≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

haj-gilla

För att fira 900 tummar upp för min Facebook-sida (klicka gärna du också, om du inte redan gjort det) tänkte jag skriva något kort om varför det där klicket, som inte kostar något, faktiskt är värt rätt mycket.

För mig i alla fall, och dig kostar det ingenting.

Ett gratis klick som sagt…

Porträtt med och utan flaggor för mer kontrast i studioporträtt

Har man en mindre fotostudio där avståndet från modellen till väggarna inte är jättestort är risken väldigt stor att kontrasten i porträtt blir lidande. Hur bra man än vinklar ljuset och exponerar rätt kan det ändå bli ganska platt.

Troligtvis studsar en massa ljus omkring och stökar till ljussättningen på sätt man inte riktigt hade önskat. Det händer i alla fall mig ofta, fotograferar jag på plats hos någon kund med stora lokaler fungerar allt smärtfritt men när jag sedan ska komplettera i studion känns inte ljuset alls likadant. Trots att jag använt exakt samma recept med inställningar och avstånd.

Väggarna är oftast boven, blockera dem…

Untitled-1

Senaste gången jag hade en tävling på Facebook där alla som ville fick bidra med sina bästa bilder (sen var det några krav på hur de skulle vara ljussatta) var det vissa som inte var helt nöjda med hur vinnaren valdes.

Jag tyckte jag gjorde det enkelt för mig genom att använda en app där alla som ville fick rösta på sin favorit bland tävlingsbidragen, så slapp jag administrera så mycket. Men det blev såklart att det gynnar dem som kan få det egna nätverket att hjälpa till med röstningen.

[click to continue…]

trött-katt

Det här är ytterligare ett kort inlägg i kategorin ”note to self”, saker jag försöker att inte glömma lika fort jag kommer på dem. En enkel fråga som man borde inleda alla telefonsamtal med.

Jag kom på det (igen) idag när jag hade varit på bio med barn och satt i bilen hemåt. Då ringer en kvinna och undrar om jag hade några tips på hur man tar sig in i fotografbranschen. Med telefonen kopplad till bilens stereo låter det lite speciellt, men det verkade inte avskräcka henne. Inte heller när jag sa att jag körde bil, apropå lite pratande barn i bakgrunden som undrade vem det var.

[click to continue…]

Corvette Stingray på motorväg i solnedgång. Fotograf Stefan Tell

Att vara fotograf innebär vissa kostnader och investeringar. Vissa måste man lägga pengar på, t ex webbhotell, förbrukningsmaterial och kamera, andra kan man planera så man inte tömmer sitt bankkonto helt.

Nu har Nikon släppt en ny variant av den kamera jag använder mest, Nikon D810 kallar de den, och den verkar ha förbättrats på många sätt som gör att den känns som en vettig uppdatering. Samtidigt vill jag bli mer flexibelt med batteriblixtar och har sneglat länge på Profoto B1 som skulle passa mig bättre än Speedlights rätt ofta.

30+ tusen inklusive moms…