≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto B10 i en stativväska

Profoto B10 är en väldigt liten och lätt blixt som samtidigt ändå klarar allt som sitt större syskon B1 gör. Jag har länge varit lite besatt av att kunna jobba smidigare och snabbare som fotograf, och nu kommer det att fungera utan en massa hembyggda lösningar.

Tidigare hade jag en idé om en stativväska som man kunde fästa på stativet så man hade allt samlat. Länk till mer information finns längre ner i inlägget, men bara att kunna göra enkla fotouppdrag med allt samlat i en stativväska kommer bli fantastiskt.

Visst, kameraryggsäcken får man ta separat, men mycket smidigare än såhär kan det inte bli med omodifierade saker direkt från butik.

En stativväska för snabba porträtt

Manfrotto har några olika väskor för stativ, jag har alltid gillat deras längsta som heter MBAG120PN och är 120 cm lång. Den går att lägga på bredden i bagageutrymmet på vår VW Touran så jag även kan få plats med rullväska och annat utan att behöva stöka runt.

Sen är den lite vadderad vilket är skönt för att slippa för mycket slammer och sånt. Det har gått tidigare att ha lamphuvudet till Profoto B2 monterat på de inte längsta stativen för att ha allt i samma väska. Nu är det extra bra då det funkar med Profoto B10.

Läs gärna min recension av Profoto B10 här.

Bakom kulisserna på plåtning

Tidigare var mitt favoritstativ Manfrotto 420B som är ett bomstativ, men nu har jag mer uppskattat de som fälls ihop och blir platta. Här finns t ex Manfrotto 1005BAC som väger 2,5 kg och är 100 cm ihopfällt, maximal höjd är 273 cm.

Manfrotto 1052BAC väger ungefär hälften och är lite svajigare, men funkar utomhus ändå, men kanske mest för fotografering inomhus. För den är maxhöjden 237 cm vilket ibland är lite lågt, men går alldeles utmärkt för det mesta.

Båda dessa kan man alltså ha i den vadderade stativväskan med ett B2-huvud eller en B10 monterad, rätt smidigt om man fotograferar snabba porträtt och bara viker ihop stativet, tar bort ljusmodifieraren och lägger ner i stativväskan för att flytta med sig enkelt.

Det rejälare Manfrotto 1004BAC med en vikt på 3 kg och topphöjd av 366 cm kan man göra detta med, om man kan leva med att knappt kunna stänga toppen på väskan.

Men visst, det är inte en lika smart lösning som min idé att bygga en väska som hänger kvar på stativet. Nu har jag dock möjligheten att göra det nästan så bra utan att behöva klippa och klistra.

En vacker dag ska detta bli verklighet, till dess är jag nöjd med att saker blir mindre och smidigare och får plats.

Jag glömde nästan säga att bilden överst på killen med cykel är ljussatt med en Profoto B10 på stativ med ett Deep Umbrella Silver Small och en ren Profoto A1 på kameran för upplättningsljus.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.