≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jag gav bort 42750 kr och tjänade på det

Det kanske inte låter som världens mest affärsmässiga drag som företagare att ge bort pengar, men så har det ändå varit för mig. Sen kanske jag ska förtydliga och säga att det inte rörde sig om 42 750 kronor i kontanter jag skänkte. Men ändå.

Sen är summan 42 750 kronor inte helt rättvisande heller. Jag tog bara den för att det var den senaste summeringen jag fick från en fotograf i mitt nätverk.

Totalt är det egentligen betydligt mer, men jag måste ändå säga att jag har vunnit otroligt mycket på att skicka jobb vidare. På alla möjliga sätt, inte bara ekonomiskt.

Några större träd eller många mindre?

Jag har länge tänkt skriva ett blogginlägg utifrån någon slags metafor om arborister. Men det blir alltid lika förvirrat.

Istället blev det en mer sensationell rubrik, hoppas det är ok?

Poängen jag i alla fall vill åt är att för mig har det fungerat väldigt bra de senaste åren att beskära rätt hårt i min trädgård. Här tänker du nog att träden symboliserar kunder, och det är helt rätt.

Enligt denna liknelse ger jag bort träd som kanske inte passar, eller jag har tid att sköta ordentligt. Träd som hade inneburit en inkomstkälla, men samtidigt krävt tid för skötsel.

Plats för sol och tillväxt

Har man en trädgård eller skog som är helt överväxt (läs “fullbokad fotograf”) finns det varken tid eller plats att göra så mycket mer än att underhålla den.

Har man däremot ett nätverk med andra fotografer man kan skicka träd eller växter till (läs “jobb”) som man inte vill/kan/orkar sköta blir man inte lika låst.

Då finns det fortfarande energi och plats för att ta sig an den där plantan som skulle passa perfekt. Alternativet kanske hade varit att ta emot den men inte riktigt ge den all kärlek den behövde?

Sen kanske man kan bli lite bättre på att sköta ekar, kanske kombinerat med björkar, och därmed kunna ta mer betalt?

För att citera ett tidigare blogginlägg: Så blev jag mer lönsam.

Man får alltid något tillbaka

I början av mitt vidareskickande av uppdrag gjorde jag det mest för att förenkla för mig själv och underlätta för kunder. Sen föreslog en fotograf att jag skulle ha ersättning för jobbet jag gav bort.

Numera har jag ett enkelt avtal med de jag skickar uppdrag till, 10% kick-back på första fakturan. Blir det en återkommande kund är det bara att gratulera, men den biten kan jag inte ta åt mig äran av.

Sen behöver det inte alltid begränsas till uppdrag man inte kan ta av olika anledningar, eller vill. Det går alldeles utmärkt att sälja in andra frilansare, det mår alla bra av. Du kanske känner någon som kunden behöver för något annat uppdrag, kanske en expert på blommor?

Sådär.

Slut på metaforerna idag.

I korthet vill jag bara avsluta med att säga hur bra det kan bli att ibland se vad som kan hända om man frigör tid. Och energi.

Kan man hjälpa andra och kanske få lite tillbaka skadar det aldrig. Det jag däremot inte alls ens vidrör vid är att vissa kanske gillar att ha fullt upp med en salig blandning buskar och träd. Andra gillar kanske bättre att bara bli expert på granar. Eller energiskog?

/Stefan

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.