≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Författarporträtt till fotbollsböcker

Haidar Hajdari och Philip O’Connor skriver fotbollsböcker tillsammans för barn och ungdom. Två böcker i serien om Svea United kommer ut på Bonnier Carlsen 2021. Jag fick i vintras uppdraget att fotografera pressbilder på kanske den finaste vinterdagen det året. Det svåra var bara att det gärna skulle se lite somrigt ut.

Vi träffades på en fotbollsplan i närheten av Kista Galleria där det för en gångs skull låg ett helt orört snötäcke överallt. Men vidare grönt och somrigt var det inte direkt. Så det fick bli lite fusk med vinklar.

Hårt och kargt vinterljus

Säga vad man vill om vintrar, men som fotograf har man inte alltid så mycket att jobba med. Ofta är det mest grått och rätt trist ljus, men inte denna dag vi skulle fotografera.

Vi träffades på idrottsplatsen lite efter lunch och då var solen redan på väg att gå ned. Men en klarblå himmel fick vi i alla fall, det var en bonus jag aldrig hade räknat med i december. Däremot var ljuset så skarpt att jag fick kompensera med väldigt mycket blixt för att det skulle bli balanserat.

Beautydish för blåsiga dagar

Vinden var lite lynnig den dagen, och kallt var det, därför fick det bli en gammal bucklig Softlight Reflector i plåt (beautydish) för att slippa oroa mig för att blixten blåser omkull. Utan raster sprider den ljuset ganska bra även för mindre grupper.

Sen är det alltid lyxigt när det finns en sol synlig någonstans som ljuskälla. Man kan placera sig så den tittar fram lite vid en silhuett och få lite linsöverstrålning som kan bli fint, helt utan Photoshop.

Krångligt med canvasbakgrund

Ibland får jag för mig att göra fotouppdrag extra krångliga genom att ta med några extra stativ och hänga upp en bakgrund. Jag har alltid gillat en ”studiomiljö” placerad mitt ute i verkligheten. Men den här dagen blev det inte så kul som jag hade hoppats. Mer ett onödigt vindfång och något kalla händer fick fippla med utan att det gav så mycket. Tyvärr.

Jag har tre handmålade bakgrunder i canvas köpta från Gravity Backdrops jag gillar skarpt. Men den grå är ibland lite för mörk och skulle behöva ljussättas separat. Någon gång framöver skulle jag kanske komplettera de jag har med en ljusare melerad, men de används så sällan att jag inte har någon större brådska.

Obligatorisk fotbollsbild

Eftersom Philip och Haidar skriver böcker om ett fotbollslag så måste man ju bara ha med en fotboll på några bilder. Sen är det nästan oundvikligt att försöka få till minst ett porträtt fotograferat genom ett nät. Kanske inte superkreativt, men tycker ändå att det blev helt ok.

Ge varje miljö en chans

Efter inte så lång tid frös jag om fötter, händer, ben och alla möjliga delar av kroppen. Men, jag hade fått gott om tid av herrarna, och tänkte inte ge upp för tidigt. Med snö precis överallt fanns inte jättemånga platser och bakgrunder att utforska. En kall bänk mot ett klubbhus kändes dock som värt att pröva.

Här använde jag min Profoto B1 enbart för att lätta upp skuggorna och minska kontrasten aningens. Kanske inte den coolaste bilden i leveransen, men bra att ha till en intervju där det ska kännas lite avslappnat.

BTS som färdig bild

Jag kanske är yrkesskadad efter att ha bloggat så mycket, men just den här typen av ”ta några kliv bakåt och zooma ut”-bilder tycker jag är väldigt användbara. Fler och fler kunder använder hellre dessa när jag har skickat med dem i leveransen, än de ”riktiga” porträtten.

Skulle jag vara formgivare eller AD på en tidning eller något annat ställe som höll på med ”content” hade jag blivit jätteglad över att få lite olika varianter på bildmaterial att välja från.

Skriv gärna upp det på din checklista: ”Ta en bakom kulisserna-bild”. Du kommer vara glad att ha det, även om de kanske inte alltid används. Perfekt till Instagram också, såklart. Och LinkedIn. Och Facebook.

Headshots i solnedgång

Även fast jag visste att det skulle bli lite extra retusch av röda, kalla näsor efteråt kunde jag inte låta Philip och Haidar lämna fotograferingen utan att vi utnyttjat solnedgången till max.

Ska man fotografera porträtt i solnedgång under vår eller sommar får man jobba väldigt obekväma arbetstider. Nu räckte det med tidig eftermiddag. Här hade det också slutat blåsa så jag kunde använda ett stort blixtparaply för lite större ljuskälla.

Även om de somriga idrottsporträtten inte blev något av, så är jag otroligt tacksam för att vi lyckades pricka in den finaste vinterdagen i december. Det enda som hade kunnat göra det bättre är om strålkastarna på fotbollsplanen skulle varit tända.

Men, man kan inte få allt.

/Stefan