≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

En ny veterinärklinik öppnas på Bondegatan, Södermalm, Stockholm, och jag fick uppdraget av VeterinärMagazinet att fotografera grundarna och lokalen medan bygget pågick.

Tidigare hade en förskola huserat i lokalerna men det fanns behov av renovering så det mesta var ett enda stök. Vilket inte gjorde mig som fotograf något. Här fanns ju t ex ett perfekt hål i väggen som blev utmärkt till omslagsbilden.

Ljussättning på bygge

Bygglampor är alltid kul att ha med i bild, men det kommer senare. Första fotostudion vi satte upp var i ett halvfärdigt rum utan belysning, där väggarna var gipskivor och sågspånet golvmatta.

Snabbaste och enklaste sättet att fotografera på plats tycker jag oftast är med paraplyer. Vilket såklart inte behöver betyda att de alltid ska användas, men här passade de bra. Huvudljuset blev en Profoto B1 med ett mellanstort paraply och frontdiffusion. Large och XL kan många gånger vara svåra att få plats med.

Omslagsbilden var ju fotograferad med grundarna Morteza Asghary och Malin Rasmusson bakom en vägg, förvisso synliga genom ett perfekt hål, men det gjorde bakgrunden helt mörk. Detta löstes enkelt med en Profoto B10 ståendes i det andra rummet så det blev lite djup i bilden.

Ny bild på samma plats

Vred jag kameran några grader motsols fanns ett fint hörn där, och det passade perfekt för Morteza och Malin att sitta vid. En bygghjälm, en tumstock och lite bråte kompletterade bilden väl. Här var fortfarande blixten med mellanstort paraply huvudljus och den andra blixten fick vila ett tag.

För att underlätta användning av bilden som omslag (även om den här inte valdes) lät jag en träskiva stå lutad mot Malins ben så det kunde ligga text ovanpå. Brukar oftast bli bättre på lite jämnare bakgrund än när det är för plottrigt och massor med detaljer som kan störa texten.

När det gäller exponering brukar jag alltid ta några testbilder utan blixtarna på, mest för att se hur mycket det befintliga ljuset påverkar. Här var det egentligen bara någon bygglampa här och där som var tillräckligt stark, ute var det grått och molnigt.

När jag hade fotograferat porträtt på två platser som kunde användas till tidningsomslaget (med plats i bild för att kunna lägga text t ex) var det dags för lite artikelfoton.

Det går ju såklart att använda en annorlunda beskuren bild av ett omslagsfoto inne i tidningen. Det är roligare att ha fler bilder att välja på för formgivaren. Man vill ju att det ska bli bra också.

Sista fotoplatsen blev mitt i en korridor där bygget pågick som värst. Huvudljuset med paraply fick ge ljuset någon slags riktning. Min B10 vände jag så den studsade mot väggen för upplättning.

Några steg bort från den platsen satt en byggritning på väggen. Den ville jag ha med på något sätt. Istället för att än en gång flytta blixtarna lät jag dem helt enkelt stå kvar. Ändringen sköttes av bländaren i kameran.

Bländare eller blixtstyrka?

Från att tidigare ha kört på slutartid 1/200 sekund och bländare 5.6 öppnade jag helt enkelt upp till dess bilden blev lagom ljus. Bländare 2.8 räckte alldeles utmärkt. Då blev ljuset från bygglampan något jag kunde använda så det syntes också.

Utan att ha behövt ägna alltför mycket tid åt att flytta blixtutrustning och sånt hade vi lyckats få till fyra olika miljöer för bilderna. En fotografering helt i min smak alltså.

Södermalms Veterinärklinik bör öppna i januari 2019 och ligger på Bondegatan, några steg ifrån kafé String. Vill du läsa mer om djur och veterinärer rekommenderar jag VeterinärMagazinet.

/Stefan

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.