≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Pressbild av Gunvor Engström, ny ordförande i StyrelseAkademien Stockholm. Fotograf Stefan Tell 2018

Gunvor Engström är ny ordförande i StyrelseAkademien Stockholm, och jag fick uppdraget att fotografera några porträtt av henne innan det hela tillkännagavs offentligt.

Att vara ute i god tid med pressbilder är alltid en smart idé, det är också kul som fotograf att se vilken spridning det kan bli. Själva fotograferingen gick hur smidigt som helst, deras kontor är lite unikt med sina takfönster så det är svårt att misslyckas.

Det enda som känns lite märkligt inomhus, är att hålla koll på solen uppifrån. Men, det är ett trevligt problem att ha, och något man enkelt löser med hjälp av lite blixtar och High-Speed Sync.

Pressbild av Gunvor Engström, ny ordförande i StyrelseAkademien Stockholm. Fotograf Stefan Tell 2018

Soligt utomhus, blixtljus inne

Det här är porträtt från en av ”miljöerna” eller ”scenerna” vi använde oss av på kontoret. Jag ville ha kort skärpedjup och började med att se hur det såg ut på bländare f/2.8 och slutartid 1/200 sekund vilket är min utgångspunkt för det mesta, slutartiden i alla fall.

Efter att ha kortat ned slutartiden till 1/1250 sekund började det finnas lite blått i himlen utan för fönstren, plus att den väldigt ljusa och luftiga lokalen blev tillräckligt mörkt i kanterna för att rama in porträttet snyggt på det sätt jag ville.

En testbild vid fel tillfälle

Bilden ovan kan illustera hur väl belyst Gunvor var utan blixtljus, eller åtminstone delvis. Av någon lustig slump tog batterierna slut i min Air TTL Remote exakt när kameran exponerade bilden.

Då kan det se ut såhär. Förr i tiden såg bilder ut såhär när man hade t ex en PocketWizard och försökte med för kort slutartid.

Nu händer det bara när batterierna är slut. Som tur är.

Bakom kulisserna på plåtning av Gunvor Engström, med två Profoto-blixtar, en B1 och en A1. Båda med Deep Umbrella, en Large vit och en Small silver. Fotograf Stefan Tell

Bakom kulisserna, en setup

Ljussättningen till porträtten på Gunvor byggde på ett huvudljus från vänster, en Profoto B1 med ett Deep Umbrella Large vit med front Diffuser för att ha en stor ljuskälla.

Men, som jag ändå oftast gör, blir det inte ett platt och massivt ljus då jag försöker att använda kanten på ljuset från det man kan kalla för en paraplysoftbox. Det är verkligen fascinerande hur mycket man kan förändra ljusbilden på det här enkla sättet.

Premiär för litet silverparaply

Jag köpte ju två små Deep Umbrella nyligen från Profoto Brand Store på nätet, och här är faktiskt första bilderna jag kan visa upp där åtminstone ett av dem används.

Denna gång fick silverparaplyet mest användas som upplättningsljus (”fill”) då jag ville ha mer diffuserat ljus som huvudljus. Men som sådant ljus funkar ett litet paraply med silver utmärkt. Det ger lite extra pling i ögonen och lättar upp skuggorna på ett fint sätt.

Variant för liten gruppbild

Kunden vill även ha bilder på Gunvor tillsammans med VD Jessica Stark och det var relativt enkelt ordnat med ungefär samma ljussättning. Skillnaden här är att jag höjde upp blixtarna till lagom höjd för stående porträtt. Plus flyttade in silverparaplyet så det stod under det med en större ljusmodifierare.

Pressbild av Gunvor Engström, ny ordförande i StyrelseAkademien Stockholm samt Jessica Stark, VD. Fotograf Stefan Tell 2018

Resultatet blir en variant av tidigare ljus, men mer passande för när två, tre eller fyra personer står i en mindre gruppbild. Den övre blixten är huvudljus, den undre lättar upp skuggorna. Kontrasten justerar man enkelt med ljusförhållandet mellan dem.

Porträtt på Jessica Stark

När Jessica blev VD för StyrelseAkademien var jag där och tog pressbilder av henne innan det blev offentligt. Så jag känner mig rätt bekväm med lokalerna. Då var porträttet ovan en av de jag levererade, ljussättningen var lite snarlik, men med mer ljus i bakgrunden.

Avslutningsvis kan jag bara tillägga igen att det är just den här typen av fotouppdrag man är glad att det finns batteriblixtar. Och HSS. Att fritt och enkelt kunna använda sig av en lokal på ett så smidigt sätt utan att behöva tänka på sladdar, eller för den delen ta med sig onödigt tunga stativ är fantastiskt.

Nu har det blivit ännu enklare med Profoto A1 som har fått mig att börja använda fler än två ljuskällor igen.

Sen måste jag även tillägga att det är underbart när man fotograferar en person som Gunvor Engström. Det underlättar inte bara, utan gör att bilderna lyser, när man fotografer någon som gillar att vara med i bild. Och ser till att vara en positiv modell hela tiden. Då är det inte speciellt svårt att vara fotograf.

/Stefan