≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

allvarligt-porträtt-av-barn-i-bil-profoto-b2-bare-bulb

Det är något med ljussättning av porträtt i bil som jag alltid gillat, se bara på vilken tv-serie som helst, så upptäcker du hur mycket som utspelas i framsätena. Ibland ser det kanske fult och inklippt ut, men många gånger är det en miljö som blir väldigt cool.

Den här, t ex, från The Wire, är en favorit jag tänkt på ofta.

Nu blev den inte så, jag hade bara en av barnen, vår Touran och en Profoto B2 att jobba med, och solen, men mer var det inte.

Så gjorde jag…

profoto-b2-porträtt-solpanel-soptunna-som-reflexskärm

När jag fick låna den nya batteriblixten av Profoto och de nya ljusformarna i serien OCF (Off Camera Flash) till min recension av Profoto B2 var det en liten Octa (60 cm i diameter) som jag ville testa först. Dels för att jag gillar att få ett runt blänk i ögat av ljuset för det mesta, men också för att jag har en 90 cm Octa (3 fot i diameter) som jag aldrig riktigt kommit överens med och använt väldigt sällan.

Det visade sig att den var väldigt användbar för porträtt utomhus, även om jag hade önskat lite fina moln och blå himmel. Nu höll vi oss på sluttningarna i Observatorielunden istället.

Här är fler exempel på nya Profoto OCF softbox Octa…

recension-test-Profoto-B2-lamphuvud-paraply-small-Manfrotto-Nano-stativ-fotograf-Stefan-Tell

Nu har Profoto släppt sin senaste batteriblixt, Profoto B2 (250Ws), mer lik AcuteB 600 eller Profoto B3/B3 än Profoto B1. Det här är en batterigenerator med sladdar, otroligt smidig och lätt, som utvecklar deras satsning på vad de kallar OCF, Off Camera Flash.

Jag fick låna en Profoto B2 batterigenerator i några dagar, två nya B2 lamphuvud, en AirTTL radiosändare, en helt ny och mindre speedring tillsammans med deras nya softboxar som passar in i OCF-systemet, så nu tänkte jag visa upp vad det är och hur det fungerar med lite exempel jag hann med.

Det här är ingen test av prestanda, färgtemperatur eller brinntider, det är heller ingen recension där jag mätt upp något utan en genomgång av hur jag som Profoto-användare och frilansfotograf sedan tio år tycker att det fungerar, hur jag kommer använda det och vilka som skulle tänkas ha nytta av en lösning för mobil ljussättning som denna.

Jag har inte fått betalt av Profoto att skriva denna recension, men lagt ner ganska många timmar på att få den så komplett jag bara kan. Alla åsikter är mina och eventuella felaktigheter i texten också.

Recensionen fortsätter med bildexempel här…

Filippa-Widlund-illustratör-Bonnier-Carlsen-ljussättning-med-helljus-bil-i-bakgrunden

Alldeles nyligen fotograferade jag Filippa Widlund som är illustratör och aktuell på bokförlaget Bonnier Carlsen i höst. Vi började med lite studioporträtt och gick sen ut för att ta några porträtt i miljö.

Det var lite gråmulet och inte så mycket roligt befintligt ljus att använda i bilderna. Tyvärr. Men som tur finns det vänliga bilister som gärna hjälper en fotograf i nöd. Extra roligt var det att jag i hemlighet testade nya Profoto B2.

Blixtljus och helljus är bra…

jobba-som-en-albatross

Det här med hur man arbetar kanske inte är så intressant, men jag har klurat på det lite då och då. Ändå. Och ska man göra någon liknelse så jobbar jag lite som albatrosser flyger.

När jag började min karriär inom arbetslivet var det först på några extrajobb här och där (vårdhem, telemarketing osv). Det var väldigt styrt och gav inte utrymme för att utveckla någon speciell stil.

Sen började jag på reklambyrå och jobbet blev lite väl mycket livet, dvs allt man gjorde. Så kul var det. Jag hade kul på mina tidigare arbetsplatser också, men jag jobbade aldrig över.

Mer om albatrosser…