≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto B10 – test och recension

Batteriblixten Profoto B10 är en Profoto B2 som återfötts i en mindre Profoto B1-overall, vilket gör att det finns ett alternativ för fotografer mellan Profoto A1 och den betydligt tyngre B1, denna gång sladdlös.

In English: Read my review of Profoto B10 here.

Jag har fått låna två stycken Profoto B10 i en vecka för att testa hur den nya studioblixten/batteriblixten/on-location-blixten (kalla den vad du vill faktiskt, förutom speedlight) funkar.

Min recension i korthet (men du blir klokare av att läsa hela genomgången, plus alla fina bildexempel) är det här exakt den batteriblixt som saknades i Profotos ekosystem. Kanske den många hade önskat att A1 hade varit (jag i alla fall)?

Hälften så lång som Profoto B1, hälften så stark (kan man förenkla det som), mindre än hälften så tung men med mycket modern teknik och funktioner som kan vara användbara. Sen är det såklart några småsaker jag gärna skulle justera, men annars är den som gjord för mig.

Profoto B10, jämforelse i storlek och vikt, längd mellan batteriblixtarna B1, B2 och A1. Översikt med illustration. Stefan Tell, fotograf i Stockholm

Profoto B10 = en halv B1, typ…

När fotografer frågar mig vilken Profoto-blixt de ska välja, utifrån mina erfarenheter, då handlar det oftast om Profoto B1 eller B2. Senaste åren har såklart Profoto A1 blivit ett fullgott alternativ för vissa. För andra ett bra komplement, och några inget alternativ alls.

Profoto-B10_test-recension-2018-batteriblixt-ny_OCF

Mitt standardsvar har ofta varit:

 • Vill du ha lite mer ljusstyrka, lite större ljusmodifierare, utan sladd i en enhet och kommer ha lite större stativ? Välj Profoto B1.
 • Tycker man däremot att det vore skönt med ett lättare blixthuvud, oftast vilja använda lättare modifierare och lättare blixtstativ samt kan arbeta med lite mindre ljus? Välj Profoto B2.
 • Fotograferar du i fotostudio? Välj Profoto D2 (läs mitt test här).

Läs mer i mitt gamla inlägg ”Profoto B1 eller B2?”.

Profoto-B10_test-recension-2018-batteriblixt-ny_250Ws-location

Profoto B10 stämmer nu in mest på det andra påståendet, med den stora skillnaden att det är en modernare enhet och lika sladdlös som Profoto B1. Fast då hälften så tung på toppen av ett stativ.

Plus LED-inställningsljus med variabel färgtemperatur plus möjlighet att styra blixten via en app och Bluetooth.

Profoto-B10_test-recension-2018-batteridriven-blixt-nyhet

Lätt, liten och lättanvänd…

Det kanske är det enklaste sättet att beskriva nya batteridrivna kompaktblixten Profoto B10 med tre ord.

Samtidigt känns den väldigt rejäl och välbyggd, speciellt till skillnad från lamphuvudet till Profoto B2 som är aningens plastigt och har ett lite svajigt stativfäste till.

Profoto-B10_test-recension-2018-batteriblixt-lostagbart-stativfaste

En liten men stor miss, tyvärr

Mitt första intryck av Profoto B10 när jag fick den i handen var ungefär ”oj, så nätt men samtidigt stadig”.

Mitt andra var: ”ett litet och helt slätt vred som man ska skruva upp eller fast för att ändra vinkel/fälla upp och ner stativfästet, kanske inte helt kul med handskar eller lite hala fingrar?”.

För den sak man skruvar på det första man gör när man plockar upp blixten ur väskan och sedan småjusterar rätt ofta för att få till rätt vinkel på blixten är raka motsatsen till den väldigt rejäla sak Profoto B1 har. Den kan man enkelt skruva på med tjocka vinterhandskar. Och kalla händer.

Det är lite synd att design har fått gå före användarvänlighet här för att den ska se så snygg ut som möjligt. Förhoppningsvis går detta kanske att förbättra med en ny del som man kan byta till. Eller så får man köpa handskar med gummerad insida?

Jag skulle hellre se något greppvänligt i stil med det på Profoto B1 som går att vrida på med stelfrusna tumvantar utan problem.

