≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vilka blixtstativ ska jag köpa?

Som fotograf är stativ ganska viktiga, det blir så jobbigt att hålla i blixtar, ljusformare och annat med bara händerna. Problemet är att det finns fler blixtstativ än sandkorn på en strand.

Ett bra stativ anpassat för det du behöver det till kan spara på din rygg, se till så att dina dyra blixtar inte ramlar omkull, se till så du får in ljuset där du vill ha det. Och mycket annat.

Det här är tyvärr ingen genomgång av alla blixtstativ på marknaden, utan snarare en nedskalad lista på de jag använder mest. Sen har jag några som bara samlar damm, av olika anledningar.

Jobbar du ute eller i fotostudio?

Jag skulle nog vilja vända på det, om du jobbar enbart i fotostudio finns det faktiskt inget bättre än ett c-stand. Om du letar efter stadiga stativ som ska stå på golvet. Sen är de även smart gjorda så de kan stå jättenära ett annat c-stand. Det är väldigt smidigt.

Mina 4 favoritstativ för blixt m.m.

Hade jag ingen begränsning i vikt eller sånt skulle jag nog helst bara använda c-stand till allt. Men de är alldeles för tunga för mig att ha med på snabba porträttfotograferingar.

Då får det bli något eller några av de fyra stativ jag använder mest ”on-location”, oavsett om det är i naturen eller på kontor.

Bomstativ eller bara stabilt stativ?

För mina större batteriblixtar använder jag oftast ett Manfrotto 1005BAC som är tillräckligt rejält för mig. Det väger 2,5 kg och kan bli 273 cm högt. Är det fotografering i miljö utomhus när det kanske blåser lite tar jag alltid detta blixtstativ för huvudljuset åtminstone.

Behöver man komma högre upp och vill lägga på ett halvt kilo i packningen finns Manfrotto 1004BAC som då väger 3 kg och kan bli 366 cm högt.

Platta eller platskrävande stativ?

Innan Manfrotto började göra sina blixtstativ smarta och platta när de är ihopfällda använde jag nästan uteslutande Manfrotto 420B som mitt favoritstativ. Men, med tanke på att varje stativ tar plats och vikt på rullväskan eller i stativväskan har jag ersatt det med 1005BAC i de allra flesta fall.

Undantagen är då jag vet att jag kommer behöva just ett bomstativ, då finns det inga direkt alternativ än att klämma ner ett 420B. Men det är rätt stor skillnad på moderna stativ som blir platta, jämfört med de mer klassiska som tar mer plats i väskan.

Små, lätta och normalstora blixtstativ

Ska jag vara ärlig försöker jag så mycket jag kan att satsa på stativ som inte tar så mycket plats eller väger så mycket. Är det en fotografering på kontor eller inomhus brukar det gå alldeles utmärkt att använda Manfrotto 1052BAC som faktiskt bara väger 1,2 kg och blir platt och lättpackat i väskan, eller utanpå.

Detta normalstativ funkar även bra utomhus, men en Profoto B1 en bit upp i luften med ett stort paraply eller softbox känns inte helt tryggt. Även om det är vindstilla. Det svajar lite hur man än gör. Kan jag förankra det i något, mot eller träd eller ett staket blir jag genast mer trygg och lugn.

Detta stativ kan bli 237 cm högt så det funkar för det mesta, men som sagt, har man tungt däruppe gungar det lite oroande.

Det lilla, krångliga Nano

Manfrotto Nano är ett litet blixtstativ jag använder rätt ofta. Men förstår faktiskt inte riktigt varför? Det väger faktiskt bara två hekto mindre än det betydligt mer mångsidiga 1052 och kan bara bli 190 cm högt vilket inte är så användbart för porträtt.

Sen är det så kantigt och spetsigt att det nog är det stativ av alla jag äger som är krångligast att få ner i packningen. Jag tror de hade vunnit på att runda av kanterna lite mer på detta stativ.

Ett sista ministativ

Manfrotto 1051BAC har jag med mig ibland. Det väger också ett kilo och kan bli 211 cm högt. Fördelen med detta är att dess fotavtryck, alltså platsen det tar på golvet är ganska smalt. Så man kan få in en blixt nära en vägg om man vill (förutsatt man inte använder blixtparaply som sabbar hela ekvationen förstås).

Hade detta kunnat bli lite lite högre skulle det egentligen vara perfekt för att hålla upp en rulle bakgrundspapper, då vill man kanske utnyttja rummet maximalt och få det så nära väggen som möjligt.

Hursomhelst tar det verkligen ingen plats och är enkelt att ha med sig. Även utomhus om man kan surra fast det vid ett staket eller så.

Vikt och höjd på blixtstativ

När jag tänker på stativ tänker jag främst på maxhöjd och vikt. Höjden är viktig för att kunna få upp ljuset för porträtt, även om det såklart finns en övre gräns för när det blir oviktigt igen. För det mesta.

Sen är det såklart vikten.

Om du har med dig fyra stativ och valet står mellan ett som väger 3 kg eller 1,2 kg blir det genast totalt drygt fem kilo. Eller så mycket som 12 kg du ska släpa på. Det är rätt många kilo.

Men å andra sidan vill du inte att det ska oroa dig under plåtningen så det enda du fokuserar på är om din dyra blixt ska åka i marken.

Om jag bara fick välja två stativ

Så som jag jobbar idag, med de flesta uppdrag ute hos kund eller någon miljö, skulle jag satsat på smidighet. Det hade blivit lagom höga, lagom tunga blixtstativ som kunde användas till det mesta.

Manfrotto 1005BAC för Profoto B1 eller B10 med större ljusmodifierare, blixtparaply eller softbox. Ett stabilt stativ som visserligen väger 2,5 kilo men ändå blir platt och lätt att få ner i en stativväska eller utanpå rullväskan.

Manfrotto 1052BAC för allt annat, t ex till blixtar som står utan risk att falla eller som hållare för bakgrundspapper. Kanske behöver hålla någon reflexskärm eller flagga. Kanske allt utom när det behövs något mer stabilt helt enkelt.

Vad väger all fotoutrustning?

Om du gillar att optimera saker du släpar på har jag redan skrivit ett jättelångt blogginlägg om vad all fotoutrustning i min rullväska väger. Det blir lätt rätt många kilo om man räknar ihop allt.

Stora hjul och rullväska hjälper

För inte så länge sedan släpade jag omkring på två eller tre väskor, kanske en fotoryggsäck ibland kombinerat med en stativväska. Det sliter rätt bra på rygg och axlar.

Sedan jag köpte min ThinkTank Logistics Manager 30 och bytte till stora hjul har ergonomin genast blivit ljusår bättre. Men det skadar inte att tänka på hur många kilo man fyller den med. Och stativ som blir platta när de är ihopfällda gör också livet enklare.

Vill du en video med fler stativ?

Då har David Bicho gjort en lång film, nästan en långfilm faktiskt, där han visar upp några av de jag har nämnt, plus några till. Klicka på ”Show more” om du snabbt vill hoppa till ett visst stativ.

En sista fråga, vilka stativ har jag glömt?

Om du bara fick ta med dig två blixtstativ/studiostativ till en öde ö, vilka skulle det då bli? Och varför?

/Stefan

Comments on this entry are closed.