≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

Så gjorde jag, en produktfotografering av smink och borste, i fotostudio, mot vit bakgrund. Fotograf Stefan Tell

Produktfotografering mot vit bakgrund är något som många e-handlare och företag med kataloger efterfrågar, men det är inte alltid som det är nödvändigt att få bakgrunden helt vit om bilderna ändå ska friläggas senare i arbetsflödet, det kan många gånger krångla till processen.

Men, lite beroende på hur själva produktbilden kommer se ut kan det ibland ändå vara bäst att se till så bakgrunden är vit redan vid fotograferingen. T ex när man har en sminkborste som ska ligga i anslutning till en hög med puder som kanske skulle se konstigt ut om det friläggs lite dåligt.

Tre blixtar och lite plexiglas…

VSCO Cam - app till iPhone och Android, exempel på vad den kan rädda. Fotograf Stefan Tell

Trots att jag har jättebra kameror och jättebra objektiv tar jag fortfarande ändå merparten av bilderna på mina barn med min iPhone. Jag tänker hela tiden att jag ska bättra mig och kanske ta med min aningens mer mobila Fuji x100s lite oftare, men det blir alltid den där kameran som ligger i fickan.

Hursomhelst, de flesta av dessa bilder från min mobilkamera åker upp på Facebook och/eller Instagram (här är min profil om du vill följa). Då har de säkert filtrerats på något sätt, kanske inte alltid till det bättre, men lite roligare blir det oftast. På något sätt.

Ibland räcker dock inte Instagram-filtren till, de gör ju oftast bara en sak, och redigera dem i datorn har jag nog aldrig gjort. Nästan. Däremot kan de bilder som jag verkligen vill rädda för att de har en skön känsla få lite lyxbehandling, och denna lyxbehandling heter VSCO Cam.

Exempelbilder, före och efter…

Hitta dina bilder på Pinterest. Fotograf Stefan Tell

Är man fotograf vill man ofta att bilder man tar syns och sprids, jag gör det i alla fall. Själva idén bakom delning är ju just det, att saker delas. Sen kan man tycka lite olika saker om att det kanske inte alltid nämns vem som tagit bilden.

Pinterest är ju ett sånt ställe som bygger på att folk lite hursomhelst delar bilder som inspirerar dem, och med enkla verktyg för att dela vidare får bilder lätt fötter och vingar. Vips finns de lite överallt.

Då kan det vara kul att se om dina bilder finns där, men det går såklart inte helt, men har någon ”pinnat” från din portfolio eller blogg funkar detta.

Du kan få lite koll i alla fall…

Barnfotografering hemma i tillfällig fotostudio med en blixt. Profoto D1 utan ljusmodifierare. Fotograf Stefan Tell

Det här med att fotografera mina barn är något som jag ständigt är dålig på, det blir fortfarande överlägset mest bilder med min iPhone trots att jag gillar min Fuji x100s som borde vara hur enkel som helst att ta fram och ta med sig. För att inte tala om ljussättning, har massor av idéer att göra något med all studioutrustning jag äger men det blir sällan av.

Men, i helgen fick jag en idé att arbeta vidare på ljussättning med bara en blixt. Det funkar inte riktigt att sätta upp en fullfjädrad fotostudio i vardagsrummet med risk för att barnen springer omkull något och slår sig. Ett stativ med blixt kan man alltid förankra i en stol, men mer än så blir bara riskabelt.

Mer om ljussättningen här…

Helena Kvarnsell, porträtt av en lärare. Fotograf Stefan Tell

Kvinnan på bilden ovan heter Helena Kvarnsell, hon är lärare. Kanske inte den målgrupp fotografer gör flest porträttfotograferingar åt, men det händer. Och sånt blir jag alltid lika glad av, inte bara för att jag får uppdrag, men mer för att det är kul med folk som inser vikten av bra porträtt. Speciellt nu.

Helena kanske är aningens mer aktiv på sociala medier med blogg och Twitter-konto plus engagemang lite överallt. Men det är klart att den kåren också kan göra otroligt mycket på nätet, en bra bild avgör såklart inte om det blir framgång eller inte, men det skadar inte.

Några fler ord om detta här…