Profoto-B10_test-recension-2018-batteri-blixt-stativfaste-storlek-liten

Smart med löstagbart stativfäste

Den här lösningen tycker jag var riktigt lyckad, att man skruva av stativfästet, där paraplyfästet är inbyggt. Vill du packa ner din lilla batteriblixt i en väska är det enklare att få plats med något som inte har saker som sticker ut. Som ett stativfäste t ex.

Förutom att vredet/skruven kunde varit lite mer mer lättskruvad om man t ex har handskar på sig, är det riktigt välbyggt.

Utifrån denna kunde man säkert kunna göra en modern och lätt variant av den gamla Profoto Speedlight Speedring Adapter så att man använda Profoto A1 med en softbox. Men det kanske kommer framöver?

Profoto-B10_test-recension-jamforelse-storlek-Profoto-A1-kamerablixt-remote

Storleksjämförelse: Profoto B10 & A1

Har du plats för en Profoto A1 i din kameraväska krävs inte många fler kubikcentimeter extra för att få rum med en Profoto B10.

Den är faktiskt lite kortare på längden, men ungefär som lamphuvudet till en B2 på höjden.

Perfekt miniväska för B10

Jag köpte tidigare två objektivväskor från ThinkTank som går att expandera så man får plats med teleobjektiv om man vill (inom rimliga gränser såklart). De har jag ibland fäst utanpå min fotoryggsäck för att få med två Profoto A1 som samtidigt blir mer lättåtkomliga och snabba att få fram.

Läs mer här om hur man kan bygga ut sin fotoryggsäck med smarta objektivväskor som heter Thinktank Lens Changer.

Det roliga är att dessa väskor funkar utmärkt att klämma ner en Profoto B10 i om man vill. Då kan du hänga din miniblixt utanpå en väska eller ha den i en rem eller vid skärpet om du hellre bär din utrustning så.

Två B10 istället för en B1

I min rullväska, en DIY-terrängversion av ThinkTank Logistics Manager 30, får jag plats med massor av fotoutrustning. Men allt väger såklart (tur att man har så stora hjul som rullar bra).

Med Profoto B10 kan jag få plats med två stycken batteriblixtar på samma utrymme som en Profoto B1 kräver, och det blir ungefär samma totalvikt (ca 3 kg).

Storleksjämförelse: Profoto B10 & B2

Har du redan en Profoto B2 kan den ersättas av en Profoto B10 som totalt väger mindre och tar mindre plats, plus att den har vissa funktioner och nyheter som inte B2 har.

Jag gissar att B10 ersätter B2, men jag har faktiskt ingen riktigt aning, har aldrig frågat Profoto om detta. Är också högst tveksam om de skulle berätta sånt för mig, hur goda vänner vi än må vara?

Hursomhelst lär begagnatmarknaden för B2 snart bli köparens marknad, då B10 är bättre än B2 på i princip varenda punkt.

Det enda som egentligen talar för B2 är att blixthuvudet väger hälften av vad en B10 väger, men nu handlar det om hekto, inte kilo längre. Kanske att de som har en assistent som håller blixten på en stång fortfarande föredrar B2 som ej topptung ljuskälla?

Om inte Profoto återupplivar B2 genom att göra en nätt ringblixt som passar, och/eller en med blixtrör utanför reflektorn?

Storleksjämförelse: B10, B1 och A1

Såhär ser familjen med de aktuella batteriblixtarna från Profoto ut. Vill du ha det lättaste, välj en A1. Vill du ha mest ljus, välj en B1. Kan du tänka dig ett steg mindre ljus men få något hälften så tungt som B1, köp en B10.

Nu skulle jag kanske säga att den ena blixten inte utesluter den andra. Har du råd tror jag de flesta fotografer som använder Profoto kommer ha mest nytta av en blandning.

Till många uppdrag för mig kommer en B10 och en eller två A1 räcka alldeles utmärkt. Ska jag ställa upp en tillfällig mobil fotostudio kanske jag satsar på mina B1:or ändå, kanske med B10 eller A1 som kantljus eller bakgrundsljus?

Skulle jag, mot förmodan, behöva jättemycket ljusstyrka, går det i alla fall i Stockholm att hyra rejälare aggregat som kan förblinda de flesta.

