≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jämförelse: Profoto B10, B1, B2 & A1

Profoto B10, jämforelse i storlek och vikt, längd mellan batteriblixtarna B1, B2 och A1. Översikt med illustration. Stefan Tell, fotograf i Stockholm

Har man som fotograf valt att använda Profoto och deras omfattande system av batteriblixtar (de har massor av studioblixtar också) med tillhörande ljusmodifierare finns det numera massor av kombinationer som borde passa de flesta.

Det nuvarande sortimentet innefattar Profoto B1, B2, B10 och A1. De tre förstnämnda är väl egentligen en grupp medan A1 känns lite mer som en hybrid, och kanske inte helt jämförbar.

Hursomhelst har det i alla fall blivit möjligt för fotografer att välja hur tung utrustningen ska bli, grovt förenklat.

Fler ljuskällor, lägre vikt?

När Profoto B1 lanserades var den bra för mig av flera anledningar, men den bästa var nog att den i ett paket ersatte min AcuteB 600R och introducerade en smidig radiosändare (Air).

När Profoto B2 lanserades blev det möjligt att använda bomstativ utan större oro, och rent allmänt nöja sig med lättare stativ.

När Profoto A1 lanserades kunde jag få med mig en eller två extra ljuskällor för kantljus/bakgrundsljus/upplättning och bara behöva lägga till mina allra lättaste stativ. Plus att jag fick en kamerablixt på köpet till de tillfällen en sådan behövdes.

När Profoto B10 presenterades såg jag genast att två B10:or fick plats i samma fack där en B1:a hade legat i rullväskan. Med halva längden och halva vikten funkar oftast hälften så tunga stativ.

Snabb viktjämförelse

 • Profoto B1: 3 kg
 • Profoto B2: 1,6 kg + o,7 kg (2,3 kg inkl. blixthuvud)
 • Profoto B10: 1,5 kg
 • Profoto A1: 0,5 kg

Det är en lite haltande jämförelse, eftersom jag sällan har med enbart blixtar. Ljusmodifierare och stativ behövs ju också. Men grovt räknat kan man antingen ta med två B1, tre B2, fyra B10 eller tolv A1.

Profoto B1 eller B2 (eller B10 eller A1)?

För tre år sedan fanns inte samma utbud av batteriblixtar, men då jämförde jag i alla fall B1 och B2 för de som var i valet och kvalet.

Nu heter B1 istället B1X och två nya alternativ har tillkommit. Frågan är fortfarande vad man ska välja? I blogginlägget ovan gjorde jag en lång lista med fördelar och nackdelar för de båda blixtarna. Nu kan det bli lite körigt att göra samma för fyra olika, så jag försöker att kondensera det hela lite.

Fördelen med Profoto B1/B1X

 • Mest ljusstyrka av de fyra batteriblixtarna
 • En enhet, inga sladdar
 • Passar alla ljusmodifierare (dock inte optimal för alla)
 • Väl beprövad design och funktion

Fördelen med Profoto B2

 • Lätt blixthuvud och lägre totalvikt än B1
 • Tvådelad, låg tyngdpunkt eller motvikt om man vill
 • Orkar de flesta ljusmodifierarna, men inte alla (enligt mig)
 • Kan ladda batteri under fotografering
 • Klarar sig med lättare stativ

Fördelen med Profoto B10

 • Lättaste studioblixten av de tre alternativen
 • En enhet, inga sladdar
 • Passar alla ljusmodifierare (dock inte optimal för alla)
 • Kan ladda batteri under fotografering
 • Klarar sig med lättare stativ
 • Inställningsljus med variabel färgtemperatur

Fördelen med Profoto A1

 • Lättaste batteriblixten från Profoto
 • Fungerar även som kamerablixt
 • Klarar sig med lättare stativ
 • Minsta batteriblixten från Profoto

Alla har såklart sina nackdelar också

Profoto B1 blir riktigt tung högst upp på ett stativ, och man vill gärna att stativet är rätt tungt samtidigt. Plus en tyngd av något slag.

Profoto B2 är lite plastig i konstruktionen på lamphuvudet, B10 kunde gärna fått ett vred som inte var halt och A1 lider lite av faktumet att det är en kamerablixt med allt som hör därtill.

Min optimala blixtmix

Till heldagsuppdrag på plats, t ex personalfotografering, har jag tidigare tagit med mig två eller tre Profoto B1, plus laddare och extra batterier. Snart kommer jag kunna banta den väskan rejält.

B1 har ju en viss fördel med ett bländarsteg mer ljusstyrka om man ska räkna på det sättet, men argumenten för B1 kontra B10 blir inte många fler än det.

Sen verkar vissa ha testat och sett att B10 har en betydligt mer effektiv lösning för reflektor och annat som gör att ljusstyrkan i realiteten inte blir så mycket mindre, fast effekten på pappret borde vara ett bländarsteg lägre (fastna inte i specifikationer alltså).

Däremot tror jag att en B1 kan ersättas med två B10 både när det gäller utrymme och vikt. Inomhus kommer två stativ för B10 väga lika mycket som för ett stativ som känns lagom för B1. Så det blir två ljuskällor utan att ha ökat totalvikten alls.

A1 har jag alltid med mig i väskan, så det kommer inte förändras direkt den dagen jag har köpt två B10. B2 däremot är svårare att se framtiden för i min mix, men jag behåller den nog ett litet tag till i förhoppningen att Profoto gör en lätt ringblixt.

Mixen då? En B1 för vissa uppdrag, men troligtvis kommer det oftare vara två B10 (eller alla tre tillsammans?). Plus två A1 mest för att de knappt tar någon plats.

Hade jag inte redan någon Profoto-blixt idag skulle jag nog börjat med en B10 och en A1 samt en Air Remote. Det är nog den mest användbara blandningen för de flesta uppdragen jag har.

Vill du läsa några recensioner?

 1. Mitt test av Profoto B10
 2. Mitt test av Profoto B2
 3. Mitt test av Profoto A1
 4. Mitt test av Profoto B1X

/Stefan

1 comment… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.