≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vad kostar mitt företag?

Att driva eget företag är inte gratis, och det är oftast först när man börjar dyka ner bland siffrorna man inser det. Med företagsekonomi på samma sätt som privatekonomi mår man bra av att ha bra koll. Det kan ju faktiskt avgöra helt om man blir stressad av en kris eller lågkonjunktur, alternativt inser att det kanske inte är så farligt.

Sammanställningen ovan är en grov förenkling av mitt företags ekonomi för några år sedan. Då hade jag kontor inne i Stockholm med tillhörande fotostudio, vilket inte var gratis men såklart också gav mig möjligheter att få kunder tack vare detta.

Sedan dess har jag bit för bit bantat ner mina fasta kostnader och jobbar generellt mer ekonomiskt och snålt. Det har varit väldigt tacksamt de senaste månaderna då väldigt många småföretag och frilansare har sett antalet uppdrag störtdyka.

Vad behöver jag, egentligen?

Fotostudio och kontor inne i city har jag haft i många herrans år, det har alltid varit både trevligt och lönsamt. Ända till dess att jag kände hur lite jag var på kontoret för att de flesta fotouppdrag var ute hos mina kunder eller på andra platser.

Sen finns det såklart en massa utgiftsposter man kan titta lite extra noga på, men som du ser i uppställningen är den absolut störst.

När jag flyttade hem kontoret sparade jag inte bara cirka 100 000 kronor per år i fasta kostnader, jag sparade även ungefär en arbetsdag per vecka i restid. Om man utgår från att jag skulle åkt tunnelbana fram och tillbaka till jobbet fem dagar i veckan. Vilket jag sällan gjorde, men ändå.

Nu kan man ju som sagt argumentera för att kontoret med fotostudio gav en massa intäkter också, vilket de gjorde. Men det kan jag gå in på någon annan gång, nu handlar allt om hur många kronor jag måste lägga ut per månad.

Köpa nya saker hela tiden?

Samma gäller för kostnader rent generellt, eller investeringar. Funkar utrustningen kanske vinsten med att köpa det senaste kamerahuset eller studioblixten inte är så stor. Ibland är den stor, och man blir glad, men allt kostar och allt ska betalas med pengar som måste tjänas in.

Nu var det faktiskt ganska länge sedan jag köpte något nytt. Min Nikon D5 funkar fortfarande som om den var ny, och den har verkligen tjänat in sitt pris. En D6 vore kul, men jag har svårare och svårare att motivera kostnaden. Fast jag kanske ändrar mig?

Krishantering och prelskatt

Min preliminärskatt har varit ganska konstant under flera år, runt 300 000 kronor (25 000 kronor i månaden) har täckt in vad jag behöver betala. Vissa år blir det någon krona tillbaka andra år några kronor som ska betalas in.

När det gäller moms har jag ett smart tips, och det har funkat utmärkt sedan länge. Sätter man av all moms på ett separat konto hos banken blir det bara glada överraskningar när det är dags att deklarera.

I år med Corona och krispaket valde jag att inte ens söka något stöd, även om det har varit ett antal veckor, kanske månader, med betydligt färre uppdrag. Jag överlever ändå.

Däremot kontaktade jag Skatteverket och justerade min förskottsinbetalning av preliminär skatt, bara för att slippa ha stressen att behöva ha så stora utlägg. En halvering av prelskatten, ganska exakt, har gjort att antalet kronor per månad jag måste omsätta har sjunkit drastiskt. Väldigt skönt och avslappnande.

Vad ska veckopengen räcka till?

Min väldigt grova och inte särskilt välgjorda analys av min företagsekonomi, undantaget skatt och moms, visar att mitt företag kostar under 3000 kronor i månaden att ha rullande.

Mobiltelefon, backup med molnlagring, bloggen, programvaror, pension, ekonomisystem och försäkringar är saker som är dumt att snåla in på. Här går det såklart att fintrimma, men tre tusenlappar i månaden ska jag väl kunna klara av att ordna?

Att jobba kostar pengar

Slutsatsen av min lilla amatöranalys är såklart att det går att leva ganska snålt. Har man köpt all utrustning kontant, inte sitter med alltför stora utgiftsposter man inte kan ta sig ur, går det alldeles utmärkt att glidflyga ett litet tag.

Jag gillar att jobba som en albatross, och det har jag nog alltid gjort. Som tur är har åren givit mig en buffert och erfarenheten gjort att jag inte drar på mig stora fasta kostnader jag inte gillar.

Som alltid med frilans måste man fundera på hur fri man egentligen är. Har man för mycket skulder är man inte särskilt fri, samma gäller kostnader (för att citera Göran Persson lite slarvigt).

Sen kommer det såklart kosta pengar så snart jag är uppe i normalfart igen. Parkering, resor, förbrukningsmaterial och annat är inte gratis, men då kommer det i alla fall finnas intäkter som täcker dem.

Vad kostar ditt företag i vila?

Det är en ganska lärorik och bra analys att ägna någon timme åt. Rada upp allt du inte kan stänga av, alla fasta utgifter som behöver betalas även om du inte har ett enda uppdrag.

Kan du göra något åt dem, kostnadsmässigt? Behöver du alla?

Det är ju helt onödigt att stressa i onödan för sin ekonomi om det går att minska pressen med några enkla åtgärder. Första steget är såklart att ha koll, då har man ett bra underlag att utgå från.

Slut på de kloka råden för denna gång. Gör gärna din egen analys nu.

/Stefan

Comments on this entry are closed.

 • Magnus Fröderberg 11 juni, 2020, 20:33

  Mitt upplägg är väldigt likt ditt. Ingen lokal, inga avbetalningar på prylar. Det känns tryggt att hålla nere de fasta kostnaderna, och det har visat sig vara en klok hållning den här våren.

  Försäkring och programvara är nummer två och nummer tre i listan över fasta kostnader. Nummer ett är leasingbil eftersom jag räknat ut att det är mer fördelaktigt att ha förmånsbil istället för privatbil om man vill köra så pass ny bil som jag vill ha.

  • Fotograf Stefan Tell 17 juni, 2020, 09:26

   Verkligen. Sen kan jag se fördelarna med leasing och olika former av avbetalning då man löpande kan dra av momsen. Men just nu känns det oerhört skönt att ha mest småkostnader som dras varje månad.

   Det börjar bli dags för ny bil, när det kommer någon smart elvariant med plats för många barn och inte kostar som en Mercedes minibuss (även om den känns oerhört lockande). Då ska jag verkligen lära mig allt om olika varianter av finansiering. Just nu använder jag bara familjebilen som är köpt kontant och drar inte av något särskilt för det.

 • Jenny 1 oktober, 2020, 10:45

  Superintressant läsning. Är själv egenföretagare inom fotobranchen och jag lever ju med dessa tankar. Roligt att se hur du resonerar. Ha det bäst. /Jenny

  • Fotograf Stefan Tell 7 oktober, 2020, 14:07

   Tack, kul att höra.

   Just den här typen av granskningar av den egna verksamheten kanske inte ser så kul ut men är jättenyttig.

 • Elisabeth Redlig 7 oktober, 2021, 22:58

  Intressant läsning, men jag fastnar hela tiden på Adobe-sviten. Hur i hela friden blir det bara 1440:-?? Ok, jag vet att jag använder såväl ljud som bild, men jag hamnar på 6000:-! Huvva…