LED-ljus för fotografer (& filmare)

Inställningsljuset på mina batteriblixtar (B1/B2/A1) är något jag använt väldigt sparsamt på fotograferingar. Någon enstaka gång kan jag slå på det för att se lite grovt hur ljuset faller, men aldrig för själva ljussättningen.

LED med variabel färgtemperatur

Profoto B10 med ett superenkelt sätt att antingen ändra ljusstyrkan på LED-ljuset men lika enkelt att ändra färgtemperaturen från motsvarande CTO till ”neutralvitt” till CTB är något klart intressant.

Plötsligt kan man på ett smidigt sätt börja blanda fast ljus och blixtljus om man vill, och kunna anpassa färgtemperaturen lite efter det befintliga ljuset. Helt utan färgfilter.

Profoto B10, inställningsljus mitt på färgtemperaturskalan.

Profoto B10 med det mest kalla/blå inställningsljuset (typ CTB).

Profoto B10 med det mest varma/orange inställningsljus (typ CTO).

Eftersom jag i princip enbart fotograferar stillbild kan jag inte uttala mig om hur användbart det är för filmare. Men jag gissar att det säkert är acceptabelt för vissa tillfällen.

Jag bländas om jag tittar in i blixten när inställningsljuset är på, men om det är tillräckligt för att kunna filma överallt kan jag inte svara på. Däremot ska det ha tillräckligt högt CRI-tal för det.

Eller så använder man det bara som ett alternativ till blixtljus, inomhus och utomhus, när man hellre jobbar med ljus man kan se direkt? Bilderna ovan är tagna med två Profoto B10 som ljuskällor, den vänstra med inställningsljuset inställt motsvarande CTO (orange), och kantljuset/hårljuset som CTB (blått).

Alla bilder i blogginlägget är fotograferade med en Fuji x100s, mest för att se hur en spegelfri/spegellös kamera känns tillsammans med fast ljus. Och visst, det är något speciellt med att se hyfsat väl på skärmen hur bilden kommer bli.

Fotografera och ladda samtidigt

En smart sak med Profoto B2 var möjligheten att ha laddaren inkopplad medan man fotograferade. Varför det inte fanns den möjligheten med B1 kan jag inte svara på?

Kanske skulle inte laddaren hinna ladda upp en batteriet tillräckligt snabbt för en starkare blixt, eller så ville man inte konkurrera med studioblixtarna Profoto D1/D2 m.fl?

Hursomhelst så kan man ha den långsmala laddaren till Profoto B10 inkopplad till ett nätuttag och fotografera medan den laddar batteriet. Det kanske inte är en möjlighet jag kommer använda mig av superofta, men bra att ha. Speciellt om man använder LED-ljuset.

Sen har de tänkt till lite också när de satte en kardborre-rem på laddaren så man kan fästa den på ett stativ så den inte behöver ligga på marken eller hänga fritt.

Hur länge räcker batteriet?

Enligt Profoto ska batteriet till B10 klara upp till 400 stycken blixtar på full effekt. Jag kan inte uttala mig om hur exakt detta är, då jag inte hunnit testa. Men till B1 har deras siffror stämt bra, så jag litar på att det är samma här.

Eller 75 minuter med LED-inställningsljuset på max. Det låter ju väldigt bra på många sätt, av någon anledning tycker jag fast ljus på B1 har dragit betydligt mer ström. Men visst, tekniken utvecklas säkert rätt snabbt här.

Lite mer om batteri och laddning

Laddaren som är på 3A ska klara av att ladda ett tomt B10-batteri fullt på 90 minuter. Sen måste jag bara säga att det här batteriet är väldigt litet och nätt, så att köpa något extra och ha i väskan känns självklart. Man kan ha ett i bakfickan på sina jeans så man får ett coolt avtryck efter några veckor.

Synd bara att de aldrig lyssnar på mina önskningar om att ha ett litet skyddslock för batterierna de gör. Det vore ju smidigt med ett sådant till batterierna för B1, A1 och B10 så man är säker på att de inte laddar ur eller gör något annat dumt i kameraväskan.

Kan Nikon ha det för sina stora batterier till D5 kan väl Profoto?

Mer ljusmöjligheter – mindre packning

Ungefär så skrev jag i min recension av Profoto A1 när den kom. Nu skriver jag samma sak, men utan de begränsningar som ljussättning med A1 innebär (betydligt färre ljusmodifierare att använda till skillnad från vad B1/B2/B10 kan).

