≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Utomhusporträtt med egen smart skugga

Fotograferar man porträtt ute är det lätt att åtminstone jag begränsar mig till platser där det finns en skön, öppen skugga. Det tillsammans med lite blixtljus tycker jag är fint.

Problemet är väl bara att skugga inte finns överallt, och kanske då inte exakt där miljön är som bäst? Lösningen är ibland väldigt enkel, för jag har ju med mig skugga jag kan använda.

Skugga och blixt i ett

Det behöver inte vara mer komplicerat än såhär. Just i det här fallet hade jag valt ett litet blixtparaply, ett Deep Umbrella Small Silver för ovanlighetens skull, och det erbjuder inte så stor skugga. Men vad gör väl det?

Blixten var en Profoto B2 då det blåste lite den dagen, och med både kameraryggsäcken och stativväskan fastsurrade kring stativet gick det att arbeta utan oro för att saker skulle blåsa omkull. Och min modell för dagen behövde inte kisa alldeles för mycket i det skarpa solljuset.

Ersätta solen med blixten

Det är ju egentligen själva grundprincipen för att själv kunna kontrollera porträttljuset som man vill. Ställ blixten så ljuset kommer från samma riktning som solen, låt blixtparaplyet skugga din modell och vips går det att experimentera med ljusförhållanden som man vill.

I bilden ovan kommer alltså solljuset från vänster, och där står även min B2 med lilla blixtparaplyet som med den vinkeln på modellen räcker för att skugga honom.

Testbild utan skugga

Nu blev inte testbilden så värst tydlig, men det var den enda jag hade faktiskt. Hursomhelst ser man i alla fall hur det ser ut när solen träffar modellen helt, samma ljus som träffar allt i bilden, och det blir lite rörigt.

Leka med skuggkanter

Om man ändå har tagit med sitt eget ljus och sin egen skugga vore det väl knäppt att inte experimentera lite med variationer här. Det är ju alltid kul med kontraster.

Fotograferar du porträtt utomhus med stora ljusmodifierare är det här något du måste testa. Jag tycker i alla fall det nästan alltid blir jättefint och erbjuder en massa variation.

Vill du läsa två relaterade inlägg om skugga och byta plats på solen finns det såklart:

/Stefan

2 comments… add one
  • Lars Niclas Fasth 5 mars, 2019, 10:23

    Nämensedär, här fanns ju ett blogginlägg också! Då kan jag väl nämna här att det enda jag känner att jag saknar i det här inlägget är stora hjul…

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.