≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Erik Fichtelius & Martin Widmark, författarporträtt

Av alla barnboksförfattare jag har fotograferat är nog Martin Widmark den jag har flest författarporträtt på. Men han är väl samtidigt den som producerat mest? Erik Fichtelius hade jag däremot aldrig träffat, annat än sett på tv. Men det är ju något annat, han kändes dock bekant på det där sättet tv-personligheter gör.

Hursomhelst skulle jag fotografera pressbilder av dem tillsammans och separat för deras gemensamma barn & ungdomsbok “Scoopet – Förstörda bevis” som bl a tar upp vikten av källkritik.

För enkelhetens skull fotograferade jag dem på plats hos Bonnierförlagen där de i källarplanet på Sveavägen har fina väggar.

Varierad ljussättning med tre blixtar

Jag visste sedan gången innan jag var där och fotograferade att det fanns ett fint draperi på en av väggarna. Plus att de dolde några raka nischer man kunde använda för lite roligt skuggspel.

Har för mig att David Bicho vid något tillfälle sagt att man ska leta upp ett hörn, och då borde ju två hörn vara ännu bättre?

Fyra blixtar hade jag med mig, två Profoto B1 och två Profoto A1, plus lite paraplyer och stativ. Det blev att jag bara behövde tre av blixtarna för dagens ljussättning.

Två huvudljus istället för ett

Att fotografera porträtt av en person är rätt enkelt, men så fort man slänger in en till i mixen får man tänka efter. Vid sådana tillfällen brukar jag ha minst två huvudljus, så att den ena personen inte alltid hamnar lite utanför.

Här ställde jag två stativ med vardera en B1 knappt två meter från där Erik och Martin skulle fotograferas. Ljusformarna för dagen blev paraplyer med diffusion framför, en Medium och en Large.

Två blixtar blir en ljuskorridor

Genom att vrida paraplyerna så öppningarna nästan var mittemot varandra fick jag en ljussättning med en korridor av ljus riktad ganska rakt fram mot modellerna.

En liten blixt för upplättning

Jag hade ju även en Profoto A1 med ett litet silverparaply. Det ställde jag bakom mitt kamerastativ för att ge en liten kick av upplättning från samma vinkel kameran såg.

Har du tid och en blixt över tycker jag det många gånger kan göra något extra för porträtt. En större ljusmodifierare kan vara enklare att hantera, men balanserar man det lagom gör silver det fint också.

Små, små, enkla variationer av samma

Har man inte all tid i världen får man lite koka soppa på en spik. Jag försöker hellre se vad jag kan göra utan att behöva flytta blixtarna då. Tiden jag sparar på detta kan istället användas till fotografering.

Man kan klämma ut ganska många olika porträtt från en och samma plats. Finns det ett draperi och kanske man kan lägga till lite rekvisita räcker det väldigt långt. Just i det här fallet hade jag kameran i samma position, men annars är ju även det en möjlighet. Lite annan vinkel och ljuset upplevs väldigt annorlunda.

Från gruppbild till porträtt

Målet med denna fotografering var såklart duobilderna på Martin och Erik, men några enskilda författarporträtt skadar ju aldrig. Här räckte det med att prova lite andra utsnitt och vrida blixtarna lite för att skapa något annat.

Har du barn i åldern 9-12 år kan det här vara en bok för dig. Läs mer om “Scoopet – Förstörda bevis” hos Bonnier Carlsen.

När vi var klara inne i huset packade jag ihop allt på min rullväska och vi gick ut på Sveavägen för några snabba porträtt där. Men då höll jag det enkelt och använde bara en blixt blandat med dagsljuset.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.