≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vad väger min fotoväska, egentligen?

Jag är en fotograf i mina bästa år, om man talar om mig som företagare och yrkesman, måste jag nog säga. Men som närmare 50 än 40 år har vissa saker börjat göra sig påminda. T ex att jag var i betydligt bättre fysisk form när jag gjorde lumpen.

Det gör att devisen ”Work harder” inte tilltalar mig, hellre ”Jobba smartare”, och den jobbar jag på ständigt. Jag roas inte av att släpa på för mycket fotoutrustning, jag orkar det inte heller. Sen passar det inte mitt sätt att jobba alls.

En sak som däremot roar mig är att fundera på hur saker är och fungerar, i det här inlägget tänkte jag se vad saker och ting i min rullväska faktiskt väger.

En fotoväska väger

Hur jag än gör blir det kilon att transportera, och inte så få heller. Jag tar aldrig med mig bara en kamera plus reflexskärm och hoppas på det bästa (vilket hände förr i tiden).

Jag tar oftast med mig allt jag behöver för att lösa uppdraget oavsett förutsättningarna jag stöter på. För det mesta packar jag allt i en Think Tank Logistics Manager 30, världens nästan bästa rullväska.

Den väger cirka 7,5 kilo tom.

Kamerahus väger (plural)

Jag använder mest en Nikon D5, den väger enligt dem 1,4 kilo. Som reservkamera har jag en Nikon D750, den väger 0,9 kilo.

Tillsammans väger dessa två kamerahus alltså 2,3 kilo.

Då är vi uppe i 7,5 + 1,4 + 0,9 = 9,8 kilo.

Objektiv väger (flera väger mer)

Det har blivit så att till de flesta fotouppdrag tar jag med mig en blandning objektiv för att täcka olika situationer. Ett 24-70mm/2.8 som väger 0,9 kg, ett 85mm/1.4 som väger 0,6 kilo plus ett 50mm/1.4 som väger 0,3 kilo.

Tillsammans väger dessa tre 1,8 kg.

Ibland kompletterar jag med ett 70-200mm/2.8 som väger 1,5 kg, men då lämnar jag kanske 85:an hemma.

Rullväska plus två kamerahus och tre objektiv väger 11,6 kilo.

Kamerastativ väger också, plus huvud

Jag har rätt ofta med mig ett trebensstativ (tripod) för att det är smidigt att ha kameran på samma ställe, t ex för personalporträtt. Det är ett Gitzo-någonting som väger cirka 2 kilo, plus ett huvud till det som väger typ ett halvt kilo.

Rullväska, kamerahus, objektiv och kamerastativ väger 14,1 kilo.

Profoto B10, jämforelse i storlek och vikt, längd mellan batteriblixtarna B1, B2 och A1. Översikt med illustration. Stefan Tell, fotograf i Stockholm

Blixtar väger olika mycket

För inte så länge sedan använde jag uteslutande Profoto B1 på fotograferingar, om det inte var garanterat inomhus och nära till eluttag, då tog jag med Profoto D1 eller D2.

En B1 väger 3 kilo.

Men ganska nyligen har jag kunnat ersätta en B1:a med en A1:a för enklare uppgifter (t ex kantljus, bakgrundsljus eller upplättning). En Profoto A1 väger 0,5 kilo vilket sparar mycket vikt.

Med nytillskottet Profoto B10 som kan allt en B1:a kan men endast väger 1,5 kilo går det även att spara vikt där.

En normal dag har jag oftast numera med mig en Profoto B1, en B10 och två A1:or.

Tillsammans väger de 3 + 1,5 + 0,5 + 0,5 = 5,5 kilo.

Här kan du förresten läsa en jämförelse mellan Profoto B10, B1, B2 och A1 med fler detaljer.

Kameror, väska, objektiv, kamerastativ och blixtar blir: 19,6 kilo.

Batterier och tillbehör är också vikt

Enligt tesen ”minst en backup för det mesta” har jag i princip två av allt med mig, eller åtminstone överlappande funktioner.

Nu har jag inte orkat kolla vad varenda batteri och radiosändare väger, men tillsammans blir det också kilo.

Låt säga ett kilo totalt för extrabatterier och sånt.

Då är vi uppe i 20,6 kilo hittills.

Stativ kan väga massor

Jag sparade denna kategori saker att ta med sig till nästan sist, just för att den här vikten är så förrädisk och lätt att glömma bort.

För varje blixt jag packar ner krävs alltid ett stativ. Sen är det såklart väldigt olika vad man klarar sig med.

Är det fotografering inomhus i lugna miljöer kan ett Manfrotto Nano som knappt väger ett kilo fungera utmärkt. Utomhus går det bra att ha en speedlight eller Profoto A1 på dem, men helst inte med blixtparaply om stativet inte är förankrat eller nedtyngt.

Samma gäller för mer rejäla blixtar som Profoto B1, B2 och B10. Inomhus eller garanterat vindstilla går det bra med ett 1052BAC som väger 1,2 kilo. Utomhus med ljusmodifierare blir jag nervös om de inte står på ett 1005BAC eller 420B. De väger 2,5 kg respektive 3 kg, men komplettera gärna med vikt också.

En ganska normal och rimlig blandning stativ jag tar med mig brukar vara ett 1005BAC, ett 1052BAC och två Manfrotto Nano.

