≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ny PC för Lightroom & Photoshop (2019)

Som fotograf kan man aldrig ha en för snabb dator, eller för mycket lagring och hårddiskar, eller för mycket arbetsminne (RAM). Det var ungefär så jag tänkte när det var dags att köpa en ny stationär dator.

Vissa komponenter är extra viktiga, men så insatt är jag inte för att kunna bedöma om jag valt exakt rätt märke eller modell. Däremot är det funktionen och specifikationen jag är ute efter.

Datorn ska hålla ett tag, och sakerna inuti ska räcka för det jag använder den till, dvs främst Lightroom och Photoshop. Plus såklart alla småprogram som behövs.

Bra dator för en fotograf

Kravspecifikationen för en fotograf som köper dator gissar jag är ungefär såhär:

 • Snabba SSD-hårddiskar gör program snabbare
 • Tillräckligt med arbetsminne för att kunna jobba
 • Stora hårddiskar för lagring (flera alltså)
 • Tysta komponenter och datorlåda för arbetsro

Moderkort i all ära, men där kan jag inte säga om den ena modellen är bättre än den andra. Spontant känns det som att man ska ha lite otur om man råkar välja något dåligt.

Samma gäller för min del när det gäller grafikkort. Jag spelar inte på min dator, och redigerar inte heller film eller håller på speciellt mycket med 3D/CAD. Därför valde jag ett tyst grafikkort utan fläkt (med kylflänsar istället).

Innehållet i min nya PC

 • Snabb processor, men inte dyraste eller varmaste
 • Snabba SSD-hårddiskar för system och cache
 • Mekanisk snabb hårddisk för arbetsfiler
 • Mekanisk långsam/tyst/sval hårddisk för lagring
 • Mycket RAM (arbetsminne) för lättjobbade program
 • Tyst datorlåda med ljuddämpning
 • Tysta och stora fläktar till låda och processor

Här finns min kundvagn på Inet om du skulle vilja ha något att utgå från, dock har vissa produkter redan hunnit bytas ut mot nyare, men det finns ofta en ersättningsvara:

Vad jag valde dessa produkter, och varför…

Jag vill ha en dator som startar snabbt, och en som startar program snabbt. Och en som är tyst, så man inte får hörselskador av ett ständigt ljud från fläktar.

2 x SSD M.2

Så jag valde den snabbaste SSD jag kunde hitta, med M.2 och beställde två. En för Windows och program, och en extra för Lightroom-kataloger, cache och sånt.

32GB arbetsminne (RAM)

Arbetsminne valde jag 4 x 8GB vilket totalt blir 32GB som borde räcka och bli över ett tag för bildbehandling. Det blev av märket Corsair mest för att det hade bra betyg.

3 x mekaniska hårddiskar

Som arbetshårddisk blir det för dyrt att ha en SSD, så där har jag en mekanisk 7200RPM Western Digital Black 4TB som har tillräckligt mycket plats för alla aktiva jobb.

Sen skadar det inte att kunna ha arkivet lätt tillgängligt på datorn (om man inte har supermycket dvs) och där valde jag den största jag kunde hitta, en WD RED 10TB. 5400RPM gör den inte lika snabb som övriga hårddiskar, men däremot tyst och skapar inte onödig värme i datorlådan.

Jag bad Inet att dra fram sladdar för en tredje mekanisk hårddisk så jag slapp mecka med det. Hade en 6TB WD Green liggandes hemma, som jag stoppade i som mer förvaring.

Datorlåda Fractal Design

Svenskt märke, tror jag. Inte för att det gör någon jätteskillnad, men kul ändå. Min modell heter Define S och är ett under av små kluriga lösningar, särskilt om man själv beställer montering av datorkomponenter av datorbyggaren. Det ser hursomhelst väldigt fint ut med hur mycket de tänkt på kylning och luftströmmar och kablage.

Huvudsaken är såklart att allt får plats och att den är tyst, och det är den verkligen. Men visst, de kunde kanske ha ännu lite bättre dämpning på fötterna så den inte vibrerade alls (sånt man märker på kvällen när annat blivit tyst och stilla).

Moderkort

Som sagt, moderkortet tog jag bara ett som hade bra betyg och rekommenderas av personalen. Jag behöver inga specialfunktioner, så jag tog ett halvdyrt för att var säker. Mitt val föll på ett ASUS PRIME Z390-A.

Grafikkort

Jag tog ett som inte väsnades. Det som nu sitter i datorn heter ASUS GeForce GT1030 2GB Lp Fläktlös. Har man nytta av att ha en ordentlig GPU för att snabba upp vissa funktioner i vissa program kanske det inte är ett så bra val, men min erfarenhet är att det inte varit så mycket till hjälp för mig hittills.

