i god tid innan pristagarveckan som äger rum sista veckan i maj och avslutas med prisutdelningen i början på juni.

Tidigare år då jag har fotograferat för ALMA fanns aldrig den möjligheten, inte utan en längre resa. Nu räckte det med ett par timmar på tåg till Kalmar och sen hyrbil till Öland där hon bor.

Fler pressbilder på Barbro Lindgren här…

Skådespelarporträtt i fotostudio. Ljussättning med en Profoto D1 blixt med beautydish. Fotograf Stefan Tell

Det här är resultatet om man tar ljussättningen i Skådespelarporträtt med två blixtar och helt enkelt stänger av den till höger. Jag gör ofta så, börjar med något kanske klurigt och genomtänkt, för att när jag känt mig klar med den ljussättningen bara plockar bort grej efter grej tills det bara återstår något väldigt enkelt.

Ibland blir det enklaste bäst, ibland blir det för trist men oftast är det variationen i det paket med bilder jag levererar till kunden som gör att det känns som ett bra sätt att arbeta.

Förenkling och varitation, helt enkelt…