≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Stativväska till rullväska (DIY)

Smart transport av fotoutrustning som blixtstativ, kamerastativ, blixtar, kameror m.m. är någit som underlättar mitt arbete som fotograf. Och sparar min rygg och axlar.

Min rullväska, en ThinkTank Logistics Manager 30, är lite som min basstation när jag är ute hos kunder och fotograferar. Där har jag allt jag behöver, och nu när jag har stora hjul som underlättar transporten väldigt mycket vill jag gärna hålla mig till ett kolli.

Med kamerahus och objektiv, plus annan elektronik med batterier i kameraryggsäcken är det stativen och ljusformarna som krånglat till det för mig fram till idag. Men inte längre…

En modulär rullväska, typ

Innan jag blev klar med mitt DIY-projekt (arbetsnamn PIGGYROLLIN’) fyllde jag min rullväska med stora hjul och stack ner så många stativ, paraplyer, softboxar och annat i det stora facket på utsidan.

För fotouppdrag med en lagom mängd stativ funkade det bra, jag rullade omkring med väskan dit jag skulle, packade upp allt och fotograferade. Problemet kom när jag ville förflytta mitt basläger till en annan plats. Då blev det lite småpyssel för att få med allt om det var bråttom.

Krävdes mer utrustning behövde jag ha en separat stativväska, och det plus rullväska och ryggsäck är inte jättebehagligt för ryggen.

Men när jag hade bara ryggsäck och rullväska var det väskans lock som blev problemet. Fällde jag upp den för att packa upp eller ner saker föll stativen åt sidan.

Så jag började tänka på att man borde ha en separat väska som kan hänga på rullväskan. Som sedan kan lyftas av. Och kanske till och med stå för sig själv utan att välta?

Tvättkorg som bas

En klassisk tvättkorg i plast, med ungefär samma bredd som min rullväska. Den utgick jag från. Finns att köpa lite överallt och kostade kanske hundra-någonting kronor.

Tvätthängare som fällbara ben

Jag funderade länge på vad som skulle kunna fungera som stöd, och stirrade lite för länge på en sån där torkställning för balkonger. Kanske lite för rejäl och tung, men den går att fälla ut och vinkla i olika steg, vilket är perfekt för stödben.

Två torkställningar plus en gammal rundstav, eller kanske om det varit en sopkvast, fick bli själva benkonstruktionen. Som sagt, lite väl tung egentligen, men jag fick borrhål och funktionen gratis.

Ett gammalt hyllplan mättes upp och sågades i rätt storlek för att bli fäste, plus ytterligare en som stöd på baksidan. Skruva saker direkt i tunn plast är inget som skapar en tålig konstruktion.

Nu hade jag stödbenen klara, dags för korgen.

Den här tvättkorgen var alldeles för stor för mina behov. Den behöver bara rymma några stativ och de blir ju rätt tunna när de är ihopfällda. Så det fick bli att såga itu plastkorgen.

Efter lite för vilt sågande med först en slö såg och sen en lite för snabb elektrisk sticksåg hade jag två halvor av korgen att jobba med. Sen återstod mest att få ihop dem igen.

Lite vävtejp runt hela gjorde de två halvorna till en hel korg igen. Fast mycket smalare. ”Väskan” är kanske lite onödigt bred, men den sticker i alla fall inte utanför mina stora hjul.

Enklaste sättet att förstärka plast är ofta att tejpa så det inte spricker upp så lätt. Här är borrhålen för att fästa själva benkonstruktionen med stödbenen på utsidan och en träplatta på insidan.

Här är det färdiga resultatet, benen är utfällbara och gör att stativlådan kan stå för sig själv. Det som inte syns på bild är handtaget jag sågade upp vid plankan på insidan, så jag enkelt kan ta tag någonstans mitt i balansen och viktfördelningen för att lyfta av den från rullväskan.

När den ska ”monteras” på rullväskan håller jag där och använder andra handen för att lirka ner benen i ytterfickan på min Logitistics Manager 30. Utan den fickan hade jag inte kunnat hänga stativkorgen på samma enkla sätt.

Det är inte den vackraste sak jag har byggt, men så otroligt praktisk. Bara det att jag kan transportera allt på samma stora hjul och sen ha två enheter vid fotograferingen är underbart.

Skulle man göra detta professionellt hade det gått att göra betydligt lättare, i vikt alltså. Men tvättkorgen väger typ inget alls, det är de där balkongpinnarna som är onödigt tunga. Totalt sett spelar det mindre roll då stativen ändå väger, men allt rullar lätt på mina stora hjul så jag är glad ändå.

När jag väl hade kommit på vilka beståndsdelar jag kunde bygga med tog det inte så lång tid. Klart värt varenda krona och timme som det totalt har krävts.

Här är förresten länk till hur du kan sätta på större hjul på rullväskan, t ex barnvagnshjul för smidigare transport. Eller ett enkelt sätt att få mer ergonomiskt handtag till rullväskan.

Prova gärna själv, det är väldigt smidigt.

/Stefan