Nätdel (el-lådan alltså)

Jag vet faktiskt inte vad som är lagom för ett datorbygge som detta, så jag frågade om råd. Det blev ett Seasonic FOCUS Plus 750W Gold som hade fått “Toppklass” i betyg hos Sweclockers också, det borde inte bli fel. Tyst är det också.

Processor med fläkt

Alla stationära datorer jag har köpt har nog följt ungefär samma princip för val av processor. Jag brukar välja den näst dyraste, precis under toppmodellen. Eller kanske snarare, jag tittar på när värdet för värmeutveckling går ner ett steg, och väljer den första på listan där.

Vill man ha en tyst dator finns det en poäng att inte välja alldeles för varma komponenter, och där blir det rätt stor skillnad mellan entusiastmodellen och den under.

Det blev en Intel 9700K på max 4,9 GHz och åtta kärnor. Bra när man ska exportera flera olika bildstorlekar från Lightroom samtidigt (t ex för webb och tryck). Det är ett arbetsmoment alla mina fotouppdrag innehåller, så kan jag snabba upp den delen blir jag glad.

Sen köpte jag även en processorfläkt, en stor sak, som också gör att allt blir tyst och svalt. Cooler Master Hyper 212 EVO heter den och verkar uppskattas av många.

Blev Photoshop och Lightroom snabbt?

Det var ju själva vitsen med en ny dator, för att jag ska kunna jobba snabbare med det jag gör hela dagarna.

Visst blev allt snabbare, men vissa saker väldigt mycket snabbare än andra saker. Några märker jag knappt någon skillnad på, och där har väl tekniken nått något slags tak för hur snabbt det kan bli?

Photoshop startar snabbare, arbetet i programmet flyter på utan väntan någon gång. Jag använder dock sällan tunga filter, så det märks säkert mer för andra.

Lightroom däremot är en blandad kompott. Start av programmet har alltid varit aningens långsamt, men blev lite snabbare nu.

Import och export av RAW-filer däremot har blivit mycket, mycket snabbare. På min förra dator (3-4 år gammal) kunde en import av 200-300 råfiler göra att jag hann sätta på kaffe innan alla förhandsvisningar var klara.

Nu kan jag i princip börja jobba med första bilden direkt eller bara vänta en kort stund innan tillräckligt många “previews” har blivit genererade för att jag ska kunna börja med urvalsprocessen.

Samma gäller för att snabbt kunna öppna en bild och låta Lightroom rendera en förhandsvisning som jag kan kolla skärpan på. Tidigare var det en seg process, nu är det bara att klicka upp bilden i 50 eller 100% och sen gå vidare till nästa.

Är datorn värd pengarna?

Ja, eftersom jag har den som arbetsverktyg varje dag och förväntar mig att den kommer räcka i minst tre år är ett totalpris på cirka 21.000 kr (inkl. moms) helt rimligt.

Det blir alltså 7000 kr/år eller under 600 kr/månad om man vill slå ut kostnaden så. Billigare än busskort, och något som hjälper mig med min försörjning.

Om man prutar lite?

Skulle jag göra en budgetvariant av min nya PC hade jag valt bort några saker som kanske är “overkill”. Att jag har två SSD, en för system/program och en som scratchdisk är kanske aningens mycket.

Minus en tusenlapp där.

Processorn går såklart att välja en billigare, och tar man en med lägre pris skulle man nog knappt märka någon skillnad i sitt dagliga arbete. Då kanske man även kan byta ut processorfläkten till något billigare.

Minus två eller kanske nästan tre tusenlappar här.

Behöver man ha så många hårddiskar? Ja, det är ju faktiskt väldigt bra att ha många hårddiskar.

Sen räcker det såklart inte bara med hårddiskar i datorn, man behöver helt klart ha mer lagring än så, med backup på minst två ställen till.

Jag har förutom en arbetsdisk en lagringsdisk på datorn (två olika enheter alltså), sen två olika NAS (nätverkslagring) plus alla leveranser/kundarkiv på Dropbox och backup i molnet hos Backblaze. Brinner huset upp har jag förlorat ett hus, men inte hela mitt jobb.

Sen kan man såklart spara in genom att välja ett billigare moderkort och nätaggregat. Men om man slår ut kostnaden över datorns livstid och hur mycket man kan tjäna på att ha ett väl fungerande arbetsverktyg blir några tior i månaden inget jag tycker känns värt att spara in på.

Men, det går såklart att bygga en dator för mindre pengar än denna kostade.

Har du några frågor, skriv gärna en kommentar.

