≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ljussättning med diskoboll

Ljussättning är lite som matlagning, att göra exakt samma sak hela tiden är inte så superkul. Däremot har man inte så stor användning av en diskoboll i maten, men desto mer för porträtt.

Jag köpte en i hanterbar storlek, ca 30 cm diameter tror jag, och hängde på ett bomstativ. Det som följde var en veritabel orgie i experimenterande och att försöka klura ut rätt vinklar.

Det man får är en oändlig massa varierade mönster till exempelvis bakgrunden för porträtt på ett prisvärt sätt. Om man sedan förstår alltid varför just en viss uppställning blev bra och en annan inte kan jag inte lova.

En blixt och en diskokula

Det finns såklart miljarder sätt att använda en diskokula i ljussättning för porträttfotografering, men jag har hittills bara experimenterat med en metod. Nämligen med en enkel blixt (Profoto A1) utan någon ljusmodifierare eller annat.

Placering och vinkel

Det låter enkelt men jag lovar att du kommer få prova dig fram, precis som jag. Exakt hur många små speglar som min diskokula är täckt med kan jag inte svara på, men många är de. Och de reflekterar infallande ljus åt olika håll, allihopa.

Bilden ovan är förresten utan bakgrundsblixten påslagen.

Här är effekten av en liten blixt placerad väldigt nära diskokulan så att det blir många stora reflektioner som studsar mot bakgrundspappret. Ljushuvudet får också lite kantljus på sig. Ljusmönstret på bakgrunden är mest flytande fält av mer och mindre ljus.

Tittar man från en annan vinkel ser man hur det blir stora stråk av ljus, men inget som har tydlig form.

Variation i oändlighet

När jag nyligen fotograferade författarporträtt av Christina Herrström använde jag diskobollen på flera olika sätt. Ibland i bild, och ibland bara för att skapa ett ljusmönster på bakgrunden.

På vissa av bilderna hade jag satt diskokulan lite i gungning, där den hängde från ett bomstativ. Då blev ingen bild den andra lik med ett mönster som varierade sig naturligt. Inte alltid bra, men varierat.

Fler användningsområden

Man kan såklart också lägga till rök, t ex från rökspray på burk om man vill göra det superenkelt. Då finns det en poäng att försöka få med mer ljusstrålar som går mot kameran.

Sen kan man också experimentera med att avgränsa ljuset från blixten, t ex med ett raster eller en snoot. Jag har inte provat det mer än med lite cinefoil/blackwrap runt min A1:a bara för att minska spillet.

Vill du utforska roliga ljusmönster kan jag varmt rekommendera en diskoboll, jag köpte som sagt en 30 cm stor på Kjell&Co, men de finns även i andra storlekar. Kan kompletteras med en liten LED-strålkastare om man vill prova att blanda ljussättning med blixt och fast ljus.

För att inte tala om vad färgfilter eller flera ljus på diskobollen kan göra för effekter. Möjligheterna är som sagt oändliga.

/Stefan

Comments on this entry are closed.