≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Katarina Kieri är en svensk författare som jag har träffat tidigare i sammanhang kring Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) där hon suttit i juryn. När Lilla Piratförlaget behövde nya författarporträtt av henne fick jag en chans att åka till Uppsala och blixtra lite.

Porträttfotograferingen gjorde vi i våras, en otroligt vacker dag, men samtidigt det där knepiga men fina ljuset som kräver lite arbete för att få till bra på bild. Himlen var klarblå men blåsten gjorde att inomhus kändes som en bra idé.

Med mig hade jag två stycken Profoto A1 och en Profoto B2. Av någon anledning satsade jag för första gången att använda ett blixtparaply med silverfärgad insida som huvudljus.

Porträtt och stora fönster

Uppsala Konsert & Kongress är en fantastisk byggnad att fotografera i, jag hade nog kunnat vara där hela dagen och ändå inte tömt stället på bra miljöer. Det jag dock var ute efter mest var nog den blå himlen.

Vårljus kan som sagt vara lite knivigt. Solen står rätt lågt och kontrasten mellan ljus och skugga blir inte alltid jättebra för porträtt. För att kunna styra ljuset mest själv fick solen mest agera kantljus, resten fick blixtarna ordna.

Ställer man en person framför en glasskiva får man hålla koll på reflektionerna, ibland syns ju allt tydligt som i en spegel. Fönster är ju precis det, stora skivor av glas, men det löste sig relativt enkelt med väl uttänkta vinklar.

Ljussättning med litet silverparaply

Min Profoto B2 hade som sagt dagen till ära ett litet Deep Umbrella Silver (Small alltså). För det mesta använder jag ju blixtparaply med vit insida, och ofta även diffusion ovanpå det, så silverfärgat är ju en utmaning. Men det var så jag hade tänkt, man kan ju inte ge upp innan man har försökt genomföra sin idé.

Den stora skillnaden mellan blixtparaply som har vit insida och de som har silver är hur förlåtande ljuset är. Vrid en blixt med vitt paraply lite och det blir inte så jättestor skillnad. Vrid en blixt med silverfärgat paraply och vips, ljuset gör något helt annat.

Men, det är ju exakt det man vill åt. Om man vill ha lite tydligare kontrast och mer riktat ljus, det vill säga. Hittar man rätt balans blir det intressant, men det passar inte alla.

Upplättning med Profoto A1

Nu visar båda dessa BTS (Behind The Scenes) en spegelvänd uppställning av mitt blixtljus. Så du får tänka att blixten med paraply är på vänstersidan, men det kanske du såg på bilderna ändå?

För att lite tona ner effekten av det riktade och kontrastrika porträttljus ett silverfärgat paraply ger tog jag en Profoto A1 och satte på ett Manfrotto Nano-stativ (hur smidigt som helst).

Med i princip ofiltrerat upplättningsljus från samma riktning kameran fotograferar får man en liknande känsla som ringblixt kan ge.

Sen är det i princip bara att försöka hitta rätt vinkel på huvudljuset för att få till skuggorna under näsa och haka som man vill ha dem. Plus balansera upplättningsljuset så det ändå finns skuggor kvar.

Jag har använt Profoto A1 precis såhär ganska många gånger, ändrar man inte avståndet till modellen är det enkelt. Annars får man experimentera för att få tillbaka rätt balans efter att man har gått närmare eller längre bort.

Hursomhelst kan jag varmt rekommendera detta sätt att ljussätta porträtt, ett rakt huvudljus som ger ansiktet tydliga drag men ändå upplättat lite för att det inte bara ska bli becksvarta skuggor.

Vi provade några olika miljöer för dessa författarporträtt, och kompletterade till sist med några mot en svart fond. Här var uppställningen av blixtarna ungefär samma som tidigare. Lite mer rakt uppifrån denna gång, men med upplättning som tonade ner kontrasten som annars hade varit.

Det var otroligt smidigt att bara arbeta med en B2 och en A1 för denna porträttfotografering, men det var på gränsen i ljusstyrka.

HSS är alltid bra att ha

De porträtt med himlen som bakgrund krävde HSS och en slutartid på 1/4000 sekund för att bibehålla täckning i det blå. Bländare 2.8 gjorde såklart att det kom in en massa ljus, men det funkade.

Hade det här varit för några år sedan skulle det inte varit alls såhär enkelt. Då hade jag ju bara en AcuteB 600R som ordentlig blixt plus två Speedlights. Det här ju betydligt smidigare på alla sätt.

Jag kan förresten återigen rekommendera denna plats som fotoställe om du behöver fotografera någon i Uppsala. Otroligt många bra miljöer i olika plan.

/Stefan