≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Elin Ek, författarporträtt

Elin Ek, eller Grynet som hennes välkända karaktär hette, har skrivit en bok, utgiven på Bonnier Carlsen, som heter ”Athena – Grattis världen, jag är här nu”. Jag fick fotografera författarporträtt.

Vi lyckades pricka in en fin dag på Riddarholmen, men det blåste rätt rejält så jakten på lä blev prioritet ett. Med mig hade jag en rullväska full med blixtar och stativ, men av någon lustig anledning använde jag mest en reflexskärm. Helt galet på alla vis.

Porträtt i den öppna skuggan

Ljusa dagar klarar man sig ofta med det befintliga ljuset, men är såklart alltid mer begränsad än när man använder blixt. En reflexskärm brukar räcka för att lätta upp och ge lite bättre blänk i ögonen, men ergonomiskt är det inte.

Fördelen är såklart att det är WYSIWYG, man ser direkt vad reflexskärmen gör och vad man får.

Omega-reflektorn, typ ringblixt

En sådan stor munk-formad reflexskärm köpte jag från Westcott för några år sedan. Hade ett gäng andra prylar jag skulle köpa från dem direkt, annars hade jag kanske aldrig köpt denna.

Mer info om Westcott Omega Reflector.

Jag har verkligen inte använt den många gånger, men de få tillfällen jag gjort det har jag blivit nöjd. Problemet är väl att den är aningens för stor för min smak. Någon decimeter mindre i diameter hade varit mer användbart.

Fördelen eftersom den bör användas med kameran i hålet på ”munken” är att man blir rätt flexibel. Men, som sagt, den är rätt stor och blåser det lite är det som att ha ett segel på kameran.

Fast ändå så gillar jag effekten, lite som reflexskärmarnas ringblixt.

Mer kontroll med blixt ändå

Blixtfotograf som jag är gillar jag nog ändå att ha minst en batteriblixt med i ekvationen. Det ger mig så mycket mer valfrihet att välja bakgrund och exponering.

Se bara på de två bilderna ovan, den översta är med reflexskärm och den undre är en Profoto B2 med ett mellanstort blixtparaply.

Det sistnämnda gör att jag kan få ner exponeringen på bakgrunden om jag vill, det blir svårare med bara en reflexskärm. Är man istället som på de första porträtten i skugga spelar det inte lika stor roll, då handlar det mer om upplättning och lite extra blänk.

Pressbilder är bra

Avslutningsvis vill jag återigen slå ett slag för bra och varierade författarporträtt eller pressbilder. Det går så otroligt stor skillnad för PR-arbetet om det finns ett hyfsat brett urval av porträtt för media att välja från. Chansen att det blir en halvsida eller helsida ökar rätt rejält om det finns en bra bild att fylla det med.

Har du barn över 9-10 år gissar jag att det här är en bok för dig. Finns att köpa nu.

Läs mer om Elin Ek hos Bonnier Carlsen, där hon även givit ut Jag grejar alltså finns jag och under 2019 trädgårdsboken Jag odlar – inomhus, på balkongen och i trädgården.

Gör din egen Omega-reflexskärm

Tycker du det är snyggt med en effekt som från ringblixtar, då kan det funka med att klippa hål i valfri rund reflexskärm. Eller om du har något stort i frigolit eller vit papp.

En billigare Omega Reflector (DIY)

/Stefan

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.