≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Pascal är en av många formgivare vars skapelser du kan hitta hos Sagaform. Jag fick i uppdrag att fotografera pressbilder av honom och lite hur han arbetar med nya produkter.

Uppdraget bestod av att fotografera porträtt, men också några bilder där han skissade och klurade. Mest för att klämma ur så mycket variation jag kunde från ett skrivbord ljussatte jag i några olika stilar.

Profoto B10 med barndoors

Det är inte världens största skrivbord han arbetade vid, när jag fotograferade Pascal. Sen stod det nära en vägg på sidan och bakom, vilket lite begränsade mina möjligheter att placera ut min ljussättning.

Med rätt vinklar och en bra modell är dock allt möjligt, så det blev ju fint hursomhelst. Min tanke innan att ta med skärmklaffar till min Profoto B10 visade sig vara ett smart val, för att kunna skapa mycket kontrast och verkligen styra ljuset på en liten yta.

Huvudljuset från en B10 med barndoors gav den nästan franskt filmiska känslan med djupa skuggor och skarp kontrast. För att inte låsa mig helt vid en såpass karg ljuskälla satte jag även en till B10 men med stort blixtparaply och diffusion för att ge mig bättre täckning i skuggorna. I bilderna ovan är dock ljuset från den ljuskällan knappt märkbar, men det handlar också mycket om redigeringen i Photoshop då jag tog i lite mer.

Flytta en av blixtarna

Många gånger kan man förvandla sin ljussättning bara genom att flytta en av blixtarna, och det låter ju rätt självklart. Har bara bara en bra exponering och placering av huvudljuset kan upplättningsljuset göra väldigt stor skillnad varifrån det kommer.

Sen är den enkla sanningen att man ju inte vet vad det blir för resultat om man inte provar.

Att ha en och samma ljussättning under hela plåtningen kan vara lite trist i efterhand när man ska plocka ut en leverans. Visst, man kan göra mycket med vinklar, men det är ju roligare att ha testat några varianter för att allt inte ska se likadant ut.

Bara genom att flytta den stora ljuskällan en ”paraplysoftbox” är från vänster till höger skapar ett helt nytt porträtt. Kunden kanske inte är lika förtjust som du är i kontraster? Då finns det en poäng att erbjuda ett paket med blandade porträtt i olika ljus.

Stäng av några blixtar ibland

Har man en ljussättning med tre blixtar är det också smart att efter de första porträtten även se hur det blir i ett enklare format. På bilden ovan stängde jag av två av tre blixtar och lät bara huvudljuset med barndoors vara på.

Resultatet blev kanske inte naturligt men fint på andra sätt, ännu mer gammal fransk film, skulle jag säga. Med tanke på att porträtten ska användas både för PR och marknadsföring av en formgivare och visa processen tycker jag mixen av bilder funkar.

I uppdraget ingick också att visa lite av designprocessen, och då fick jag helt enkelt rikta kameran mot skissblocket. Händer som gör saker på riktigt är väldigt tacksamt att fotografera, så den biten var nog den allra lättaste. När jag väl hittat lagom lugna vinklar dvs.

Det jag lärde mig av det här uppdraget var nog mest att jag borde försöka hitta tillbaka till en lite mer varierad ljussättning. Bara att ha med sig barndoors eller andra lite mer speciella ljusformare gör att man automatiskt testar nya saker.

Kanske passar inte ljuset på alla, men det vet man inte förrän man har provat. Sen underlättar det såklart att jag har fotograferat för Sagaform tidigare och vet ungefär vad de behöver och vad de gillar. Det gör det enklare för mig som fotograf att ta ut svängarna.

När använde du den där ljusformaren som kanske bara samlat damm på hyllan senast?

/Stefan

2 comments… add one
 • Sollan 9 oktober, 2019, 09:21

  Du tar så väldigt fina porträtt, förstår att det ligger massor av tid och erfarenhet bakom. Om du skulle rekommendera studioblixtar/lampor till mig som är relativt nybörjare, vad skulle du säga då? Är inte helt nybörjare att fota men på porträtt är jag det definitivt.
  Vill prova på men vill ändå ha något vettigt så att förutsättningarna ändå är ok.

  (Tack för kul och informativ blogg)

  //Sollan

  • Fotograf Stefan Tell 13 oktober, 2019, 22:03

   Tack!
   Du har helt rätt i att det ligger massvis med tid och erfarenhet bakom, men det är också det som är roligt. Tar man sig inte tid att experimentera lite då och då får man ingen ny erfarenhet.

   När det gäller blixtar och ljus finns det så många alternativ, men jag brukar förespråka de där man kanske inte låser in sig för mycket.

   Det finns massvis med märken som är jättebilliga, men kanske man inte har så lätt att sälja dem om man tröttnar eller kanske vill bygga vidare på sitt system. För en rimlig startbudget skulle jag kanske rekommendera Elinchrom eller Godox. Där finns hyfsat mycket begagnat som är prisvärt att börja med. Sen är det alltid svårt att rekommendera generellt, allt beror ju på hur man kommer använda dem mest. Kolla först i någon Köp&Sälj-grupp på Facebook, Fotosidan eller Blocket, ofta kan man fynda, men missar kanske garantin?

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.