≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ett bokomslag blir till

Bonnierförlagen Lära är ett relativt nystartat läromedelsförlag jag har hunnit jobba med rätt mycket på kort tid. Många författarporträtt av lärare som skriver smarta böcker, men också några bokomslag.

“Mental träning i skolan” av Matilda Westerman och Thomas Nilsson är ett av dem. Kanske inte världens mest tekniskt komplicerade fotografering eller omslag, men det hade ändå sina utmaningar. Här kommer en genomgång steg-för-steg i all sin enkelhet av hur vi gjorde.

Två huvud mot rosa bakgrund

Formgivningen av boken stod Makeable STHLM och Jenny Skogvold för, hon hade en skiss jag arbetade utifrån (som jag tyvärr inte hittar såhär i efterhand). I princip två personer mot en helfärgad bakgrund.

Min uppgift blev att se till så dessa ansikten och axlar som tillhör Matilda och Thomas var exakt rätt. När det gällde ljussättning och egentligen det mesta hade jag fria händer.

Eller så fria man kan ha när man arbetar utifrån en skiss. Enklaste sättet att instruera modellerna/författarna var att helt enkelt visa dem skissen så de förstod vad som krävdes av dem. Typ.

På riktigt eller Photoshop?

Som du såg på det färdiga bokomslaget skulle de vara väldigt nära varandra, så nära inga människor står egentligen, men som på något märkligt sätt ändå ser hyfsat naturligt ut på bild. Tycker i alla fall jag.

De var i alla fall peppade att få se till så deras huvuden var placerade rätt på boken de har skrivit tillsammans.

Nu återstod frågan: ska de fotograferas tillsammans eller var för sig och photoshoppas ihop? Jag röstade på tillsammans, och det kanske gjorde fotograferingen onödigt krånglig, för något så enkelt?

Var ska blicken vara?

En ganska vanlig fråga jag får när jag fotograferar porträtt, och svaret är nästan alltid detsamma, dvs in i kameran.

Men nu hade vi ju två personer, ska de stå där och stirra in i kameran, rakt mot betraktaren, båda två?

Efter några testbilder insåg vi att det kanske inte blev bäst, så vi utforskade varianter på att en tittar in i kameran och en blickar mot horisonten, eller hörnet på rummet snarare.

Vilka miner ska omslaget ha?

Att den ena tittar in i den andras öra eller på axeln blev i alla fall inte bra, så mycket var vi eniga om.

Sen behöver man testa och fundera på hur minspelet och sånt ska vara. Ska båda vara lika glada, och ha samma miner? Känns det robotliknande och läskigt?

Det blir ju lätt något galet över två som spontant ser jätteglada ut mot en rosa bakgrund utan att man förstår varför?

Den nästan färdiga omslagsbilden

Efter att ha utforskat varianter på miner, positioner och annat som man knappt kunde tänka sig skulle bli en fråga, kom vi fram till en blandning alla kände sig nöjda med.

Med tanke på huvuden, händer, axlar och en massa annat tog jag medvetet ett steg tillbaka för att ha luft omkring dem. Sen fick formgivaren Jenny välja hur tajt hon ville beskära allt. Min Nikon D5 är ju inget megapixelmonster direkt, men 20MP klarar man sig ändå långt på i tryck, trots viss beskärning.

Stående eller sittande porträtt?

Böcker har ju ett snarlikt höjd/bredd-förhållande som systemkameror fotograferar med, men ändå kändes det lurigt när jag gick närmare. Det blev så lätt för mycket luft eller för lite luft eller en avskuren armbåge. Därav halvkroppsporträttet.

Vi började med sittande porträtt, men då var det svårt att få dem tillräckligt nära varandra på ett naturligt sätt. Kanske pga de höga stolarna, men troligtvis mest för att de satt helt enkelt. Så de fick stå.

Minimal slutretusch

Jag gjorde ärligt talat inte så jättemycket retusch på den valda bilden till omslaget. Ljussättningen satt bra, med två Profoto B10, en med ett stort paraply och en stor softbox Octa från vardera håll så de inte skulle skugga varandra onödigt mycket.

Skuggorna på bakgrunden lät jag vara kvar för att de inte skulle kännas för inklippta, vilket de inte är. Exakt hur färgerna på bilderna i det här blogginlägget kommer se ut kan jag inte riktigt ansvara för. Där känns det som WordPress har blivit lite oberäkneligt på sistone, fråga mig inte varför. Den färdiga boken blev fin i alla fall.

Nu är i alla fall bilden levererad, formen lagd ovanpå, boken tryckt och finns i butiker att köpa.

Ett väldigt roligt fotouppdrag som kanske innebar fler utmaningar och frågor än jag hade trott, men med bra samarbete blev det riktigt bra till slut.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.