/Stefan

11 comments… add one
 • Magnus Fröderberg 15 maj, 2019, 13:10

  Låter som ett väldigt genomtänkt bygge. Jag har mycket bra erfarenhet av GT 1030, så det passar nog alldeles utmärkt till det du ska göra.

  • Fotograf Stefan Tell 15 maj, 2019, 13:15

   Såhär i efterhand (och från tips på Facebook) kunde jag kanske funderat en extra sväng på RAID för systemdiskarna och kanske även kollat upp om GPU på grafikkortet skulle kunna hjälpa mer i Photoshop och Lightroom. Men jag minns att det var lite struligt ibland, med drivrutiner som inte alltid funkade, att jag körde den enkla lösningen.

 • Michael Lundberg 15 maj, 2019, 13:16

  Jäkligt bra genomgång! Tack!

  • Fotograf Stefan Tell 15 maj, 2019, 14:23

   Tack så mycket,
   jag ska uppdatera den framöver med lite kommentarer och synpunkter från Facebook och smarta typer.

 • Stefan Nilsson 15 maj, 2019, 14:22

  Byggde själv en ny stationär förra sommaren efter många år på laptop och den största förändringen mot min gamla stationära är ljudnivån. Idag är många nätagg och grafikkort semi-passiva vilket innebär att fläktarna inte körs igång förrän temperaturen stiger markant. En vettig CPU-fläkt på det och man har en ljudlös dator vid allt kontorsarbete. Positiv utveckling.

  Tyvärr är mekaniska diskar fotfarande ganska högljudda vilket jag löst med en NAS i ett annat rum för allt som inte får plats på mina SSD. Ser fram emot att de helt försvinner och att chassin blir fortsatt mindre.

  Är man intresserad av att bygga en optimerad dator för video/foto så har Puget Systems bra artiklar på ämnet. I just LR verkar det bara vara “Enhanced Details” som drar nytta av en bra GPU.

  • Fotograf Stefan Tell 20 januari, 2020, 00:21

   Tack för kommentaren, och ursäkta för sent svar.

   När det gäller ljud från datorn kan jag ibland höra hur diverse fläktar i lådan drar igång vid processorkrävande saker, men mest vid import eller export i Lightroom. Kör jag Photoshop eller något annat håller de sig väldigt tysta.

   Det enda som man hör annars är nog vibrationer som jag ska ta tag i, bör gå att lösa med mjukare fötter på datorlådan eller en mjuk matta under.

 • Roger Månsson 17 januari, 2020, 01:16

  Roger Månsson 17 Jan 2020

  Tack mycket bra hjälp när jag ska byta dator.

 • Roger Månsson 17 januari, 2020, 22:52

  Hej Stefan. Har ett några frågor till dig om hårdvara som jag hoppas du vid tillfälle kan svara på. Vilken bildskärm/ar har du 4K kanske EIZO? Kör du dubbla skärmar. Jag antar att dina skärmar är tysta. full RGB och strålar eller stör ögonen så lite som möjligt när man sitter länge. Hur importerar du RAW filer snabbt. Kortläsare i datorn eller extern dito via ?
  Med vänlig hälsning // Roger

  • Fotograf Stefan Tell 20 januari, 2020, 00:18

   Hej Roger,
   kul att du gillade inlägget.

   Jag kör en skärm enbart på mitt passivt kylda grafikkort, tror inte det skulle orka med två eller alldeles för mycket upplösning utan att behöva vara mer kraftfullt (och då samtidigt med aktiv fläkt, som låter). Skärmen är helt tyst, en Eizo med inbyggd kalibrator (väldigt enkelt och praktiskt).

   När det gäller import av RAW-filer använder jag alltid kortläsare och gör det helt manuellt, känns säkrast och funkar snabbt med USB3 plus XQD-kort. Sen import till Lightroom när väl filerna finns på datorn.

   Har du fler frågor är du välkommen att fråga på.

 • Karin Kronvall 1 mars, 2020, 18:05

  Alltså tänk att man kan lita på dig Stefan! :)
  Jag ska precis till att köpa en ny stationär dator. Fick hjälp av en släkting 2012 med att bygga ihop en och nu ska den 15-åriga sonen hjälpa sin ömma moder med det. Kollade runt lite på facebook för tips ang dator till fotograf och vips dyker du upp! :)
  Toppen att du delar din inköpslista, ska jämföra den med den som vi har påbörjat.

  • Fotograf Stefan Tell 7 april, 2020, 09:14

   Hoppas datorn blev bra och ni hade lite nytta av inköpslistan. De där ändras ju väldigt fort, men sånt brukar ju en bra datorbutik kunna tipsa om komponenter för.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.