≡ Meny

Fotograf Stefan Tell, Stockholm

tävling-frilanslivet-se-vinn-hårddisk-3TB-extern

Det är inte helt enkelt att starta en ny blogg, även om man får hjälp av några engagerade. För att få in lite tips på fler intressanta frilansare som kan vara med på Frilanslivet.se är det dags för en tävling, som går ut på exakt detta.

Tipsa om någon intressant frilansare (kan vara enskild person eller en grupp som arbetar tillsammans som frilansare, du får också tipsa om dig själv) och skriv en enkel motivering om ditt tips.

Första pris är en 3TB extern hårddisk (Western Digital, USB2 + USB3). Tävlingen avslutas 2016-05-06. Lycka till!

Tävla och vinn (kanske) en hårddisk.

med-nätverk-blir-varje-frilans-större

En sak jag har lärt mig som frilansfotograf är att man i princip aldrig förlorar på att sälja in andra. Du är inte bara ditt företag och dina tjänster, du är ditt nätverk och alla dess kontaktytor.

Senaste tiden har jag fotograferat flera evenemang åt företag och organisationer, då har jag varje gång frågat om de behöver någon som filmar samtidigt. Jag håller ju bara på med stillbild, så att ta in en filmare i projektet hotar inte min roll, snarare tvärtom.

Det finns en annan sak man får på köpet, inte ett direkt säljtips, men något som över tid kommer göra underverk, eller åtminstone förbättra dina chanser på marknaden. Du får fler säljare.

Lätt förklarat med några cirklar…

Ylva-Hällen_Bonnier_2016_pressbilder-porträtt_Ylvania

Ylva Hällen, mest känd från SVT med Mini-Mello, Ylvania och faktiskt såklart Pomos Piano (det visste jag inte innan, men när man tänker på det är det rätt självklart att hon ligger bakom det också), har nu skrivit en bok. Då behövs författarporträtt och pressbilder.

Det är något speciellt att fotografera någon man suttit med barnen och tittat på lite lätt yrvaken var och varannan morgon, det känns lite som man känner dem. Konstigt nog.

Jag försökte att inte låta det skina igenom alltför mycket och tog på mig rollen som professionell fotograf så vi kunde göra det vi hade planerat, inte bara prata om tv. Och barn. Och Vilse i pannkakan.

Läskigare bakgrund med CTO…

Jag höjde mitt timpris

prissättning-blogg-prishöjning-fotograf-timpris-ta-betalt

Prissättning och ersättning och vad en bild kostar, eller vad den är värd, diskuteras flitigt och ständigt för fotografer och såklart alla som vill sälja sina tjänster eller produkter, oavsett om det är en stol eller en rymdraket. Eller en frisyr.

Vill man kunna försörja sig (och kanske några barn) behöver man få in rätt många kronor per månad, och inte slösa bort dem på dyra saker, då måste man få in ännu fler kronor.

Som frilans får man se till att hitta en lösning för försörjningen, och efter många vändor där jag provat diverse sätt att ta betalt har jag landat i kombinationen tid och leverans.

Blev jag dyr nu, eller billigare?

ljust-och-fräscht-porträtt-i-vårdmiljö-tandläkare-färgfilter-balansera-färgtemperatur-en-blixt

När jag fotograferar människor i en miljö som för ögat upplevs som ljus, vit och fräsch, kan det ibland vara en liten uppförsbacke att komma dit. Ögat luras ju så mycket, så vid första anblick kan allt se bra ut. Här kan färgfilter vara lösningen, bland annat.

Så fort man tar en testbild med kameran inser man att det finns lite att arbeta på innan det blir så som man hade önskat. Såklart regnade det ute också, någon hjälp av ljuset utanför fönstren fick vi inte.

Först, några testbilder för att hitta startpunkt…