Det är en väldigt skillnad på en blixt som väger 3 kg och en som väger hälften, om man jämför B1 och B10. Sen kräver såklart en blixt stativ, men B10 kan klara sig med betydligt lättare och nättare stativ.

Vilket inte gör det till ett särskilt stort problem om man vill ta med sig en extra ljuskälla, eller två. De mellanstora Manfrotto-stativen i Stacker-serien tar inte mycket plats och är inte speciellt tunga heller. Är man inomhus kan det funka med ett Nano-stativ för B10 om man ser till att ingen välter det.

Här kommer jag kunna spara rätt mycket vikt, då de stativ jag vanligtvis använder för B1 väger minst 3 kg styck. Plus 3 kg för blixt. Multiplicerat med oftast två. Det blir några kilo det.

Stor blixt som ryms i fotoryggsäcken

Har du en normalstor fotoryggsäck tar inte Profoto B10 mer plats i väskan än en DSLR med objektiv (grovt förenklat).

Ryggsäcken på bilderna är förresten en nyutvecklad av Profoto som följer med när man köper deras B10-paket med två blixtar. Den har utrymme från start för två Profoto B10, två laddare och ett gäng batterier plus Remote.

Sen skulle man utan problem med lite omflyttning av innerväggarna i ryggsäcken få plats med fyra B10 om man vill, men då kanske inte fullt lika mycket mer utrustning.

Ryggsäcken är normalstor och smidig, inte jätteolik den jag använder idag (här finns mitt test av Lowepro ProTactic 450 AW om du är intresserad av att se ungefär hur stor den är). Där finns också plats för en bärbar dator och småsaker i övriga fack och fickor.

Användning av B10 och reglage/menyer

Att använda en Profoto B10 är lika enkelt som det alltid har varit med produkter från det företaget. Vita knappen är testknapp och startar även blixten med en lite längre tryckning (men en liten ON/OFF-text hade inte varit i vägen).

Knappen/vredet till vänster med den lilla lampsymbolen är inställningsljus. Tryck på den för att sätta på LED-lampan. Vrid på den för att ändra ljusstyrka, klicka och vrid för att ändra färgtemperatur på inställningsljuset, från 3000-6500 Kelvin.

Snurra, vrid och klicka

Mittenratten styr blixtens effekt, från 2.0 till 10 där 10 motsvarar 250Ws. Klicka (tryck inåt) för att komma åt menysystemet.

Där rullar och klickar du dig enkelt upp och ner och till höger ner i menyer och undermenyer. På första nivån ställer du in kanal och grupp för Air-systemet så att du har rätt för din Air Remote.

Här kan du även stänga av radiofunktionaliteten Air om du vill det, och även aktivera Bluetooth som behövs för att styra blixten med en app i telefonen. Den har jag bara fått demonstrerad för mig, så jag kan inte berätta jättemycket mer.

Lätt att hitta i menyer

Rullar du vidare ner i huvudmenyn kan du aktivera eller deaktivera IR SLAVE om du vill att blixten ska aktiveras av ljus (typ annan blixt) eller IR-sändare. Här kan du även ändra från NORMAL blixtläge till FREEZE om du vill ha kortare brinntid och frysa rörelser (med bekostnad på färgstabilitet vad jag förstått).

Sen kan du ställa in hur du vill att inställningsljuset ska bete sig, ska det vara relativt till blixtstyrkan, PROP, eller fritt hur du ställer in det? Oavsett vilken inställning du letar efter krävs det väldigt få klick/snurr för att hitta rätt.

Under ADVANCED kan du ändra om du vill ha ett pip eller annat när blixten laddat klart, om det ska klicka när du rör kontroller och snurrar på rattar och lite annat. T ex hur länge den ska vänta innan den går ner i viloläge eller hur ljusstark displayen på baksidan ska vara.

Mycket svårare än så är det inte.

Profoto B10: mitt slutbetyg

Du som läst några av mina tidigare blogginlägg här kan nog börja ana vad jag kommer ge Profoto B10 för betyg.

I korthet, Profoto B10 är blixten som jag egentligen hade önskat mig när Profoto A1 kom. Nu har ju mina två kamerablixtar (eller pyttesmå studioblixtar) vid namn A1 varit otroligt användbara komplement till min övriga ljussättningsutrustning. Så jag ska inte klaga.

