≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

omslag-foto-frukt-rapport-trycksak

Tack vare en rekommendation från fotografen Terese Brandwold fick jag i uppdrag av Svenska Retursystem att fotografera pressbilder till deras bildbank, däribland den ovan som pryder deras senaste hållbarhetsredovisning. Jag är tyvärr lite överkänslig mot äpplen, men det blev ett snyggt slutresultat ändå.

Vi började med ett telefonsamtal, som övergick i mailväxling där vi mejslade fram något slags fotomanus och bokade till slut in ett datum då vi skulle åka till Helsingborg för att besöka ett företag som använder deras produkter dagligen.

Resa, packning, ljussättning och retusch…

skiss-idé-design-rör-transport-av-pappersbakgrund-rulle-fotostudio-mobil

Fotografering på plats för en fotograf innebär ofta transport av utrustning på något sätt. Ibland får man plats med blixtar, objektiv och kamera i en ryggsäck. Har man tur går miljön att använda som bakgrund där man arbetar, men ibland måste man ta med sig en pappersbakgrund på rulle.

Jag har letat men inte hittat denna produkt som jag tror skulle kunna bli en storsäljare och väldigt praktiskt för fotografer som ofta behöver transportera sina lite ömtåliga pappersbakgrunder dit de ska.

Det finns varianter av denna lösning till andra yrkesgrupper men vad jag vet inget specifikt för bakgrundspapper.

Såhär skulle förvaringsröret kunna fungera…

personalporträtt-snygga-vid-bord-två-blixtar-på-plats

Att fotografera personal ute hos företag är något jag gör ofta (och gärna), det är ofta en mer effektiv lösning än om alla från företaget ska komma till min fotostudio. Jag tar såklart lite mer betalt för restid och uppsättning av mobil studio, men personalen behöver inte sätta av lika mycket av sin tid till personalporträtten.

En av variablerna som avgör hur slutresultatet blir när man fotograferar ”on-location” är såklart hur miljön ser ut, takhöjden och rummet storlek styr ju väldigt mycket vilka möjligheter man har för ljussättningen, men takhöjden kan man fuska till.

Fördelar och nackdelar med sittande porträtt…

märk-all-utrustning

För ungefär ett år sedan köpte jag en jättebra grej, en märkapparat som skriver ut små etiketter man kan tejpa på allt man äger. Jag delar ju fotostudio med några andra, och då är det skönt att ha mina små fina namnlappar på i princip allt som är mitt.

Men, det som är kanske mer användbart som tips är att märka upp allt annat också så man vet vad det är. Bästa användningsområdet är nog alla laddare och transformatorer som kommer med externa hårddiskar, NAS, kamerabatterier och annat.

Efter ett tag har man rätt många liggandes och vet inte vilken som passar till vad. Av någon märklig anledning är det väldigt många företag som säljer produkter där deras logga står tydligt på saken men inte laddaren?

Numera skriver jag antingen ut en etikett eller tejpar på lite märktejp där jag skriver vad laddaren/sladden hör till direkt när jag packar upp allt ur lådan. Sparar otroligt mycket tid och tar inte många sekunder att göra om man väl har börjat.

ny-smidig-tjänst-för-gruppbilder

För att möta den ökande efterfrågan på gruppbilder från företag och organisationer har Fotograf Stefan Tell utvecklat en ny tjänst som ska göra det lättare för företag.

Konceptet bygger på idén med att ”photoshoppa” ihop en bild av flera bilder så alla blir nöjda. Med hjälp av ny teknik och ”outsourcing” kommer det gå snabbare och bli billigare för alla parter.

Det låter fantastiskt, hur går det till?