Tillsammans väger fyra stativ 4,9 kilo.

20,6 kilo för rullväska med innehåll plus 4,9 kilo stativ = 25,5 kilo.

En rullväska sparar ryggen

Tidigare jobbade jag ofta med fotoryggsäck plus stativväska, ofta med en separat väska för blixtar. Det blev lätt rätt mycket att släpa på för rygg och axlar.

Sedan jag köpte en Think Tank Logitistics Manager 30 och anpassade den bättre för annat än flygplatser har livet blivit bättre. Nu har jag sällan ont i ryggen eller är trött i axlarna. Detta trots att jag släpar på 25-30 kilo eller mer hit och dit.

Hur kunde det bli 30 kilo förresten? Eller mer?

Var inte senaste summeringen 25,5 kilo?

Jo, men sen ska man ju ha ljusmodifierare också, även om paraplyer inte väger så mycket så blir det alltid något kilo tillsammans. Kanske en speedring och en softbox.

Kanske några klämmor och andra tillbehör? Kanske laddare för den typen av uppdrag. Eller fler batterier ibland?

För att inte tala om de fotograferingar som kräver att jag tar med en pappersbakgrund, även de smalare väger. Och då måste man ju ha två stativ extra plus en teleskopstång att hänga pappersrullen på.

Utrymme för bantning

Jag hade nyligen en tanke på att komplettera min rullväska med en mindre variant. Typ en Airport Security eller Airport International. Kanske för att tvinga mig att inte alltid packa väskan full.

Den tanken har jag lagt lite på is, av flera skäl. Dels för att det är rätt bekvämt att ha vissa småprylar liggandes i rullväskan så man alltid vet att de finns där. Även om jag ibland använder fotoryggsäck.

Men också dels för att just denna rullväska redan är modifierad med större hjul vilket är fantastiskt, plus att längden på den (stående alltså) gör den smidig att ha stativ packade på utsidan. En kortare/lägre/smalare rullväska har inte den fördelen.

Tillbaka till bantning.

Rullväskan, batteriblixtarna och stativ till dem står för ca 70% av vikten. Att byta till ett spegelfritt system skulle alltså inte göra så stor skillnad vid transport (men såklart vid användande).

Den stora skillnaden är såklart inte om jag tar med två eller tre objektiv, utan snarare vilka blixtar och stativ som packas ned.

En Profoto B1 plus ett rejält stativ väger tillsammans cirka 6 kg.

En Profoto B10 med ett nättare stativ väger knappt 3 kg.

Ska man ha med sig två fullstora blixtar plus stativ kan det alltså antingen bli 12 kilo att släpa på eller 5-6 kg.

Tänk på vikten

Har du möjlighet, gör ibland en inventering och fundera på om du behöver släpa med dig allt du släpar med dig idag. Jag behöver tänka på det rätt ofta, men är på rätt väg, känner jag.

Sen kan jag varmt rekommendera en rullväska, plus lite Do-It-Yourself för att få dit större hjul. Det har gjort underverk för mig.

Nu orkar jag inte skriva med om vikt.

Har du några smarta tips eller funderingar att komplettera med, skriv gärna en kommentar så blir inlägget bättre. Tack!

/Stefan

4 comments… add one
 • Erik Lundeborg 18 oktober, 2018, 09:13

  Hallå Stefan! I går när jag besökte kvarterets skomakare fick jag en idé. Han sålde även ”tantrullväskor”, Dramatenvarianter, sådana som man normalt tar hem matinköp från butiken. Själva ”chassit” var lätt men ändå robust stabilt och hade ganska stora hjul. Det bästa var dock att själva väskan, eller tygsäcken, gick att enkelt ta bort. Tänkte då att den måste fungera även för olika typer av fotoväskor när man inte vill bära dem på ryggen. Tror jag ska köpa mig en sådan.

  • Fotograf Stefan Tell 18 oktober, 2018, 21:45

   Hej,
   jag har faktiskt köpt ungefär en sådan på Clas Ohlson, men sen blev den liggande i källaren. Passade inte riktigt för mig, och för smal/vek för större väskor.

   Men som du säger, ganska lagom om man vill ha något lätt att dra ryggsäck eller liknande på.

 • Kalle Prorok 18 oktober, 2018, 09:20

  Hej, tack Stefan för trevlig artikel. För egen del bytte jag Nikon-systemet (med D4/D750) med massa fina /1,4 & 2.8-zoom mot Sony A9/A7III med nättare /1,8-objektiv och Elinchr-blixtarna mot Rotolight LED-blixtar o LED-paneler (svaga men lättar upp) så det ryms i en mindre väska i cykelkorgen med utstickande stativ. En fotokollega har övat upp sina PS-skills och skippar ofta blixtar. Lycka till! /Kalle

  • Fotograf Stefan Tell 18 oktober, 2018, 21:48

   Tack,
   jag tycker det verkar toppen om man kan byta till något lättare, Fuji verkar också vara ett bra alternativ där.

   Men jag känner mig så otroligt bekväm med både Nikon och Profoto att jag nog stannar ett tag till. Att skippa blixtar skulle jag nog aldrig göra, det är alldeles för roligt att kunna bestämma ganska bra själv hur det ska bli, inte bara lita på tur med vädret eller alldeles för mycket efterarbete. Är väldigt nöjd med att kunna minimera retusch genom bra ljussättning.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.