≡ Meny

Fotograf Stefan Tell, Stockholm

Ambulans. Fotograf Stefan Tell

Ibland får jag förfrågningar om fotouppdrag när jag redan har något bokat, då är det trevligare att rekommendera någon annan fotograf än att bara hänvisa till Google. Vitsen med det här är att kunna tipsa om kollegor som kan vara ett alternativ till mig själv.

Enda kravet för att vara med på den här listan är att du helst ska arbeta som fotograf på heltid, gärna kunna ta uppdrag i Stockholm på hyfsat kort varsel eftersom de flesta förfrågningarna jag får gäller den typen av jobb. Det känns ju onödigt att skicka vidare jobb till fotografer som kommer svara att de inte heller kan.

Fyll i mitt korta formulär här…

ide-profoto-b1-d1-flyttbart-blixtrör

När Profoto lanserade D1 diskuterades det (läs: lite gnäll) på internet om att ha blixtröret infällt i blixthuvudet på det där sättet med en inbyggd reflektor var något att ha. Så var det ju inte på vanliga lamphuvud till blixtaggregat i övriga sortimentet.

Men det går att köpa en diffuserad glaskåpa till Profoto D1 (tror den passar B1 också) som gör att ljuset sprids lite bredare och ”utanför” reflektorn som kan förändra ljusbilden med vissa ljusformare.

Jag funderade lite på om man inte kunde hitta andra lösningar så användarna själva fick välja vilket ljus man ville åstadkomma.Det här är bara lite tankar från en lekman, men kanske genomförbart, men alltid kul att klura på saker.

Jag är ingen elektroingenjör, men…

Samlade tips, råd och erfarenheter för en lyckad och smidig personalfotografering. Fotograf Stefan Tell i Stockholm

Att fotografera personalen på företaget kan vara ett stort projekt, eller gå ganska smidigt. Det mest beror på planeringen och hur man har kommunicerat inom organisationen.

Jag tänkte dela med mig av lite blandade tips och råd från tusentals porträttfotograferingar jag har utfört åt stora och små företag.

Vissa fotograferingar har blivit onödigt krångliga, men de flesta har blivit lyckade och förhoppningsvis hjälpt mina kunder visa upp en rättvisande och trevlig bild av människorna bakom e-postadresserna. Men det är ett projekt som bör planeras.

En lång checklista som underlättar…

test-fotoryggsäck-enkel-Trifecta-10-Thinktank

En sak har jag tvingats inse som fotograf, att det tyvärr inte finns en perfekt fotoryggsäck som passar till allt (till dess jag har byggt min idé om en modulär kameraryggsäck på ram dvs).

Alldeles nyligen hade jag två kameraryggsäckar jag använde till de flesta uppdragen, ganska stora båda två. Men de hade sina brister, främst att de var stora och med stora ryggsäckar följer ett problem, man kan fylla dem med så mycket helt i onödan.

Så jag har letat över hela Internet och i fotobutiker efter en lite mindre men som ändå rymmer lagom mycket utrustning.

Alldeles lagom för mindre fotouppdrag…

fönsterljus-befintligt-fotografera-porträtt

När jag fotograferar porträtt på plats hos kund har det blivit så att jag nästan direkt tänker hur jag ska ljussätta det hela och vilken blixtutrustning jag ska ta med mig för att kunna utföra uppdraget på bästa sätt (utan att knäcka ryggen, brukar jag samtidigt tänka).

Förr om åren gjorde jag oftare tvärtom, att jag utgick från det befintliga ljuset och kanske tvingade mig själv att använda blixt på något sätt om det ljus som fanns inte dög.

Det roliga är ju att det knappt finns något mer behagligt och enkelt ljus att arbeta med än fönsterljus ibland, så varför krångla till det?

Fönster, solljus och riktning m.m.