≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Castingporträtt på gym med Profoto B10 och A1

Fotografera porträtt på plats hos kunder har blivit så mycket lättare nu när blixtarna bara blir smidigare och väger mindre.

Av någon fantastisk slump hörde Anette Pernberg som driver ett gym i Ulvsunda (För Dig heter gymmet) av sig samtidigt jag hade två Profoto B10 hemma på lån när jag skulle testa dem också.

Hon ville ha lite nya porträtt på sig själv, dels för marknadsföring och dels för casting att skicka till modellagenturer. Tillsammans med sin tvillingsyster Marie har hon gjort modelljobb tidigare, så jag behövde mest tänka på ljuset och att inte snubbla på någon hantel.

Fyra blixtar för porträtt

För att inte krångla till det använde vi Anettes gym som studio, där är det luftigt och högt i tak, men det står såklart styrketräningsmaskiner överallt, för att inte tala om alla hantlar de har.

Hursomhelst fanns det en vit vägg som blev perfekt som fond för några av castingporträtten. Jag hade tagit med mig några stativ plus två Profoto B10 och två Profoto A1 samt paraplyer.

Har du inte läst min recension av Profoto B10 finns den alltid här.

För att kunna styra ljuset själv och inte låta mig påverkas av vare sig lysrör (som inte gick att släcka) eller sol som kom in genom de stora fönstren ställde jag upp blixtarna i en fyrkant kring Anette.

Porträtt ur olika vinklar

Jag kan inte svara på exakt vad en modellagentur vill ha från castingporträtt, men för att göra det enkelt tar jag alltid lite blandade vinklar så personen på bild visas så tydligt som möjligt.

Då finns det en stor poäng att inte använt en ljussättning som är för beroende av hur modellen står. Därför blir fyra blixtar rätt bra, två för att belysa framifrån och två kantljus för att lyfta allt lite.

I det här fallet var det en Profoto B10 till vänster om kameran med ett Deep Umbrella Large White med diffusion, till höger om mig ställde jag en Profoto A1 med ett mellanstor paraply med vit insida.

Bakom modellen stod den andra B10:an och A1:an utan ljusmodifierare riktade lite snett inåt över huvudhöjd.

Kantljus är bra på många sätt, men man får bara se till att de inte lyser genom öron och gör dem rosa, men det syns rätt tydligt. Bra att hålla koll på, dock.

Tvillingporträtt på samma gång

Anette har en syster som heter Marie, ibland är de galet lika men ibland inte alls lika lika. Ungefär som mina egna tvillingar, även om där slutar alla likheter.

När jag ändå var på plats och de ville ha lite porträtt på dem tillsammans körde vi vidare på samma ljussättning. Det är ju förresten alltid ett säljargument att vara tvilling som fotomodell, eller åtminstone borde det vara det.

Hålla koll på kantljuset som sagt

Att fotografera en sak med en anpassad ljussättning är enkelt, att sen använda den för något annat, t ex två personer istället för en, kräver pyttelite tänk.

I det här fallet drog jag ner ljusstyrkan aningens på kantljusen bakom Anette och Marie mest för att de hamnade närmare blixtarna. Kantljus har av förklarliga anledningar lätt för att bränna ut högdagrar och utplåna alla detaljer, då kan det räcka med att modellen kommer lite närmare för att det blir för ljust.

Ett snabbt utomhusporträtt med blixt

När vi hade fotograferat på några andra ställen inne i gymmet avslutade vi med några aningens mer naturligt ljussatta porträtt utomhus. Tyvärr blåste det rätt många kastvindar per sekund, så det fick bli en ren blixt denna gång.

Men en helt naken Profoto B10 på stativ klarar sig i blåsten, även om jag självfallet tyngde ner stativet ändå. Och även om jag sällan ljussätter enbart med den inbyggda reflektorn på blixten så kan jag gilla enkelheten. Särskilt när det starka inställningsljuset faktiskt gör att man se rätt tydligt hur ljuset faller.

Eftersom bilderna ska vara helt ofixade behövde jag inte göra mycket efter plåtningen, vilket är väldigt skönt. Hur mycket jag än gillar Photoshop och retusch gillar jag ännu mer att bara använda Lightroom för att förstärka den idé jag hade med den ursprungliga ljussättningen. Inget fusk alltså, förutom kanske några hål i väggen bakom som jag klonade bort.

Nu har jag lämnat tillbaka de två Profoto B10 jag lånade och saknar dem redan. Letar du förresten efter ett gym i Bromma kan jag rekommendera För Dig på Ranhammarsvägen.

/Stefan

2 comments… add one
 • Johan 21 september, 2018, 20:26

  Bra inlägg! Hur ställer du in ljuset när du använder så många ljuskällor, tar du några sura självporträtt innan du tar in de riktiga modellerna eller har du ljusmätare eller hur gör du? Sen har du ett litet stavfel också som du kanske vill rätta till.
  ”Att fotografera en sak med en anpassad ljussättning är enkelt, att se(N) använda den för något annat, t ex två personer istället för en, kräver pyttelite tänk.”

  Du har en grym blogg, har följt den i många år. Även om jag aldrig använt profotos grejer så är det väldigt bra och intressant skrivet.

  • Fotograf Stefan Tell 26 september, 2018, 20:07

   Tack för korrläsning, jag har ändrat det och kan nu svara på din fråga, tack förresten.

   Jag brukar inleda med din gissning först, borde ha sparat alla sura/förvånade/uttråkade självporträtt och gjort en utställning. Men, jag ser ju inte ut som de jag fotograferar, så ofta gör jag finjusteringar när modellen står där. Är det fler än en ändrar jag inget mest för att ha samma råmaterial att arbeta med.

   Jag äger en ljusmätare men har inte använt den på många år. Histogram och kamerans skärm kommer jag rätt långt med. Sen har man någon slags tanke i bakhuvudet vad som kan och behöver göras i efterhand, typ Lightroom och/eller Photoshop.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.