≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Tidningsomslag med kul porträtt

Som fotograf är jag nog inte känd för att använda Photoshop till några spektakulära kreationer. Oftast försöker jag hålla det ganska realistiskt och retusch till ett minimum. Kanske mest som digitalt smink.

Men ibland får man en brief till ett fotouppdrag där det dyker upp en självklar och enkel idé. Som när jag fick fotografera Ann Hellenius på BankGirot som är digitaliseringsexpert. StyrelseAkademiens medlemstidning Professionellt Styrelsearbete ville ha ett omslag.

Det enda jag behövde var min vanliga utrustning av batteriblixtar och kameror, plus en liten LED-panel och en av barnens iPad mini.

Förbereda ett enkelt montage

Bilden i mitt huvud var att Ann skulle hålla en iPad framför ansiktet och sen skulle en bild på henne synas i skärmen. För att få en bra inramning använde jag konferensrummets blå gardiner på väggen som bakgrund, ganska lagom lugn men ändå med lite liv.

En Profoto B2 utanför konferensrummets glasvägg kastade ljus genom en vit gardin mot bakre väggen för att lysa upp den delen av bilden. En Profoto B1 stod bredvid mig som huvudljus med en Deep Umbrella Medium, plus en Profoto A1 snett bakom mig för lite extra blänk i ögonen och upplättning.

Till vänster utanför bild stod en annan Profoto A1 som kantljus och hårljus, utan någon modifierare. Lite för separation och lite för några andra porträtt jag tänkte ta.

Porträtt med iPad

När vi var klara med alla porträtt där Ann höll i en iPad på olika sätt, som kunde användas som bas, var det dags för att fylla skärmen med något annat.

Här tänkte jag lite spegel-i-spegel-i-spegel men landade snarare i något bakvänt där hon höll i en iPad. Då kan det ju vara kul att det finns en illustion av att skärmen lyser upp ansiktet.

Med studioblixtar i rummet som sköter ljussättningen blir effekten av skärmen på en iPad ungefär noll, oavsett vilken ljusstyrka man ställer in den på. Men det går ju att lösa på andra sätt.

En smidig liten LED-panel

Aputure LED-belysning Amaran AL-M9 köpte jag tidigare två av mest på kul. De kostar drygt 800 kr på Scandinavian Photo och kan användas till allt möjligt. Tar pyttelite plats, lyser rätt starkt och har ett batteri man laddar via USB som räcker förvånansvärt länge.

Lite dubbelvikt silvertejp och vips lyste skärmen och gav blänk i Anns ansikte och ögon från en naturlig riktning på ett enkelt sätt. Vill man vara mer exakt kan man tejpa ett större ark med diffusion för att göra ljuskällan större.

För lite hemmaprojekt har jag ibland använd bakplåtspapper. Den lite bruna varianten ger ett mjukare och varmare ljus.

Lite varierade collage

Jag vet ju aldrig exakt vad formgivaren vill ha, så jag gjorde därför några olika collage med olika utsnitt och känsla. Lite lager i Photoshop med mask tog inte så lång tid.

Blandade porträtt

När jag ändå hade alla blixtar uppställda i rummet var det lika bra att komplettera med några rena porträtt. Bara genom att flytta mig själv och kameran kunde jag få till några varianter utan att behöva ändra på ljussättningen. Alltid ett smart och smidigt knep.

Jag skulle inte vilja skryta med att den här porträttfotograferingen kommer gå till historien som den mest kreativa, men det är ändå kul hur några enkla prylar kan bli rekvisita och lyfta idén.

Här är den en stor fördel att alltid släpa runt med en stor rullväska med stora hjul, det tar liksom aldrig emot att packa ner lite extra småsaker som kan göra saker så mycket lättare och roligare.

/Stefan