≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé: Blixtparaply med skyddsbur

Alla som fotograferat utomhus (eller inomhus) med blixt på ett stativ och blixtparaply har säkert råkat ut för att vinden försökt välta allt (eller någon som råkar snubbla förbi).

Det är ju inte så värst konstigt med tanke på att paraplyer lite är som segel, och de får en bra kraft när de sitter en bit upp också. Med en tung blixt som kostar massor med pengar.

Motvikt, snoddar, sandsäck och annat kan hjälpa långt för att hålla stativet på plats, men tänk om man kunde göra en liten skyddsbur med hjälp av ett blixtparaply?

Enklare än airbag

Tidigare hade jag en idé om att man kunde ha något i stil med en simring uppblåst kring blixten för att erbjuda lite skydd om stativet ramlade omkull. Den idén trodde ingen på direkt :(

Tänk dig två blixtparaplyer

Om man fotograferar med blixtparaply monterat på blixten skulle man ju i princip kunna ta ett till paraply, fast bara med spröten, och sätta mitt emot. Det skulle ju bilda som en skyddsboll eller bur kring blixten. Det vanliga paraplyet sätter man i röret på blixten som är paraplyfästet, och den andra längs med.

Kunde man sen hitta något sätt att hålla ihop dessa borde man kunna ha hyfsat skydd om allt faller. Kanske komplettera med något stag in mot blixten för att öka spänsten lite? Lösningen borde även funka om man använder en softbox med speedring, känns det som.

Eftersom det bara är smala pinnar kommer de inte störa ljusbilden från paraplyet, kanske kanske kanske skugga pyttelite om man använder silverparaply, men väldigt tveksamt.

Vad tror du, skulle det här kunna vara ett billigt sätt att ha en liten krockbur för din dyra blixt?

/Stefan

4 comments… add one
 • Bertil 28 september, 2018, 09:48

  Bra ide. Jag skulle vilja se den med en körna av spröt överdraget med diffusionsduk ( ventilerat topp botten. Och med en yttre reglerbar täckduk så jag kan reglera hur brett ljusutsläpp jag vill ha.

  • Fotograf Stefan Tell 28 september, 2018, 11:06

   Kul att du gillade den, och speciellt kul att du nämner reglerbara täckduken. Det är en annan grej jag har skissat på. Tror det skulle kunna bli ett riktigt bra paraply om man kunde justera sånt för maximal kontroll av vinjettering m.m.

 • David Bicho 28 september, 2018, 14:15

  Eller så köper du en såndär Hövding-cykelhjälm å sätter på blixten. KLART.

  • Fotograf Stefan Tell 28 september, 2018, 23:07

   Det är ju alltid en idé, men kanske den dyraste airbag man kan tänka sig. Ett litet snubbel och vips är man 2-3 tusen fattigare.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.