≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

DIY: Ergonomiskt handtag till rullväskor

Som fotograf drar jag omkring på utrustning som väger 20-30 kg nästan varje dag. En rullväska som får plats med kamerahus, objektiv, studioblixtar, ljusformare, batterier och stativ har gjort underverk för enkelheten, men det är ändå tungt.

De flesta rullväskor som bygger sin design på resväskor med utdragbart handtag ser ungefär likadana ut, bara måtten skiljer dem åt. Nästan alla kör med samma teleskoplösning för handtaget som dras ut ur väskan.

För rygg och axlar måste jag nog säga att det är betydligt mer skonsamt än axelremsväskor för t ex stativ och ryggsäckar för annan kamerautrustning. Men handtaget på rullväskan lämnar lite kvar att önska.

En enkel och billig lösning

Mitt lilla DIY-projekt kostar inte många kronor, och går snabbt att göra. Jag använde en av remmarna som följde med när jag köpte min rullväska. ThinkTank Logistics Manager 30 har ett bärhandtag på övre kortsidan som man sedan kan fästa remmen kring.

Det enda jag behövde köpa var ett cykelhandtag i gummi. Där kan man såklart välja vad man vill, skumgummi med tejp funkar också, eller bara att ta tag i remmen. Men det är skönt med något som ger bättre grepp, remmen kan annars skära in lite i handen om väskan är tung.

Sen tänkte jag bara förklara lite hur jag har tänkt. Plus visa upp några exempelbilder som kanske inte är anatomiskt korrekta men förhoppningsvis ger någon slags bild av principen.

Är det ergonomiskt att dra såhär?

Jag är vare sig läkare, naprapat eller kiropraktor, men något i min kropp, eller snarare armar, säger mig att jag inte riktigt är skapt för att vrida handleden och armen under belastning såhär.

Efter att ha dragit en rullväska fylld med tung fotoutrustning känner jag hur det spänner och sträcker i olika delar av armen, lite beroende på hur jag håller. Lite som när man måste bära en tung hink eller liknande en bit utanför kroppen.

Armens naturliga häng

Som sagt, jag har bara gått på min känsla i kroppen när jag hittat på denna lösning, men det känns bättre att låta armen hänga utmed sidan än att vrida handleden 90 grader åt ena eller andra hållet.

Ett sätt till att dra rullväskan

På bilden ovan ser du de tre vanligaste sätten jag nu kan dra min utrustning när jag gör fotojobb. De första två till vänster är så jag har hållit handtaget tidigare, och det tredje är en skön bonus.

Känn efter själv

Alla gör såklart som de vill, och vissa föredrar säkert det på ett sätt medan andra alltid gör på något annat. Huvudsaken det inte sliter på kroppen i onödan om man kan hitta ett bättre sätt.

Min ergonomiska princip

Jag måste återigen betona att min utbildning inom kroppens ben och muskler begränsar sig till vad jag lärde mig i grundskolan. Men spontant känns det som att man inte ska belasta sig så det känns fel.

Som fotograf på väg mot 50 börjar jag tänka mer och mer på att kroppen ska hålla. Fotografering i sig, tillsammans med ljussättning och annat jag fyller mina dagar med, kan slita. Varje lösning som på ett smart sätt kan minska eventuellt slitage är av godo. Därav mitt ständiga letande efter saker som kan underlätta arbetet.

Cykelhandtag plus rem. Punkt.

Har du en rullväska kan jag varmt rekommendera denna lösning. Du kan prova först med en vanlig spännrem eller något liknande för att se hur det känns. Innan jag kom fram till det här provade jag andra typer av handtag jag fäste i rullväskans handtag, men det blev inte bra.

Ändrar man lutningen på rullväskan så den så att säga ligger ner mer blir det tyngre att dra. Fråga mig inte varför. Blir det för stående blir den uppräta positionen mer vinglig. En lutning på cirka 45 grader tror jag är hyfsat optimalt.

Infällbart och avtagbart handtag

Sedan jag blev klar med denna ”uppfinning” har den suttit på rullväskan hela tiden. Jag använder den inte alltid, men den är å andra sidan inte direkt i vägen för mig.

Däremot kan man med lite pill och god vilja få ner den i den lilla ficka ThinkTank har byggt för teleskophandtaget. Gör man rätt kan det gå att stänga fickan med dragkedjan. Men jag brukar inte göra det.

Fördelar med detta handtag

För mig har det varit att kunna variera hur jag drar min rullväska som kan bli tung även om jag försöker att resa lätt. Då och då byter jag grepp om jag ska dra den längre sträckor, och nu har jag tre grepp att variera med.

Nackdelarna

Det kan bli aningens vingligare att dra väskan när man håller i mitt specialdesignade handtag, men det spelar bara roll när jag ska upp eller nedför en trottoarkant. Drar jag den uppför en barnvagnsramp i t ex tunnelbanetrappan håller jag hellre i det vanliga handtaget.

Sen är det bredden såklart, håller jag i det nya handtaget kommer kroppen automatiskt lite närmare väskan och det är inte lika lätt att trycka ut armen från kroppen. Det beror kanske mest på att det är en rem och inte ett styvt handtag på ett rör som jag håller i.

Men, det sistnämnda är enkelt att fixa hyfsat genom att låta remmen vara så långt mot kroppen som möjligt, balansen påverkas inte av det.

Några fler nackdelar än så har jag inte kommit på.

Stora hjul underlättar också

Mitt mer ergonomiska handtag har verkligen gjort det skönare att dra, men fortfarande är det de stora hjulen för rullväskan som är bäst.

Ingen produkt är perfekt för alla, så jag kan varmt rekommendera att du känner efter lite var dina saker skulle kunna bli bättre.

Många gånger kan man ta befintliga lösningar och produkter som är anpassade till något annat. Det krävs sällan att man bygger något helt nytt från grunder.

Prova gärna detta om du har en rullväska, och berätta om du har tips på hur man som fotograf kan jobba smartare och smidigare. Alla tips som kan leda till mindre slitage eller sparad tid uppskattas.

/Stefan

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.