≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Köp direkt från Profoto

Profoto har skaffat egen butik på nätet, och jag tycker att det inte är en dag för tidigt. Även om jag mer än gärna handlar i fysiska butiker för att de ska finnas kvar, är det en stor poäng att ha alternativ.

Just produkter från Profoto kan ibland vara aningens svåra att hitta fotobutiker som har i lager. Åtminstone tillbehör, och nu senast letade jag efter små paraplyer inklusive diffusionsfronten. Ett ypperligt tillfälle att testa e-handel hos Profoto.

Bra utbud, enkel shoppingupplevelse

Att handla i Profotos webbutik är enkelt. Klicka på den produkt du vill köpa, klicka sedan på den blå knappen. Egentligen är det samma produktpresentation som tidigare, med tekniska specifikationer och allt man behöver, fast nu med en Köp-knapp.

Det allra mesta är föredömligt enkelt upplagt, det enda jag spontant undrar över varför inte “I lager” kunde vara tydligare? Kanske synas direkt på översiktsidorna, och kanske vara i grönt? Samma gäller för “Köp”-knappen. Som gammal webbgubbe tycker jag det finns en poäng att hålla sig till grundläggande signaler.

Betalnings-, och leveranssätt

Betalningsmetoder är inget att tala om, de accepterar MasterCard, Visa och American Express. Sen kan man välja att handla som privatperson eller företag.

Företagare kan få sitt paket till ett utlämningsställe via Schenker eller skickat med företagspaket inom 1-5 dagar. Privatpersoner däremot kan även välja PostNord eller hemleverans dag/kväll med Schenker (kostar dock mer). Fraktkostnaden är mellan 39 och 299 kr.

Snabb leverans, bra paket

Nu kanske två Deep Umbrella Small med diffusionsdukar är snudd på optimalt att paketera för frakt, men jag är nöjd. Jag valde leverans med Schenker och allt gick som det skulle, att spåra paket var så enkelt som det ska vara, inga konstigheter. Varorna skickades dagen efter jag hade beställt dem på nätet.

Allt kan bli bättre

Att köpa två blixtparaplyer med tillbehör tog inte många sekunder. Det mesta på Profotos webb är stort och tydligt, inget som förvirrar eller skapar osäkerhet för köparen, skulle jag säga.

Det jag kanske kan ha lite invändningar mot är småsaker, som att man listar Profoto B2 med ett pris “från” 5975 kr. Såklart kostar inte en B2 sextusen, utan det är lamphuvudet man kan köpa separat, men som presenteras i samma grupp.

Nu kanske inte Profoto vill göra en så stor affär av detta, att de säljer direkt på nätet (ursäkta ordvitsen). För det är inte direkt övertydligt, eller tydligt alls, från startsidan, att man kan köpa saker alls.

Titta på bilden ovan eller besök www.profoto.com/se och försök hitta något förutom den pyttelilla kundvagnsikonen uppe till höger som antyder att det rör sig om e-handel?

Sen är det min käpphäst med alla webbshoppar, jag vill ofta köpa saker som finns i lager, så ett filter för att enbart visa vad jag kan få hem snabbt vore bra.

Apropå ingenting är jag lite osäker på om jag fick ett vettigt kvitto, den biten kunde varit lite tydligare. Och kanske något man kunde komma åt enkelt via “My Profoto” för bokföringen?

Hursomhelst kan jag rekommendera att du kollar Profotos hemsida nästa gång du ska köpa någon av deras produkter. Jag kommer troligtvis fortsätta med att först se vilka fysiska butiker som har sakerna i lager, typ Goecker, Kameradoktorn eller Scandinavian Photo, men att ha ett alternativ extra skadar aldrig.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.