≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto C1 Plus – test och recension

Obs. montage i Photoshop av tre exponeringar.

Profoto C1 Plus är en helt ny batteridriven LED-blixt i kompakt format, med fast ljus och variabel färgtemperatur (även för blixtfunktionen denna gång, till skillnad från B10/Plus).

Det inbyggda batteriet laddas via USB-C och ska räcka enormt länge, storleken kan nog beskrivas på svenska som cirka två snusdosor hög och snäppet större diameter. Vikten är under 200 gram.

LED-blixten finns i två modeller vid lanseringen; den lilla basversionen heter kort och gott Profoto C1 och den större, mer kraftfulla heter Profoto C1 Plus.

Den stora skillnaden, som jag förstår det, förutom blixtstyrkan, är att C1 Plus har en öppen konstruktion så man kan använda raster och färgfilter m.m. Profoto C1 är mer låst med en fast diffusionskåpa, samt har en svagare blixt.

App/Air-styrd LED-lampa/blixt

Det kanske inte var helt oväntat att Profoto skulle satsa på något LED-baserat trots att det mesta de gjort hittills varit blixt (med undantag för några fasta ljus, Daylight/Tungsten).

Målgruppen är inte främst studiofotografer (så de kommer bli jättearga), eller kanske inte ens fotografer som jag, som använder batteriblixtar dagligen. Målet är snarare att nå de som skapar bilder med mobilkameror, vilket såklart är en ständigt växande marknad.

Profoto B10 kan styras med hjälp av Profoto-appen för iPhone (modell 7 med iOS 11 och senare via Bluetooth), samma gäller för LED-blixten Profoto C1 Plus. Du kan även kontrollera den via Profoto Air (Connect eller Remote), vilket nog är den biten som idag är intressant för mig.

Varför en Profoto C1?

När jag fick testa Profoto C1 Plus visste jag ärligt talat inte var jag skulle börja. Jag är ingen som använder min mobilkamera till att skapa så värst mycket, annat än bilder av familjen och saker till bloggen. Eller snarare, jag ljussätter (nästan) aldrig bilder jag tar med mobilen, då använder jag hellre en systemkamera och mina Profoto-blixtar.

Däremot har jag alltid en längtan efter smidigare och lättare ljuskällor, och där är ju Profoto C1 Plus helt rätt. Ta t ex porträttet av ljushuvudet Ken ovan. Huvudljuset är en Profoto A1 på ett Manfrotto Nano-stativ och ett gammalt blixtparaply till vänster och sen en Profoto C1 Plus med blått färgfilter till höger.

Profoto C1 som kantljus

ISO 200, slutartid 1/1000 sekund och bländare f/2.8 visar rätt tydligt att använder man en C1 relativt nära för porträtt går det utmärkt att få lite upplättningsljus eller kantljus från en pytteliten blixt. Med HSS går det alltså att slåss lite mot befintligt ljus, om man håller sig nära.

Det är ett säljargument som biter på mig, även om Profoto kanske mer har mobilfotografer i åtanke. Men det ena behöver såklart inte utesluta det andra.

Profoto C1 som bakgrundsljus

Vill man resa lätt med minimal utrustning kan en extra ljuskälla göra rätt mycket. En liten Profoto C1 Plus med eller utan färgfilter kan liva upp en bakgrund om man vill.

Variera ljuset med enkla saker

Vill man skapa mer variation är det bara din egen uppfinningsrikedom som sätter gränserna. Ett enkelt sätt att variera ljuset är alltid att slänga in något framför som skapar mönster eller ger någon annan effekt.

Eftersom Profoto C1 Plus har samma diameter på frontglaset som Profoto A1 funkar mitt DIY-prisma från en discolampa utmärkt även här om man vill göra fina ljusmönster.

Vill man projicera ljusmönster kan man ju göra det på sin modell också, om man tycker det kan bli fint?

Eller så tar man en skiva av något material och skär lite hål, här är ljuset från en Profoto C1 strilat genom locket på en tvättkorg.

Min lättaste ljussättning, typ

För mig så är en pytteliten ljuskälla kanske inte så lockande som huvudljus, här skulle jag gärna har något som gör den aningens större och starkare. Slår man en Profoto C1 Plus i ett blixtparaply med vit insida är det inte så mycket ljusstyrka kvar sen, ärligt talat.

Det är kanske aningens för klent som pålitligt huvudljus, åtminstone för den typen av porträtt jag främst jobbar med. Men har man redan en Profoto A1 och vill utöka sina möjligheter kan en Profoto C1 Plus bli ett bra komplement som inte tar mer plats i ryggsäcken än ett 50mm-objektiv.

Tillsammans kan de ju skapa alla ”porträtt” jag visade ovan.

