≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fotografering utomhus i starkt solljus kan vara en utmaning, speciellt då det är lite moln på himlen som förändrar mängden och stilen på det befintliga ljuset från sekund till sekund.

Med två blixtar kan man dock se till så att ljuset blir mer lätthanterligt, även om ljuset i bakgrunden kan variera. Målet för bilderna i denna artikelserie som visade olika sätt att träna utomhus under sommaren var att det skulle vara tydligt men ändå i miljö.

Två blixtar för att visa rörelser tydligt

Lösningen är oftast att styra ljuset själv, med en eller flera blixtar. I det här fallet valde jag två blixtar.

En Profoto B1 med ett Deep Umbrella Large White för att belysa motionärerna rakt framifrån (det stativet står direkt till höger om kameran). Effekten av det ljuset är mest att lätta upp skuggorna rakt mot kameran.

Den andra blixten är till för att separera dem tydligare från bakgrunden. Här valde jag en Profoto B1 med en OCF Magnum för att få mycket ljus från långt avstånd. Detta för att båda som tränade skulle få i princip lika mycket ljus.

Ljusdjup, som David Bicho brukar säga.

Vid ljussättning som denna är OCF Magnum väldigt smidig, man får dels ut mer ljus från t ex en Profoto B1 än vad andra ljusformare ger, men samtidigt är den liten och nätt att packa med sig.

Lättanvända bilder

För den här typen av publicering, t ex som en återkommande serie i en tidning där man ska visa upp moment, är det skönt att hitta en stil. Sen får man se till att hålla fast i den.

De här bilderna har varit med i en personaltidning, några nummer i rad. Idén är att visa hur man kan träna utomhus utan redskap, kanske då en handduk som dragmojäng, men inte mer.

Ljuset ser kanske inte helt naturligt ut. Men med alla bilder fotograferade ur samma vinkel och samma ljussättning på alla blir det enkelt att lägga dem bredvid varandra. Vilket var poängen.

Det underlättade i alla fall väldigt med att ha med kamerastativet till denna plåtning. Med kantljus på båda sidor fanns även möjligheten att relativt enkelt frilägga dem om man ville göra det.

Mycket mer än så har jag inte att säga om detta.

/Stefan