≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Piffa till bakgrunden i porträtt med färgfilter

Porträtt i miljö består så ofta av just de två komponenterna, alltså ett porträtt och en miljö. Det är väldigt lätt att råka glömma en av dem för att man är så fokuserad på att få den andra rätt.

Sen är det inte alltid att man har lika mycket kontroll över bakgrunden som man har över förgrunden. Närmast kameran står den du kan ljussätta och kommunicera med, ibland är bakgrunden för långt bort för att kunna göra så mycket mer åt än exponera rätt.

Men ofta kan det räcka med en liten färgklick från en blixt med färgfilter för att bakgrunden ska bli snäppet roligare och lyfta porträttet som helhet. Det är just därför en extra blixt och lite färgad plast kan vara bra att ha med i väskan varenda dag.

Börja alltid med bakgrunden

När jag fotograferar mer arrangerade porträtt till personaltidningar och kundtidningar försöker jag alltid se till att inte glömma detta. För varje gång jag missar att först se till så att bakgrunden blir rätt brukar jag bli lite smått förbannad på mig själv efteråt.

Photoshop i all ära, men jag tycker det alltid är roligare och skönare att få det rätt från början. Sen kan man alltid ha förberett ljussättningen och exponeringen för att det ska gå att justera i efterhand. Men jag hamnar gärna så nära det färdiga resultatet i kameran som möjligt.

Testbilden på bakgrunden ovan är inget särskilt, men den berättar rätt mycket ändå. 1/60 sekunds slutartid med bländare 2.8 blev rätt lagom för att den ska kännas mjuk i formerna och ha en lagom mix av mörka och ljusa partier. Det finns också fria ytor där tidningsmakaren kan lägga text om det behövs.

Lägg till en färgklick

Det är såklart inte alltid det finns möjlighet, men bara ljuset från en Profoto A1 med blått färgfilter gör genast att porträttet blir lite mer. Och det tar ju inte många sekunder att göra den lilla extra saken.

Väljer man en kulör på bakgrundsljuset som går att dra i lite hit eller dit kan man ju sen också styra vilken nyans man vill ha. Där kan dock färger som finns i ansiktet (röd, orange och till viss del gul) innebära lite mer arbete, men det går ju att lösa också.

Sista varianten med ett knapptryck

Som alltid gillar jag att leverera variation. Den som sitter och gör layout på tidninssidorna kanske vill ha med ett till porträtt någonstans. Det är inte helt ovanligt i tidningar att det finns minst en större artikelbild och sen ett mindre porträtt på nästa sida.

I det här fallet kortade jag helt enkelt slutartiden aningens, från 1/60 till 1/200 sekund för att mörka ner bakgrunden lite.

För att ändra ljussättningen men inte krångla till det för mycket, flyttade jag helt enkelt huvudljuset (Profoto B10 med mellanstor blixtparaply) lite närmare och drog ner effekten. Bakgrundsblixten stängde jag av.

Dessa tre steg tillsammans med lite vinjettering i efterhand i Lightroom räckte för att snabbt få till en sista serie porträtt som kunde användas i tidningen utan att det kändes som att det fanns för lite bildmaterial.

Sen måste jag få avsluta med ett tips om Profotos nya färgfilter med magneter till A1. Även om jag aldrig riktigt blivit såld på filterhållare sedan jag börjat använda batteriblixtar som inte blir varma, gillar jag skarpt att de nu har smidiga håldplastfilter i olika färger med starka magneter.

Tejp löser rätt mycket och är billigt, men det är något skönt med skräddarsydda tillbehör med bra passform och utan kladd.

En extra blixt, ett lätt stativ och lite färgfilter skadar aldrig att packa med sig när man ska ut på fotouppdrag. Man kanske inte behöver ha blå bakgrund på alla porträtt, men bara att ha med sig saker i reserv ökar chanserna att kunna styra resultatet i alla fall.

/Stefan