≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Helena Dahlgren är aktuell med en bok med hästtema som heter Ödesryttarna på Bonnier Carlsen. Hästfantasy ihop med Star Stable kanske jag ska tillägga, för de som förstår.

Mitt uppdrag var att fotografera författarporträtt, och Helena tipsade om ett stall där vi kunde vara. Såklart var vädret inte alls med oss, så jag tog med lite egen sol.

När hästar är inne i stallet får man vara lite försiktig med hur man beter sig om man dessutom tar med sig konstiga saker som stativ och blixtar. Förresten så är blixtar något jag undviker helt inomhus. Dock fick vi låna en del av stallet utan hästar, då fick det bli blixt.

Stall på vintern är inte så ljusa

Av någon anledning, helt utan att vara hästmänniska själv, har jag ändå varit oproportionerligt mycket i stall. Nästan alltid när det varit mörkt och grått ute.

Bilden ovan visar hur mörkt det var i stallet när kameran hade inställningarna f/5.6 och 1/200s.

En Profoto B2 med ett Deep Umbrella Medium vit fick vara huvudljus, i det här fallet från vänster. Dock behövdes mer ljus än så.

Fejka solljus genom fönster

Har man möjlighet att ställa en blixt, här var det en Profoto B1, utanför fönstret blir det nästan alltid bra. Kanske inte lurar den mest ljuskunniga, men det hjälper i alla fall att göra bilden bättre.

Sen handlar det mest om att välja om man vill ha färgfilter eller avgränsa ljuset. Jag körde ett CTO på blixten och sen en Domke-duk (wrap?) runt den för att skydda mot det snöblandade regnet.

Den färdiga bilden, igen

Vill du se fler exempel på fejkat solljus finns det här.

Apropå snöblandat regn så var det något slags tema för dagen, inte speciellt det roligaste vädret att arbeta i. Eller att vara modell heller, men Helena var väldigt tappar och tålmodig.

När det fanns möjlighet gjorde jag ett regnskydd åt henne med ett stort blixtparaply så allt inte skulle vara misär.

Fuska med färgerna

Jag är ganska verklighetsanknuten när det kommer till utomhus-porträtt, brukar sällan dra i färgerna så mycket om jag kan undvika det. Här blev det dock alldeles för grått.

Men, som tur var hade Helena mörka kläder och mörkt hår vilket gjorde det enkelt att maskera allt runtomkring och tona det lite blått. Genast kändes det aningens mer som riktig vinter.

Förlänga bilder på bredden

Apropå att fuska får man göra bilder lite roligare ibland, och även mer användbara. Uppe i hörnet är originalet som inte ser superkul ut. Men, med samma behandling här att färga in bakgrunden snabbt och sen förlänga bilden lite blev det bra.

Speciellt med tanke på hur bilder ofta används på nätet finns det en stor poäng att alltid ha med minst en superbred. Då kan bokförlaget eller den kund man har lägga på text eller lägga in bilder i den fria ytan vilket passar för webb och sånt.

Ljussättning för hästar i stall

Som jag var inne på tidigare har jag lärt mig att hästar i stall gillar att känna igen sig. När det kommer något nytt blir vissa nervösa, speciellt konstiga saker som stativ och blixtar.

För att undvika porträtt med hjälp av lysrör tog jag försiktigt med mig två ljuskällor här. En Profoto B1 där jag hade modellljuset på max, plus en liten LED-panel lite lägre ner på stativet.

Det var lite tveksamt gnägg i början, men hästarna accepterade snart mig och lamporna. Såhär i efterhand är jag glad att jag krånglade till det, porträtt med gamla lysrör rakt uppifrån är inte så kul.

Gillar du hästböcker och fantasy ska Star Stable. Ödesryttarna. Jorvik kallar finnas att köpa i mitten av maj 2018. Annars har Helena skrivit andra böcker också, t ex Orkidépojken och 100 hemskaste. Sen har hon även en blogg med mycket om Twin Peaks och skräck.

Förutom skidvädret var det ett otroligt kul uppdrag, får man prata oavbrutet om Stephen King, böcker och liknande saker, och sen göra roliga porträtt med en tålmodig författare är det inte så svårt att vara fotograf. Faktiskt.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.