≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Klimatkompensation för fotografer?

Klimatkompensation för fotografer

Jag vill så gärna att mina barn (och gärna kanske barnbarn också framöver) ska ha en hyfsad planet att växa upp på. Som en medelålders medelklassman i västvärlden boendes i friliggande hus och dieselbil känner jag mig rätt mycket som del av problemet snarare än lösningen.

Vi gör såklart inte allt fel, men för att fundera på hur jag som fotograf och egenföretagare kan göra något blev det genast knivigt. Hur kan man tänka för att åtminstone försöka göra saker lite bättre?

Några saker har jag i alla fall börjat med, men skulle vilja göra mer. Jag har senaste åren tackat nej till uppdrag där en kund vill att jag flyger någonstans över dagen eller några dagar för att göra ett fotojobb. Det är dock lika mycket ett resultat av min ologiska flygrädsla (flyga med hela familjen funkar, konstigt nog, men det var några år sedan).

Avdragsgill klimatkompensering?

Enligt några källor på nätet (Realtid, PWC, WeAudit) verkar det inte helt omöjligt att man som företagare kan göra avdrag för klimatkompensering. Men hur mycket ska man klimatkompensera för?

Jag kör inga långa sträckor med vår VW Touran (diesel) men har man en massa utrustning blir inte cykel eller kollektivtrafik ett alternativ. Det räcker ju ofta med en större ryggsäck på morgontåget för att göra sina medpassagerare arga, hur skulle de då tycka om en rullväska med stora hjul och medföljande stativlåda utanpå?

Uppskattningsvis körde vi/jag 700 mil förra året, där kanske skidsemestern i Sälen och minisemester till Legoland var de stora posterna. Men många bäckar små, enligt kalkylatorn på Zeromission blir en rimlig klimatkompensation inte ens 500 kr. Låter ju väldigt billigt. Då har jag alltså räknat in allt vi som familj kört, inte bara jag i tjänsten.

Klimatkompensera dator, blixtar och kamera?

Här blir det krångligt. Hur mycket måste man klimatkompensera för en Nikon D5, två Profoto B10, Lithium-batterier, stationär dator med massor av olika inte helt klimatvänliga saker i?

Jag har ingen aning.

Det vore ju fantastiskt bra om företag som Profoto, Nikon, Canon, Manfrotto, ASUS, Apple, Tamron, Fuji, Sony, Thinktankphoto, LowePro, Eizo, NEC, Seagate, Western Digital, Dropbox, Adobe, Backblaze, Elinchrom, Godox och alla andra som säljer saker till fotografer kunde erbjuda en lista på hur stor miljöpåverkan deras produkter har.

Då kunde man börja med att lägga på klimatkompensation på priset för produkten eller tjänsten, för att ge en lite mer rättvisande bild.

Koldioxidneutrala porträtt?

Flygbolagen hade ju det där förut, har det kanske till viss mån nu, och för några ingår det. Att man kan eller automatiskt kompenserar via någon organisation för plantering av träd eller annat.

Det skulle säkert gå att räkna ut på något smart sätt, och vill de inte lägga det på priset till konsument kunde de i alla fall säga en siffra så man själv kan välja om man vill klimatkompensera eller inte?

Lite som min idé med automatiska överföringar av poäng från kundkort och kundklubbar till välgörande ändamål, kunde det här bli något samlat och positivt.

Om jag skulle lägga på 50 kr per faktura till mina kunder för klimatkompensation, tror jag ingen skulle tveka att betala merkostnaden. Särskilt inte om den ändå är avdragsgill.

Om alla fotografer i Sverige lade på 50 kr per faktura och skickade dem vidare till något som hjälper miljön lite, då vet jag inte hur många träd det skulle kunna bli per år. Rätt många, gissar jag. Eller kanske bin?

Finns det uppgifter om vad en rimlig kompensation för en datorskärm är, eller en bärbar dator, eller ett kamerahus, eller en studioblixt?

Det kanske vore smart att förekomma här, snarare än förekommas. Jag antar att det förr eller senare kommer bli självklart att man väljer fotograf på samma sätt man väljer annat ur ett miljöperspektiv.

Har du tankar eller idéer om hur man skulle kunna gå vidare med detta, skriv gärna en kommentar. Tack.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.