≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträtt i smal korridor

Har man som yrke att åka runt och fotografera porträtt händer det ibland att miljön inte riktigt är optimal. För min egen del tycker jag takhöjden är det som mest avgör vilka möjligheter jag har att ljussätta ett porträtt som jag vill ha det.

Sen händer det ibland att man ska komplettera med ett porträtt från en lokal, för att matcha övriga som tagits någon helt annanstans. Som t ex för bilden ovan. Lägg därtill att kontoret hade lite lågt i tak, men där det var rymligast vertikalt var trapphuset och där var det istället smalt.

Vinklar är allt

Porträtten jag hade tagit till denna uppdragsgivare skulle vara mot ljusgrå bakgrund (dvs vit vägg med lite mindre ljus på) och ungefär halvkropp.

Trapphuset som erbjöd tillräckligt bra takhöjd var som sagt aningens smalt, men som tur var fanns det saker att utnyttja så det inte gjorde något. T ex öppningen till korridorer i bildens vänstra del, den gjorde lite för att det inte skulle bli en lång vit vägg som agerade reflexskärm och helt tog bort kontrasten.

Vad jag borde ha gjort

Just i det här fallet gick det ju bra, det räckte med två blixtar och paraplyer i rätt vinkel för att kunna återskapa samma ljussättning som tidigare porträtt.

Men det hade inte skadat att ha med mig min hemmabyggda svarta flagga av Molton-tyg. Hade jag låtit den hänga på min vänstersida skulle jag kunna utnyttja korridorens bredd precis hur jag ville.

Oavsett om man är ute eller inne, så är att kunna styra ljus och reflektioner A och O. Många gånger kan ett paraply vänt åt ”fel” håll räcka utmärkt.

Men att ta med en ihoprullad hemmagjord svart flagga till varenda plåtning är smartare. Här är världens enklaste instruktioner för att bygga din egen billigt:

DIY: Bygg rullbar flagga för porträtt

Bra transportmöjligheter underlättar jobbet

Jag funkar i alla fall så, att det som jag enkelt kan ta med mig och det jag tror underlättar/möjliggör mitt arbete, det tar jag också med mig och använder.

Nu när jag har en bra rullväska, plus framför allt min supersmidiga stativväska att hänga utanpå, kommer det inte finnas några ursäkter för att inte gardera sig för olika eventualiteter.

DIY: Såhär bygger du din stativväska med ben.

När man har insett att man inte alltid kan ta med sig allt, men ändå tänkt igenom så man alltid har tillräckligt för att lösa problemet, då blir jobbet så mycket lättare.

Jag älskar verkligen att se något som till en början ser snudd på omöjligt ut att använda, och sen med lite fix och tricks faktiskt bli en väldigt bra fotostudio.

/Stefan