≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

DIY: Prisma till Profoto A1

Att få till det perfekta ljuset är vad ljussättning handlar om, men exakt vad som är perfekt finns det inget facit för. Jag försöker rätt ofta att krångla till det, så att det är variationen och slumpen som gör det roligt. Men kan man kontrollera slumpen lite, och lära sig vad som ger vilket resultat blir det lättare.

Många gånger räcker det med något enkelt, att vrida blixten lite, och vissa gånger hittar man något som passar perfekt. T ex en diskolampa från Clas Ohlson som råkar ha exakt rätt diameter på sitt plastprisma för att passa en Profoto A1.

En billig discolampa

En LED-lampa som på bilden ovan (Discolampa LED) från Clas Ohlson kostar precis under hundralappen och plastkåpan på toppen med något slags billigt prisma är vad vi vill åt. Enligt recensionerna är den som lampa kanske inte helt fantastisk dock.

Innan du sätter igång måste jag varna lite för att den är sjukt svår att få loss helt. Själva prismat kan man enkelt vicka loss, men pinnen som sitter i mitten och är kopplad i botten till en motor är svårare.

Dels är den fäst med den märkligaste av skruvar, en med tre spår ut från mitten. Jag försökte med alla möjliga verktyg att få loss den men fick till slut borra några hål i plasten för att bända ut pinnen som annars hade slagit i frontglaset på min Profoto A1.

Billiga ljuseffekter deluxe

Som jag nämnde så råkar den passa diametern på en Profoto A1 alldeles perfekt. Kanske passar på Godox variant med runt blixthuvud också, vad vet jag?

Tejplösning tills vidare

Eftersom det här är ett klassiska hemmabygge har jag inte tagit det längre än tejpen når. Så två tejpbitar håller den fast framför blixten på min Profoto A1, och det funkar alldeles utmärkt.

Kanske ett magnetfäste?

Eftersom alla tillbehör man fäster på Profoto A1 har magnet borde väl den här ha det också? Jag hade dock ingen magnetring över jag kunde prova med, men det kanske är version 2?

Diskoeffekt med blixt

Nu har jag bara provat min DIY-lösning för prisma-effekter från en Profoto A1 lite, men resultatet är över förväntan. Visst, det blir inte superskarpa effekter men tillräckligt.

Blanda med färgfilter?

Ett färgfilter på blixtens frontglas skulle kunna lyfta denna ljuseffekt om man vill ha mer disko i bilderna. Kanske kunde blanda färgfilter så halva blev rött och halva blått? Bara fantasin och din fingerfärdighet sätter gränserna, och tålamodet såklart.

Bra tillsammans med rök?

Jag kan tänka mig att det här skulle kunna bli effektfullt om man ställer en blixt med prisma på riktat mot kameran och har lite rök mellan, typ rökspray på burk eller från rökmaskin?

Saknar dock regnbågen från prismat

I sitt originalutförande ger den här diskolampan ett ganska annorlunda ljus, då det sitter tre eller fyra pyttesmå LED-lampor som funkar bättre med prismat.

För att den här lösningen kanske skulle komma mer till sin rätt borde man ta bort frontglaset på Profoto A1 helt för att låta blixtröret inte bli filtrerat av sin fresnel-lins först. Men så långt går jag nog inte.

Prova att zooma blixten också

Om du har en hundralapp och en Profoto A1 kan jag varmt rekommendera detta ganska enkla Gör-Det-Själv-projekt. Sen går det jättelätt att variera effekten av ljusmönstret genom att zooma din Profoto A1 till smal eller bred kägla, det gör rätt stor skillnad.

En lite förfinad variant av den här med magnetfäste och kanske en form av bländare man kunde ljustera ljusets öppning på blixten vore något jag skulle gilla.

Men, det här var mest ett kul infall jag fick när jag råkade se att lampan i affären hade en bekant diameter.

Prova gärna själv och visa vad du fått för resultat.

Ljussättning med diskoboll

Har du flera hundralappar över kan du köpa en diskoboll också för fler roliga effekter av dina blixtar.

Klicka här för exempel på ljussättning med diskoboll.

/Stefan

Comments on this entry are closed.

 • Anders Hannola 12 oktober, 2018, 09:23

  Ta INTE bort Fresnel linsen på A1:an. Det är 350volt där bakom

  • Fotograf Stefan Tell 17 oktober, 2018, 07:43

   Tack,
   det skulle jag faktiskt aldrig ens försöka mig på. Men bra att sprida hursomhelst så ingen gör det.