≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

julgran-studio-investering-träd

Snart är det nytt år, men innan dess kanske man som egen företagare vill se över vilka investeringar i kamera, objektiv, studioutrustning och annat man behöver som ska göras för att få inköpen att hamna på rätt sida av årsskiftet.

Det känns i alla fall för mig skönare att sluta året med utgifter än att börja det nya innan man ens har hunnit fakturera något. Frågan är som alltid vad man behöver, eller snarare, i vilken ordning man vill göra sina investeringar.

Som fotograf finns det alltid något nytt som förhoppningsvis kan göra jobbet enklare, snabbare, bättre eller utöka möjligheterna vid fotografering i studion eller på plats hos kunder. I mitt fall blir jag lätt rätt mätt på inköp, och brukar planera dem långt i förväg. Sen kan jag överraska mig själv med spontaninköp då och då.

Kommer den nya prylen att komplettera?

nattfotografering-månsken-segling-fuji-x100s

En trevlig återkommande händelse de senaste åren har varit höstsegling med min kompis trimaran, en Seaon som går jättefort. Jag är ingen expert på segling, längre, men har seglat hela min uppväxt. Fast med bara ett skrov. Tre är en helt annan grej, jag känner mig som nybörjare på alla plan. Men fort går det.

Det är fantastiskt i Stockholms skärgård på hösten, otroligt lugnt och fridfullt. Med en erfaren skeppare var det inga problem att navigera sig ut till en fin naturhamn i mörker och dimma, även om månen tittade fram ibland och gjorde allt overkligt ljust.

Då är det svårt att ha en kompaktkamera som den Fuji x100s jag hade med mig. Man har ingen aning om vad som fastnar på bild och blir bländad varje gång man ska kolla av på skärmen hur det blev.

Mer trimaran och mer skärgård…

IMG_7632.JPG

Jag brukar då och då (eller lite för ofta) kolla Blocket, Facebook och Fotosidan för att se om man inte kan göra ett fynd på begagnade objektiv eller studioutrustning.

Och ibland har man tur, t ex förra veckan då jag ungefär en timme efter annonsen hade lagts upp fick syn på två stycken begagnade Profoto B1 med extrabatteri och laddare. Till ett väldigt rimligt pris också (till skillnad på hur det ofta är med begagnat).

[click to continue…]

modellfoto-skådespelarporträtt-rent-enkel-ljussättning-en-blixt-umbrella-xl

Alla behöver egentligen ett bra porträtt, men för skådespelare och fotomodeller är det kanske viktigare att visa upp hur man ser ut. Man behöver ju inte nöja sig med en bild, men det kan vara smart att åtminstone ha ett väldigt rent porträtt, helst utan retusch som verkligen visar hur man ser ut.

Ljussättningen till detta väldigt avskalade studioporträtt var lika avskalad som bilden av Linus ovan. Det kan vid första anblick se ut som jag bara satt på en Speedlight på kameran och bränt av en bild och blixt, men lite mer avancerat än så var det faktiskt, men inte mycket mer.

Sett ur modellens synvinkel…

solstolar-strand-collioure

Jag har varit några somrar de senaste åren i en liten fransk stad som heter Collioure, nära gränsen till Spanien. I den staden/byn finns tre stränder, en sandstrand och två med grus/sten. Den strand som ligger längst ut mot havet i den lilla viken har strandstolar man kan hyra, tillsammans med parasoll.

De är nästan alltid lediga. Outhyrda alltså, de står tomma.

Snart kommer det en poäng med inlägget…