≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljuseffekter med fiskelina

Obs. bilden är ett montage, men det förstod du nog?

Photoshop och filter i all ära, men det är ju alltid lika belönande att kunna göra ljuseffekter och annat för porträttfotografering naturligt. Oftast handlar det om att slänga in något framför objektivet.

Just den här lösningen kostade nästan ingenting, lite fiskelina och en papptallrik som ram. Håll den framför objektivets frontlins och vips blir det otroligt varierande ljuseffekter beroende på vinkel, ljus och hur du positionerar de små nylonlinorna.

Behövs ingen beskrivning

Du ser nog direkt hur det här hemmabygget är konstruerat. En papptallrik där jag skurit små jack, eller klippt med sax, runt om. Sen tar man valfri tjocklek av fiskelina och virar precis som man vill ha den.

Exempel på ljuseffekt

Du styr själv hur ljuseffekterna kommer bli genom att vinkla den hit och dit. Sitter linorna för tätt kan det bli lite knepigt för autofokus att hitta rätt, men det får man prova sig fram.

Lite motljus behövs

Jag hade byggt denna skapelse till en fotografering av författarporträtt med Stina Jackson ute på Gärdet. Tänkte att några porträtt kunde vara kul att dekorera med lite stråk av ljus.

För att det inte bara ska bli vaselin-effekten med en oskärpa behövs det ljusstrålar som smyger sig längs fiskelinorna. I det här fallet kom det från solen uppifrån, men man kan ju såklart förstärka effekten med ett kantljus, färgat eller ofärgat, som riktas in mot kameran.

Det färdiga resultatet

Vi fotograferade såklart en himla massa porträtt den dagen, vissa med många små streck av ljus, men det här var en av de vi fastnade för. Den här effekten skulle såklart kunna göras i Photoshop, eller kanske i Lightroom med något ”preset”, fast det är ju roligare med äkta vara.

Nu återstår bara att bygga ihop en mer användbar lösning som går att utveckla mer. Där har jag lite idéer men inte kommit längre än så. Sen hann Lensbaby presentera sitt system OMNI Creative Filter System innan jag pysslat klart min idé, och det ser ju faktiskt väldigt prisvärt och flexibelt ut. Typ 100 dollar för något man kan göra en massa med.

Men det är alltid roligare att bygga själv. Prova gärna och berätta hur det blev och hur du gjorde. Tack!

/Stefan