≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vad rymmer min rullväska för porträtt på plats?

Porträttfotografering med blixt på plats hos mina kunder eller utomhus kräver lite fotoutrustning. Mitt bästa köp för att arbeta mobilt som fotograf är helt klart min rullväska, en ThinkTank Logistics Manager 30. Den rymmer det mesta jag behöver.

För tio år sedan skrev jag ett blogginlägget Utrustningslista för porträttfotografering “on-location” som listade alla saker jag släpade med mig för en relativt normal personalfotografering hos kund. Kunde såklart också varit fotografering av pressbilder eller författarporträtt, uppenbarligen gillade jag transport på den tiden.

Men utrustning blir smartare, mer effektiv, lättare och billigare, vilket bara är bra för ryggen. Numera kan jag få plats med massor av möjligheter i ett enda kolli. Som dessutom har stora hjul.

Min blixt & fotoutrustning 2020

De allra flesta rullväskor av olika slag för studioutrustning och kameror idag har ungefär samma system för att anpassa insidan. Det består av flyttbara ”väggar” så man kan inreda dem som man vill.

Jag har det uppdelat som du ser på bilderna ovan. Det började med när jag köpte rullväskan och använde Profoto B1 till i princip all ljussättning. Då behövde jag oftast ta med mig två till varje fotografering.

I de fall jag kompletterade med en Profoto B2 fick den plats i det fack där det nu ligger två Profoto A1 istället. Eftersom Profoto B10 är så mycket mindre än B1 får jag plats med två stycken i samma fack som en enda stor blixt, vilket ger mig en lång plats för andra saker.

Vi går igenom vad rullväskan rymmer i form av blixtar, kamerahus, objektiv, radiosändare, batterier, minneskort och annat. Enklast är kanske att lista allt från vänster till höger, rad för rad?

Det stora utrymmet i min rullväska:

 • Nikon D750 med objektiv på (50mm)
 • 2 x Profoto Air TTL Remote radiosändare för blixt
 • Extrabatterier Nikon D5/D750
 • Objektiv Sigma ART 28mm
 • Gaffatejp
 • 2 x Extrabatterier Profoto B10
 • Blotting paper/rispapper för smink/blank hud
 • Blixtfäste/stativfäste/paraplyfäste hotshoe
 • Grip, clamp, klämmor
 • Remmar, snoddar, färgfilter till blixt
 • Prisma till Profoto A1 (DIY)

Facken på insidan av locket

 • Minneskort XQD/SD
 • Pennor
 • Extrabatterier AAA
 • 2 x Extrabatterier Profoto A1
 • Minneskortläsare XQD-kort
 • Extrabatterier AA
 • Anteckningsblock
 • Fällkniv, verktyg
 • Profoto Clic färgfilter för A1
 • Raster till Profoto A1
 • X-rite ColorChecker färgkalibrering
 • Batteriladdare för Profoto B10
 • Batteriladdare för Profoto A1

Inred som du vill arbeta

Nu är ju såklart min ThinkTank Manager 30 inredd så som det passar mig bäst, vilket inte betyder att det här passar dig och din utrustning. Ovan är några förslag från de som gjort väskan, som du ser går det att få plats med rätt mycket av allt möjligt.

Ytterfacken har jag inte ens nämnt, men där har jag lite blandade småsaker som till exempel mer remmar och snoddar, huvudvärkstabletter, en deodorant och saker jag säkert glömt kvar sedan länge.

Inbyggd sandsäck också

En av de stora fördelarna med att ha en rätt rejäl rullväska är att den är utmärkt som motvikt att tynga ner ett stativ med.

Vikten på väskan?

Det beror faktiskt mest på hur många stativ jag tar med mig, innehållet i rullväskan är ganska konstant. Du kan läsa om det i ett annat blogginlägg: ”Vad väger min fotoväska, egentligen?”.

Transport av studiostativ

Om du läste mitt gamla blogginlägg från 2010 var det många stativ och sånt som både tog plats, behövde egna väskor och adderade mycket vikt.

Nuförtiden har jag sällan så många med mig, och får oftast plats med de jag behöver i mitt hemmabygge, en DIY-lösning baserad på en tvättkorg. Vill du bygga något liknande finns ett inlägg om det här: ”Stativväska till rullväska (DIY)”.

Rätt blixtstativ för dig?

Marknaden för studiostativ för blixtar och andra ljuskällor utvecklas kanske inte lika mycket och lika kreativt som andra branscher? Men det har hänt lite saker de senaste åren. Bara det att man kan få med sig tre Nano-stativ till viktpriset av ett rejälare bomstativ.

Vilka blixtstativ ska jag köpa?

Här finns de stativ jag använder mest, med lite tankar om varför jag väljer ett visst stativ vid ett visst fotouppdrag. Samt lite fördelar och nackdelar som jag kommit på.

Stora hjul är bästa uppfinningen

Jag kan inte tjata nog ofta och mycket hur bra det blivit för mig att arbeta som mobil fotograf med allt i en enda rullväska sedan jag fick dit stora barnvagnshjul. Att släpa såhär mycket saker med de små hjulen över grus, trottoarkanter, kullersten och snö kan göra vem som helst utsliten och arg. Nu är jag bara glad hela tiden.

Rullväska för fotoutrustning med stora hjul (DIY)

Att ha smarta lösningar för transport är en sak, men att få en rullväska att faktiskt kunna rulla lätt och smidigt på alla underlag är ännu bättre.

Väskan för dig?

Det finns såklart massor med alternativ för fotografer och filmare när det gäller att transportera utrustning. Gissningsvis finns det aldrig någon som är helt perfekt för dina behov.

Men det tål att tänkas på lite då och då. Hur har ditt sätt att arbeta förändrats, och hur kan din utrustning passa det bättre?

Vikt, storlek, nytta?

Det är alltid intressant att klura på vad man verkligen behöver, och om det kanske finns alternativ som kan göra samma sak. Fast kanske med mindre vikt? Eller att de kostar mindre? Eller att de tar mindre plats?

Allt hänger ju på hur du arbetar.

Perfekta lösningen för mig. Just nu.

Som jag arbetar idag funkar det här suveränt för mig. Kanske nästan lite för bra till och med? Det skulle säkert gå att arbeta ännu mer effektivt som fotograf med kanske spegelfri kamera, mindre rullväska och andra ljuskällor?

Men efter så många år och så många små justeringar är jag otroligt nöjd med hur det här funkar för mig. Allt från personalfotografering på kontor i flera timmar till enskilda författarporträtt i någon skog.

Den intressanta frågan att fundera på ofta är: ”om allt skulle brinna upp och du behövde köpa all utrustning från noll, vad skulle du välja?”

Då är jag kanske inte så säker på att det skulle bli en Nikon D5, blixtarna däremot är jag väldigt fäst vid.

Nu ska jag avsluta detta blogginlägg. Har du några frågor eller tips får du mer än gärna skriva en kommentar. Tack!

/Stefan

Comments on this entry are closed.

 • Lasse Parbring 30 april, 2020, 15:35

  Tack! Det kul att hur du gjort och hur inrett det hela.
  // Lasse