≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Min (bästa) fiende nummer 1

Såhär i valtider måste jag erkänna att politik inte påverkat min verksamhet som fotograf och egenföretagare nämnvärt. Inte vad jag kan märka i alla fall?

Samma gäller diverse skatter, lagar och regler som berör fotografer och småföretag, jag kan inte komma på om det blivit så stor skillnad från ett år eller val till ett annat? Inte jättemycket.

Jag vet inte heller om ”själv är bäste dräng” alltid, men jag är den enda dräng jag har, så den blir väl då bäst? Och sämst.

En ganska enkel ekvation

Ju äldre jag blir, desto mer har jag lärt mig att de faktorer som spelar störst roll i mitt yrkesliv såväl som mitt privata liv är följande:

  • Humör
  • Energi

Allt annat kan såklart inverka på dessa två (som på många sätt är delar av samma grej), t ex ekonomi, väder, stress etc.

Men sett åt andra hållet så påverkar dessa två saker allt. Låga nivåer glädje/energi får allt jag gör att bli jobbigare, tristare och sämre.

”Ska vi ta med oss något?”

”Glatt humör!”

Den klassiska sms-konversationen skulle kunna vara en uppdragsbeskrivning för mig. (Som fotograf kan det vara bra att ta med en kamera också, men typ så).

Hålla sina fiender närmast

I mitt fall är fienden nummer ett helt klart jag själv.

Det finns inget som påverkar min vardag, mina uppdrag, min ekonomi och det mesta i min närhet så mycket som jag.

Visst, regn kan jag inte göra jättemycket åt, men min inställning och min reaktion till det. Samma gäller skatter, jag kan dock förehålla mig till dem positivt (eller neutralt) och hantera dem problemfritt. Regler också, hitta ett sätt att leva med dem (typ GDPR). Utrustning hjälper, men är mest verktyg.

Nu när sommarlovet alldeles snart är slut och barnen börjar skolan är det dags att få igång mig själv igen. Istället för att börja småstressa tidigt på sommaren inför hösten satte jag redan innan ett datum för när jag kan börja jobba, dvs efter skolstarten.

Gör allt roligt

Det har nästan varit min devis de senaste åren. Innan dess har jag levt mer på att känna mig nyttig och förtjäna ledighet.

Nu kommer jag satsa stenhårt på att precis allt jag gör ska vara kul eller utmanande eller intressant. Är det inte det, får jag se till att ordna så att det blir det. Exakt hur kan jag inte svara på, men så ska det bli.

Eller skit i det

Det är också ett väldigt bra alternativ. För mig har det gjort underverk för humör och energi att lägga ner projekt jag haft, släppa idéer eller tacka nej till uppdrag som inte känns bra.

En idé som inte utvecklas till något eller ett uppdrag som inte görs med rätt inställning kan stjäla enormt mycket energi. Jag har varken råd, tid eller lust att skämmas eller har dåligt samvete för saker.

Det här är ingen universalmetod som går att applicera på alla, men för mig i min självanalys har det kokat ner till detta. Man får helt enkelt hitta sätt att överlista systemet (dvs sig själv).

Vad funkar bäst?

– Teamwork!

I mitt fall är jag mitt team, och jag måste samarbeta bra med mig själv. Annars funkar inget.

(Om du undrar var detta blogginlägg passar in i ekvationen är svaret enkelt, jag blir glad och får energi att få saker ur mig. Tankar, idéer, bilder etc. Det kräver energi att producera, men ger mer tillbaka i både humör och energi.)

/Stefan