≡ Meny

Fotograf Stefan Tell

ide-smartare-fäste-kamera-stativ-botten-hål

Visst är det bra att slippa köpa nytt av allt bara för att man har köpt en ny sak, så de ska passa ihop. Men ibland undrar jag om det inte är lite väl gamla lösningar som hänger kvar för länge i vissa fall.

T ex det lilla gängade hålet på undersidan av de flesta kameror, där man skruvar fast ett snabbfäste för stativ, eller ett stativ direkt. Det är en gammal idé som jag gärna sett en utveckling av.

Ett litet hål till hade räckt…

ide-till-facebook-photo-credits-tagga-fotograf

Det här med att ange fotograf vid bildanvändning är något som diskuteras hela tiden, och folk fortsätter dela bilder på Facebook hela tiden. Och Instagram. Och på hela Internet.

Oftast utan att ange vem som tagit bilden. Ibland kanske det är omöjligt, men det skulle kunna gå att göra det enkelt. Varje bildfil har ju möjlighet till metadata där den informationen skulle kunna följa med var än bilden tar vägen.

Dela gärna, men ange källa…

bakgrund-exponering-porträtt-utomhus-solljus

Att fotografera porträtt utomhus kan vara hur fint och enkelt som helst, ett och ett. Ska man däremot få samma stil på flera människor under en tidsperiod finns det saker man ha i åtanke.

Jag brukar för det mesta försöka hålla mig i skuggan, eller åtminstone att mina modeller har skuggsidan mot kameran. Det blir betydligt lättare att styra ljuset då.

Värt att tänka på hela tiden…

porträtt-ljussättning-två-blixtar-profoto-150cm-octa-umbrella-xl-silver

Det svåraste med personalfotografering när det gäller ljussättning är att hitta ett ljus som funkar lika bra på alla, oavsett längd, hudtyp och utseende (om företaget vill ha samma stil på alla dvs).

Senaste året har jag efter mycket experimenterande och testande av olika uppställningar och kombinationer av blixtar och ljusformare kommit fram till en ljussättning med två blixtar som går att använda nästan överallt och kan modifieras för olika resultat.

Se uppställningen och fler exempel här…

test-profilbild-facebook-linkedin

Som fotograf är en rätt stor del av min verksamhet porträttfotografering, bilder på människor som sedan rätt ofta används som profilbilder på LinkedIn, kontaktsidor och ibland Facebook.

Jag tycker såklart det är viktigt att man visar upp sig själv på ett bra sätt (det är ju det jag livnär mig på, att andra vill göra det alltså).

Men vad tycker egentligen andra om de profilbilder man använder? Det roliga är att det finns en tjänst på nätet som svarar på precis just den frågan. Och det är gratis (man betalar med lite tid).

[click to continue…]