Visst, man behöver något som håller i blixtarna också, men här räcker ett Nano-stativ mer än väl, och de är både lätta att bära och tar knappt någon plats. Denna ”setup” funkar såklart inte i alla situationer, men i skuggan eller inomhus är den väldigt användbar.

Smarta saker att hålla C1 med

En liten klämma, t ex en Nano-clamp, eller motsvarande passar dels i gängan på Profoto C1 och klarar med lätthet av att hålla fast blixten/ljuset lite överallt, t ex på ett stativ.

Eller så har du kanske redan ett böjbart och flexibelt ministativ hemma, t ex en Gorilla-pod? Det funkar utmärkt både som bordsstativ eller som hållare kring olika saker.

Alltid-ha-med-sig-ljuskällan

Finns det tid på fotouppdrag kan det alltid vara kul att få med en extra ljuskälla någonstans, och med Profoto C1 tillsammans med någon fästanordning kan det vara vad som helst. Nästan.

Profoto C1 eller Plus-modellen är som sagt inte världens starkaste ljuskällor, men de kanske inte alltid behöver vara så starka för att göra lite nytta? Kläm in en C1 i en lampa för att det ska ut som den lyser, eller lägg den på en instrumentpanel i en bil för att simulera ljus där?

Två olika tillbehörspaket

Tillsammans med Profoto C1 och C1 Plus finns även tillbehören Clic Grid & Gel Kit samt Clic Creative Gel Kit att köpa. Dessa fungerar som sagt bara med Profoto C1 Plus och inte basversionen C1.

Äger du redan en Profoto A1 passar dessa färgfilter och raster även den blixten, och med betydligt starkare magneter lär de nog inte ramla av? Närmare än som färgfiltren ligger på bilderna ovan gick det inte att få dem att ligga varandra, vilket säger lite om magneterna.

Fuska med ljusmålning?

Jag har nog aldrig riktigt kommit igång med ”light painting”, men av någon anledning testade jag nu att kombinera blixtljus från en Profoto A1 tillsammans med lång slutartid och fast LED-ljus samt färgfilter.

Bilden ovan är dock ett montage i Photoshop av tre olika bilder, men ändå rätt kul att prova. Det tog en minut eller så att ha materialet klart och sen kanske ytterligare en minut eller två för att fixa till lagren.

Batteri, laddtider etc.

Till skillnad från Profotos större batteriblixtar har C1 ett inbyggt batteri som laddas med USB-C (kabel ingår).

Enligt deras specifikationer ska batteriet på 1500 mAh räcka till 2000 LED-blixtar på full effekt eller 40 minuters lystid på högsta ljusstyrkan. Laddtiden är två timmar för batteriet.

Använda C1 med iPhone

Profoto-appen är enkel att komma igång med, har man bara Bluetooth aktiverat går det väldigt fort för C1 Plus att kopplas upp. Sen kan man välja om man vill att blixt och exponering ska skötas helt automatiskt, eller manuellt.

Du kan sedan fotografera antingen genom att använda appens knapp, eller knappen på Profoto C1. Det sistnämnda är faktiskt rätt smart om man vill hålla mobilkameran lite mer stabilt.

Den relativa blixtstyrkan kan man styra i Auto-läget på en skala från ”Naturligt” till ”Dramatiskt”. Samma sak med färgtemperaturen, men där från varmt till kallt, eller automatiskt. Ljuset kan blandas, antingen blixt eller fast ljus, eller lite av varje.

Reglagen på själva LED-lampan/blixten är givetvis enkla att förstå sig på. Den vita knappen är ON/OFF plus blixtknapp, den med en lampsymbol sätter på eller stänger av själva lampan och +/- reglerar ljusstyrkan på det fasta ljuset. För mer kontroll krävs appen.

Lära sig mobilkameran?

Det svåra med att använda Profoto C1 Plus med en mobilkamera är inte appen, eller blixten/lampan. Det svåra är snarare att lära sig hur och när mobilkameran funkar bäst, och vilket slags ljus man vill ha i den situationen. Själv kan jag tycka att vissa ”scener” är kameran i iPhone fantastisk på att fånga snyggt, och andra misslyckas den alltid med.

Där följer användande av Profoto C1 Plus samma logik, ljuskällan begränsas mest av sin litenhet och min förmåga eller oförmåga att förstå hur mobilens kamera tänker i olika situationer.

Men som med allt annat får man någon slags intuitiv känsla för hur en liten klick ljus från en LED-blixt eller en LED-lampa kan lyfta bilden. Jag har bara inte övat sånt jättemycket med min iPhone tidigare.

Experimentera med ljus

Men, som jag tror är kanske den stora tjusningen med att experimentera med ljus är, så är det precis så Profoto C1 kommer att användas av många. Man experimenterar sig fram.

