≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Mitt bästa moms-tips

Moms är något som kan skänka glädje och orsaka huvudvärk. Som egenföretagare gör det att alla priser jag sätter på mina tjänster blir 25% högre när kunden kommit till sista raden i offerten. Men de kan ju dra av, så de är vana.

Som egenföretagare kan jag också lätt vänja sig vid att alla pengar jag har på mitt affärskonto är mina egna. Så är det ju såklart inte, det gäller ju mest löntagare.

Vad är då världens enklaste rutin för att sluta lura sig själv att man har massor med pengar?

Ta bort frestelsen direkt

Jag har som vana att samma sekund jag ser att en kund betalat fakturan sätta in momsen på ett separat momskonto.

Svårare än så är det inte, har jag skickat en faktura på 80 kr exklusive moms betalar kunden 100 kr och då för jag över 20 kr direkt till mitt momskonto på banken.

Skulle kunden mot förmodan betala med fem dammsugare tar jag en och gömmer så jag inte blandar ihop dem med mina andra och lurar mig att jag har fler än jag egentligen har.

Fördelar och nackdelar

Baksidan med den här metoden är såklart att när jag köper saker på firman och får kostnader som har moms jag kan dra av, då kan det bli meckigt.

Men fördelen är att mitt momskonto blir ett slags sparande samtidigt så jag inte går runt och tror att jag är rikast i världen. För det är jag inte, som tur är.

Den här lilla, enkla metoden för att separera delar av min företagsekonomi har faktiskt gjort underverk. De senaste åren har jag inte blivit det minsta förvånad när det är dags att deklarera moms (jag har olika datum, men årsvis).

Jag önskar bara jag hade haft slugheten att göra såhär redan den första dagen jag startade min egna firma. Det hade sparat mig väldigt mycket huvudvärk och oro.

Avslutningsvis vore det toppen om den här funktionen kunde vara inbyggd i bokföringsprogram, att när man prickar av/matchar en faktura mot en inbetald kundfodran så skulle man kunna ha möjligheten att automatiskt separera pengar och moms. Då skulle man enkelt kunna ha det som rutin, lite som IFTTT fast för redovisning.

/Stefan

2 comments… add one
 • Jan Bulér 16 april, 2019, 12:15

  Ett alternativ kan ju vara att t ex göra en egen momsrapport varje månad och om man då får en momsskuld kan man betala in det på ‘momskontot’ och visar det sig att man ska få tillbaka moms så kan man ta ut motsvarande summa från ‘momskontot’ och använda i rörelsen istället.

  • Fotograf Stefan Tell 17 april, 2019, 09:14

   Det är såklart också ett bra alternativ om man vill ha en fast rutin att stämma av sin ekonomi.

   Jag önskar dock att det fanns möjlighet till detta i bokföringsprogrammet, så man kan “gömma och glömma” momsen (som Magnus skrev på Facebook så klokt). Kanske t om en automatisk överföring mellan ens bankkonton?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.