≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Mina nio bästa på Instagram 2018

Instagram har jag något märkligt förhållande till, ibland orkar jag inte ens hålla på och uppdatera, som du kanske har märkt. Men många gånger är det otroligt kul med snabbheten i spridningen. Dock inte lika kul hur snabbt de små lågorna slockar.

Däremot, helt utan att jag tänkte på det, har det blivit mitt bästa arkiv för fotouppdrag och resulterande porträtt m.m. Med det årliga #bestnine påminns man också om lite av allt man hunnit med.

2018 års mest populära bilder

Mitt test av Profoto B10 verkar läsas fortfarande. Just bilden ovan verkar många ha gillat också, kanske mer för tydligheten än snyggheten, gissar jag. Vilket stärker min uppfattning att man inte alltid måste visa upp enbart det färdiga, polerade, slutresultatet.

Även en illustration går uppenbarligen bra.

”Hemmagjord” ”ringblixt”

Några porträtt i källaren hemma med en DIY-moddad Round Flash adapter för Profoto A1 var kul att visa upp. En ljussättning som jag ofta tänker att jag borde prova på lite oftare. Eller varianter av den.

Porträtt i miljö x 3

På mittenraden var det tre porträtt ”on-location” av tre kvinnor som fick plats bland de nio. Först pressbilder på Gunvor Engström.

Sen författarporträtt på Elin Ek.

Till sist ett författarporträtt på Katarina Kieri.

Profoto A1 i fjällen

På sista raden kom två bilder från samma blogginlägg, nämligen mitt test av hur bra en Profoto A1 funkade i fjällen med sol och vit snö.

Kort svar: bra.

Slutligen ytterligare en bild på vår förstfödde som glatt agerar testmodell i alla möjliga sammanhang. Denna gång egentligen för ett inlägg om hur glad man blir att en Profoto B10 får plats i en stativväska.

Men 2017 och 2016 då?

2017 var det uppenbarligen betydligt mer studioporträtt, alla inte glada alls och väldigt dova i färgerna. Lite blått och lite hud var temat.

2016 var betydligt mer varierat. Lite barn, lite BTS, lite författare och VD plus två bilder från ljuskursen hos David Bicho.

Några slutsatser?

Näe, faktiskt inte alls, egentligen.

Jag tycker nog att det är mer en slump än något annat vilka av mina bilder på Instagram som blir populära. Har jag varit lat och/eller oengagerad tar det lite tid innan man har fått järnet varmt.

Sen kan några Gilla eller kommentarer nära i tid efter publiceringen göra att ett inlägg syns mer. Vilket borde få mig att vara mer konstant i mitt flöde, men det orkar jag inte alltid. Fast jag borde.

Hursomhelst får du såklart följa mig på Instagram:

@fotografstefantell heter jag där.

Alla är välkomna, tack!

/Stefan