≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Min väg till framgång och lycka som fotograf

En av de största utmaningarna som egenföretagare, frilansare och fotograf för mig är att vara nöjd med det jag gör. Det är mitt absolut främsta mål. Då är jag framgångsrik.

Att tjäna pengar så jag kan försörja mig och familjen är ett grundkrav såklart. Men hade jag haft det som främsta mål finns det många andra yrken som lättare uppnår det.

De senaste åren har jag klurat mycket, och lärt mig mer och mer om vad jag blir nöjd av. Och minst lika mycket om vad jag bör hålla mig ifrån för att fortsätta vara nöjd.

Min väg till framgång, typ…

3-profoto-d2_test-vattenballong-splash_brinntid-effekt-2

När jag testade nya snabba kompaktblixten Profoto D2 fanns det några saker jag ville prova. De otroligt korta brinntiderna man kan få gör att snabba rörelser kan frysas, men det är inte helt enkelt att komma på hur man visualiserar det bäst.

Att frysa vattendroppars rörelse utomhus med HSS har jag provat redan. När jag höll på med det var jag begränsad av kamerans slutartid eftersom det fanns naturligt ljus i bakgrunden. Kan man arbeta i ett mörkt rum kan man istället låta blixten brinntid styra.

Ett test och några misstag…

profoto-d2_test-hastighet-ttl-vattendroppar-hss-frysa-rorelser

Profoto D2 är det nyaste kompaktaggregatet, och kanske världens snabbaste, plus att det har stöd för High-Speed Sync samt TTL.

När jag fick låna två blixtar av Profoto före lanseringen fick jag verkligen klura på hur jag på bästa sätt kunde testa dessa funktioner. Här kan du läsa mitt test av Profoto D2 förresten.

Som porträttfotograf, både i fotostudio och ”on-location” har jag de senare åren mest använt batteriblixtar som B1 och B2 och vant mig vid de sladdlösa möjligheterna, men det går ju att hitta vägguttag fortfarande.

För att se hur en Profoto D2 1000 Air funkar att frysa rörelser i solnedgång utomhus anlitade jag en av de fotomodeller i världen som har testat flest Profoto-produkter på marknaden, nämligen min förstfödda son. Han är bäst på sånt.

Frysa rörelser ute med Profoto D2…

profoto-d2_test-recension-studioblixt_fotograf-stefan-tell

Efter kompaktblixten D1 kom batteriblixten B1 och sen B2. Nu har Profoto släppt kompaktaggregatet D2 som är en modern och uppgraderad version av D1. Med inbyggd trådlös kommunikation via Air, TTL och HSS, plus fantastiskt korta brinntider.

Jag blev inbjuden till en förhandsvisning av Profoto D2 där de presenterade studioblixten och alla funktioner samt specifikationer. Den korta versionen av det är att Profoto D2 är snabbare och bättre än D1 på allt, men samtidigt lite tyngre.

En snabb genomgång av Profoto D2…

36-kronor-for-en-bild-event-fotografering-prissattning-bildkostnad. Fotograf Stefan Tell

Jag tar betalt för mitt arbete som fotograf, och mina bilder. Men jag har ingen fast prislista som anger exakt vad en bild kostar. Det vore rätt stelt att arbeta så, känner jag.

Istället utgår jag alltid från en offert där jag har klurat på lite olika saker som tillsammans blir priset mina kunder får betala. Och det kan variera otroligt mycket från ett jobb till ett annat.

Ibland tar jag 2000 kr plus moms för en bild, ibland bara 36.

Världens billigaste fotograf?