≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jag ska bli roligare på Instagram 2020

Instagram är ingen kassako för mig, inte heller någon Like-ko. Däremot har min senaste strategi gjort att mitt Instagram-konto är det som bäst liknar en uppdaterad och uppstyrd portfolio.

Efter att ha kört i något år med “den här bilden lägger jag upp”-taktiken övergick jag senast till en annan plan. Den heter kanske “saker som blir snygga tre och tre med någon tanke bakom”?

Det blev tjusigt och ordnat, men samtidigt riktigt trist. Som ett par snyggt formgivna handklovar, med en inbyggd oerhörd tröghet.

Mer flöde = mer konversation

Ju mer man visar, desto mer händer. Så är i alla fall min uppfattning av Instagram, och även Facebook, och till viss mån LinkedIn. Kurera sitt innehåll för att allt ska bli supersnyggt i fina rader kanske passar för andra, men mig låste den strategin rejält.

2016: 4893 Gilla-markeringar på 178 inlägg

2017: 13220 Gilla-markeringar på 218 inlägg

2018: 12809 Gilla-markeringar på 184 inlägg

2019: 6620 Gilla-markeringar på 102 inlägg

Nu visar inte #bestnine antalet interaktioner eller kommentarer, men min egen amatöranalys säger mig detta: ju fler olika vinklar man visar upp av sin verksamhet, desto fler har/tar chansen att kommentera.

Vill man ha intressanta frågor och kommentarer på sitt innehåll måste man oftast underlätta för besökarna att hitta sin ingång. Alla kommenterar sällan en färdigfixad bild, väldigt få snarare.

Däremot kan kommentarerna hagla när man visar upp sin lunch eller en tejp-lösning, något fler kan relatera till. Så har det varit för mig i alla fall, mer mänskligt och vardagligt ger fler kontaktytor.

Sluta vara tråkigt galleri

Av de nio bilder på collaget ovan är det en som avviker från det polerade och färdiga. Den har också fler Gilla-markeringar är alla andra tillsammans (grovt räknat). Du ser säkert vilken det är.

Att jag ändrar min strategi för Instagram så den blir mer som mitt tänk för Facebook och LinkedIn beror mest på tristess. Jag vill vara en människa där lika mycket som överallt annars på Internet. Att planera för att kunna posta tre bilder som har något som sammanbinder dem eller för att de ser snygga ut på rad är trist. Plus att det verkligen begränsar min frihet att lägga upp vad jag vill, när jag vill det.

En annan anledning till att jag väljer denna väg för Instagram är att då och då har mitt fina rutnät med inlägg om tre raserats. Jag kan inte förstå varför, men ett inlägg här och där har försvunnit. Väldigt störande och oförklarligt. Men postar man en bild i taget gör det ju inget.

Planen för 2020

  • Lägga upp vad som helst, när som helst.

Jag gillar Instagram fortfarande, det är givande att få frågor eller kommentarer den vägen. Kanske kunde jag bli bättre på att svara på meddelanden snabbare, men annars går det helt ok.

Man kan argumentera för att det kanske är meningslöst att ha ett Instagram-konto som fotograf om man inte får några uppdrag den vägen. Men det kanske inte är avsikten heller?

Jag är ju enmansföretagare och sociala medier är inte bara en säljplattform utan mer ett fikarum. Då vore det egentligen märkligt om jag behandlade en aktiv del av det till ett stelt och trögrörligt galleri.

Vad har du för planer för Instagram 2020?

/Stefan

1 comment… add one
  • Alex Odelius 27 december, 2019, 00:51

    Jag undrar om man kan få gå en sådan här omtalad Guru-kurs hos dig? Svar tas tacksamt emot till
    ”En som aldrig vågat fråga förr”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.