≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Inget är för simpelt att berätta

Allting är enkelt när man kan det, brukar det heta. Men alla kan ju inte allt, fast det glömmer man rätt lätt. Särskilt när man sitter där och tycker saker är självklara, eller inte ens reflekterar över vad man kan.

Det svåra är kanske att komma på vad man kan, och ännu mer förklara hur man gör det där självklara? Tyst kunskap, tror jag det brukar kallas. Man kan knyta skorna, men gör det utan att tänka, därför blir det inte så enkelt alla gånger då man ska lära någon annan att knyta sina skor.

Allt är alltid intressant för någon

Du som har läst några av mina blogginlägg här kanske har stött på saker du redan visste. Men förhoppningsvis saker du inte visste.

Jag har ju ingen aning om vad du redan kan, så jag tar det säkra före det osäkra och skriver om lite allt möjligt jag kan.

Det roliga är att väldigt ofta får jag mest positiv respons på sånt jag har tvekat att ens skriva om, för att det kanske kändes för simpelt. Men simpelt för mig kanske är världens bästa tips för dig? Eller så får det dig att känna dig extra smart som redan visste?

Begränsa dig inte, skriv om allt

Vissa kanske tycker att man ska ha en plan, och blogga specifikt om en nisch. Göra sig ett namn genom att vara konsekvent. Verka otroligt fokuserad på att bli expert på något.

Jag tror att det bara kommer skapa en massa onödiga och höga trösklar för dig. Starta en blogg idag, skriv några rubriker du tror kan bli ok. De behöver inte bli fantastiska, bara de blir av.

Läs de här blogginläggen om du vill ha fler tips:

När du kommit på tio självklara saker du kan, skriv blogginlägg om dem. Vips så har du en blogg med tio inlägg, det är fler än de allra flesta fotografer i världen, skulle jag säga.

Sen är det bara att fortsätta. Berätta om vad du gör, berätta om hur du tänker i olika situationer, berätta om hur du löste ett visst problem, berätta om något annat som blev ett problem, berätta vad du gillar mest med att vara fotograf (eller om du gör något annat), berätta hur du tar betalt, berätta hur du levererar, berätta om hur du fakturerar.

Osv osv osv.

Rätt var det är kanske du har nog med material för en bok, eller en workshop, eller en ordentlig utbildning? I allra värsta fall har du lärt dig att skriva ner vad du kan, och kanske fått lite hjälp med SEO och en bättre position hos sökmotorerna.

Har du redan en blogg, skriv en kommentar här med adressen till den så kanske du får några nya besökare. Tack!

Comments on this entry are closed.

 • Lars-Olof Nilsson 5 november, 2019, 15:46

  Tack för ett intressant inlägg, Stefan! Trösterikt att du menar att man inte måste ha en plan. Jag är språkgranskare (på engelska) och startade bloggen copyeditor.se i början av 2019. Jag tar upp saker som jag märker att mina kunder har problem med, som skillnaden mellan number och amount, mellan effective och efficient, mellan compare with och compare to och så vidare. Jag använder mig av Scrivener, där man kan kasta ner idéer på post-it-lappar (fast på datorskärmen) och sedan enkelt förvandla en sådan lapp till ett blogginlägg genom att utveckla idén. Jag kan komma på en eller flera saker jag borde skriva om och snabbt notera dem i Scrivener. När jag sedan har mer tid, utvecklar jag en idé, och när den sidan är klar. lägger jag in den i min blogg.

  • Fotograf Stefan Tell 12 november, 2019, 23:33

   Tack för tipset,

   jag har ju kollat snabbt på Scrivener men tack vare din kommentar har jag nu köpt programmet för PC och Mac samt iOS. Känns redan som jag fått valuta för pengarna.

   Att skriva ner rubriker eller idéer i kortformat är ju bra och enkelt, men att just kunna bygga vidare på dem i samma system är tusen gånger bättre. Tack vare dig kommer det bli ännu fler blogginlägg, precis lika snabbt framjobbade som de flesta andra här. Och kanske en bok framöver, eller tre?

 • Lars-Olof Nilsson 12 november, 2019, 23:51

  Du kommer säkert ha nytta av Scrivener, Stefan! Literature & Latte har också ett annat litet program, en sorts mindmap som heter Scapple. Jag har skrivit lite om det här: https://copyeditor.se/my-top-three-software-resources-for-writers/.

  • Fotograf Stefan Tell 13 november, 2019, 09:32

   Tack igen,
   den där typen av program är alltid bra att ha, men alla kanske inte är lika användbara. Låter ju utmärkt att det funkar bra ihop med Scrivener. Ska kollas upp mer noga.