Med det fasta ljuset påslaget ser du ju direkt hur ljus och skuggor faller, WYSIWYG helt enkelt. Jag gissar att det är lite samma som med spegelfria kameror? Man ser ju nästan den färdiga bilden på skärmen.

Min enkla grundregel för mobilbilder som ska se hyfsat bra ut är att försöka fotografera i så okomplicerat ljus det bara går. Gärna i skuggan, då kommer även Profoto C1 mest till sin rätt eftersom det inte är en massa kontrast och starkt ljus som ofta förvirrar mobilkameran.

Vad hade jag önskat mig?

Om man säger Profoto och LED, då hade jag personligen haft mer nytta av någon lite större ljuskälla än C1/C1 Plus. Jag gillar ljuset från LED-paneler de gånger jag råkar jobba samtidigt som filmare, men tycker de fortfarande är för klumpiga för att transportera så som jag jobbar. Plus att det känns lite begränsande när det gäller ljusformare.

Nu kom ju Profoto B10 och B10 Plus så pass nyligen att en LED-blixt i samma kategori vore lite knäppt? Men för min del hade C1 gärna fått vara lite större och därmed också mer ljusstark, kanske tillräckligt för att kunna kombineras med någon ljusformare som diffuserade ljuset och skapade en större ljuskälla?

Eller kanske en halv Ice Light, fast Profoto och med Air så den passar ihop med mina övriga blixtar?

Det skulle vara mer användbart för mig.

Jag är inte huvudmålgrupp

Sen får jag nog bara ärligt erkänna att just denna produkt säkerligen inte är utvecklad med mig främst i åtanke. Däremot ser jag nytta i den. Både för porträttfotografer såväl som produktfotografer. En liten och lätt ljuskälla till skadar sällan.

Samma gäller för bröllopsfotografer som kanske vill ha någon ljuseffekt här och där, gissningsvis lär det dyka upp många bra tips på användningsområden snart på Instagram?

Frågan är mest hur den används bäst, för min del skulle det behövas någonting i stil med ett miniparaply eller en minisoftbox för att den ska bli aningens mer användbar.

Hursomhelst är Profoto C1 och Plus en ny produktkategori för Profoto, som gissningsvis kommer förarga många trogna Profoto-användare. De hade hellre velat ha fler Ws eller en uppdatering av någon favorit.

Men jag tror att fler ovana ljusanvändare kommer lockas att använda en ljuskälla, och på lång sikt är nog det bra för branschen som helhet. Dels för Profoto men såklart även för de som kommer följa efter och göra liknande LED-baserade lampor/blixtar.

Kommer jag köpa Profoto C1?

Jag kommer nog inte köpa en Profoto C1, basversionen alltså. Däremot en Profoto C1 Plus kan bli intressant och användbar av alla de argument jag tagit upp tidigare.

Att sedan tillbehören till Profoto C1 Plus passar till Profoto A1 (och är smidigare, samt med starkare magneter) är bara en bonus.

Det här med att ha ett fungerande och oftast väldigt bakåtkompatibelt ekosystem har alltid varit Profotos styrka, även om de kanske tummat lite på det senaste tiden med mindre modeller som inte håller för större ljusformare (vilket säger sig självt).

Har du en Profoto A1 och vill komplettera med en väldigt smidig ljuskälla för typ kantljus och andra ljuseffekter tror jag en Profoto C1 Plus kan vara ett kul komplement.

Säljargumentet för basversionen C1 har jag dock lite svårare att hitta. Men visst, med variabel färgtemperatur från kallt till varmt ljus och en storlek/vikt som gör den väldigt lätt att ha med sig kan säkert många lockas av det.

Skulle du ha användning av en Profoto C1 Plus eller basversionen? Skriv gärna en kommentar.

/Stefan

6 comments… add one
 • Erik Lundeborg 18 september, 2019, 12:49

  Tack för en utförlig och trevligt skriven recension Stefan. En plusvariant vore trevligt att ha men inget måste. Avvaktar.

  • Fotograf Stefan Tell 18 september, 2019, 21:37

   Tack, jag är både tvärsäker på att jag skulle gilla att äga minst en C1 Plus och osäker på om det kanske vore smartare att använda mina befintliga blixtar på ett annat sätt? Har inte bestämt mig än.

 • John Lundhgren 18 september, 2019, 14:09

  En C1 plus låter intressant, kommer kolla närmare på den!

  • Fotograf Stefan Tell 18 september, 2019, 21:39

   Jo, intressant är ordet. Sen är frågan vad man ska ha den till? I vissa fall kan den nog bli fantastisk, men andra kanske bara en sak som samlar damm. Själv har jag lite svårt att se att jag någonsin skulle ha den som huvudsaklig ljuskälla, däremot som ett lätt och smidigt komplement.

 • Alex Odelius 18 september, 2019, 15:45

  Tack för intressant recension! Läsvärt.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.