≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Som porträttfotograf tänker man ofta på ljus, för det påverkar ju de bilder man tar i allra högsta grad. Ibland får man arbeta hårt för att minska påverkan från oönskat ljus, men det går ju också att använda omgivningen till sin fördel.

En vit eller silverfärgad bil kan ju t ex vara utmärkt som reflexskärm om man placerar sina ljuskällor rätt. En grön bil i starkt solsken däremot kanske man ska hålla sig borta från?

Ställ dig på modellens plats

Till författarporträttet ovan av Martin Kylhammar och hans bok ”Ett hemligt liv” om Verner von Heidenstam använde jag en lastbil som bakgrund och en Audi som reflexskärm.

För att se hur reflexerna från en blixt i en blank bil blir kan man ställa sig där porträttmodellen ska stå och slå på blixtens inställningsljus. Då ser du enkelt om placeringen av blixten och vinklarna gör att det blir en stor eller liten reflex, plus ungefär var den är.

Sen kan man vrida lite på blixten och såklart även låta modellen vrida eller flytta på sig för att skapa lite olika ljussättningar där reflexskärmen ger en stor effekt eller knappt någon alls.

Hittar man bara rätt miljö brukar det räcka med väldigt lite utrustning, alla porträtt på denna sida ljussatte jag bara med samma Profoto B1 och ett blixtparaply med diffusion.

Anledningen till att vi höll oss på denna lilla parkeringsplats var en rätt byig vind som inte var rolig vare sig för Martin eller min blixt. Men en stor lastbil och en träplank erbjöd både bakgrund och vindskydd, så vi var glada ändå.

När vi hade klämt ut så många porträtt vi kunde från den ganska trånga parkeringsplatsen gick vi ut bakom Norra Latin vid Norra Bantorget. Där fick jag låna en stol från en uteservering och min rullväska fick bli en stor sandsäck på hjul som motvikt.

Ju mer man tittar sig omkring när man ska fotografera porträtt i miljö, desto mer inser man att det finns massor med hjälp att få. Träd kan bli avskärmare, grenar kan bli gobos, väggar kan antingen skärma av eller lätta upp ljuset. Huvudsaken man har koll på dess påverkan, det kan ju lika gärna bli fult färgstick om man inte håller koll.

Man behöver inte alltid hitta en vit häst.

/Stefan

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.