Plus att jag använt A1 som ersättare till mina gamla Nikon Speedlight, en omställning som inte hade några baksidor.

Men med Profoto B10 har jag äntligen fått en batteriblixt som är precis det jag är ute efter. Lagom stark, lagom stor, lagom lätt.

Räcker 250Ws?

Jag behöver sällan köra mina Profoto B1 på full effekt. Några gånger per år står ljusstyrkan på 10 (klarblå himmel och strålande sol), men oftast mellan 5 och 8. Därför kommer en B10 på 250Ws vara alldeles lagom för säkert 95% av mina uppdrag.

Fotograferar du porträtt som jag, dvs med en ljussättning som ofta är väldigt nära modellen, kommer ljusstyrkan från B10 räcka alldeles utmärkt. I mitt jobb som fotograf är smidighet och rörlighet mer värt än att kunna belysa hela kroppar på stort avstånd.

Profoto B10: plus och minus

I kolumnen för plus och bra saker med den nya batteriblixten står följande saker:

 • Liten
 • Lätt
 • Tillräckligt ljusstark
 • Lättanvänd
 • Passar till alla Profotos ljusformare (typ)
 • Inställningsljus med variabel färgtemperatur
 • Smart att kunna skruva av stativfästet
 • Väldigt bra batterikapacitet (typ dubbelt mot B1, dock inte dubbelt mot B1X med det nya batteriet)
 • Klarar sig med lättare stativ (än B1)

Men såklart kan inget vara helt perfekt, men det är verkligen inga jättestora saker jag kommit på än så länge.

 • Vredet till stativfästet, varför så slätt och halt?
 • Ytan på hela blixten, kunde gärna varit mindre känsligt
 • Kom igen, ett lock till batterierna är väl lätt ordnat?

Kommer jag köpa en Profoto B10?

Nej.

Jag kommer köpa två så snart det bara går.

(Tror jag skrev och gjorde exakt samma sak när Profoto A1 kom).

Baksidan av detta är väl att min Profoto B2 med två lamphuvud blir lite lätt överflödig. Jag gillar verkligen den, men har svårt att se hur jag kommer använda den särskilt ofta när jag har två B10 som är bättre på de flesta sätt.

Jag funderade för en sekund på att sälja den tidigare, men när jag sen testade B10 fick jag dåligt samvete om jag skulle utnyttjat min förhandsinformation för att lura på någon gammal teknik. Inte för att det på något sätt är en dålig blixt, tvärtom.

Men om man tidigare valde mellan B1 och B2, sen baserade sitt val utifrån vad som fanns då blir det ju lite orättvist när det plötsligt finns ett tredje alternativ.

Sen finns såklart massor med alternativ utanför Profoto och deras ”ekosystem”, men där finns det andra som är betydligt bättre pålästa och insatta än jag du kan fråga.

Jag valde Profoto för över tio år sedan när jag köpte mina första Pro Compact 300, och jag har inte ångrat mitt val sedan dess. Visst, de har inte de lägsta priserna, men det vill inte jag ha heller.

Däremot skulle jag alltid kalla dem prisvärda, precis på samma sätt som jag motiverar min egen prissättning som prisvärd.

Åtminstone om man använder dem nästan dagligen i en verksamhet man försörjer sig på.

Jag behöver en mindre rullväska

Det man lätt glömmer när man köper ny utrustning är att det oftast tillkommer lite kostnader för kringutrustning. En blixt blir lätt lite dyrare än vad det står på prislappen när man räknat in extrabatterier och sånt. Plus kanske nya stativ som passar bättre?

För min del kommer jag nog snarast komplettera min samling väskor med en normalstor rullväska, typ Thinktank Airport-någonting.

Med kameror, objektiv och två Profoto B10 blir nästan min Logistics Manager 30 onödigt stor för vissa uppdrag. Den stora fördelen min stora rullväska har, förutom mina älskade GiantWheels, är att man kan få med några stativ och paraplyer på en enda rullbar enhet.

Här är förresten all information om Profoto B10 på deras egen hemsida med specifikationer och bilder.

Hoppas du blev lite klokare, har du några frågor om Profoto B10 eller annat du tror att jag kan svara på, hör gärna av dig.

/Stefan

Comments on this entry are closed.