≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

GDPR – Anonyma bilder blir viktigare

Just nu verkar alla fotografer och bildbeställare prata om GDPR, den nya lag som reglerar hantering av personuppgifter som ersätter PUL för oss i Sverige.

Jag måste erkänna att jag inte läst varenda paragraf men har nog ändå fått en hyfsad bild av vad som kommer krävas. Men, det är faktiskt inte det jag tänkte skriva om här.

Snarare vad man som fotograf kan fundera på för att göra det aningens enklare för sig själv och kunden.

GDPR kan göra att lättanvända bilder utan identifierbara personer men ändå människor på bild kommer efterfrågas mer av kunder.

De suddiga och användbara bilderna

Jag har skrivit många gånger om att kunder behöver bilder de kan använda till allt möjligt, jag kallar dem för “diversebilder”. Det är ofta bilder de inte har med på sin önskelista men som visar sig vara de som ofta används mest. Med GDPR kommer det nog bli mer sånt.

Här kan du läsa mer: Alla kunder behöver oskarpa bilder och Glöm inte diversebilderna.

Visa sak och händelse, inte specifik person

Grejen med GDPR är ju att skydda personuppgifter, och för att det ska vara något att ens ta upp måste någon kunna identifieras. Simmaren i bilden ovan är ju bara en arm och en mössa. Den visar dock aktiviteten minst lika bra om om ansiktet hade varit tydligt.

Många företag idag håller för fullt på med att anpassa sig till GDPR men det kommer nog vara en lång tid innan det känns naturligt.

Till dess tror jag att behovet från kunder att ha ej identifierbara bilder som de kan använda fritt utan att behöva oroa sig för GDPR.

Bilder som inte kräver modellavtal

Om man som fotograf ser till att en viss andel bildleveransen från evenemangsfotograferingen är anonyma bilder lär kunder bli glada. Då kan de använda bilderna överallt utan att ha skrivit ett enda modellavtal eller tagit fram en policy för GDPR.

Bilder med längre livslängd

När jag fotograferar verksamhetsbilder eller event ser jag alltid till att ha några anonyma diversebilder som kan ha längre livslängd. En suddig bild eller väldigt kort skärpedjup på något ospecifikt brukar vara bra till toppbilder på webben eller liknande användning.

Med GDPR kommer det nog bli ännu mer uppskattat av kunder att de får ett gäng sådana bilder i varje leverans. De kan användas för t ex publicering på plattformar utanför deras egna, t ex Instagram, LinkedIn och Facebook.

Det kommer vara en lite krångligare tid framöver där bildbeställare och fotograf måste hitta sätt att förhålla sig till GDPR. Gissningsvis kommer det relativt snart utkristalliseras vad det faktiskt betyder. Har man ännu ingen plan för människor på bild kan det vara smart att gardera sig med diversebilder.

Ett annat alternativ vore att låta evenemang bli lite mer som gamla dansfester i Venedig med roliga masker. Eller att man anonymiserar personalfotograferingen med lite Halloween-sminkning?

Själv ska jag titta närmare på utgivningsbevis för min blogg så det är tydligt hur den biten funkar. Hur det blir i sociala medier är inte helt solklart än. Dock jobbar jag nästan uteslutande med bilder som ska användas som pressbilderm så den delen känns rätt lugn.

Läs mer om GDPR för fotografer här:

/Stefan

1 comment… add one
 • Jan Röhlander 29 april, 2018, 08:29

  Hej Stefan

  Ja, nog har du rätt i att många pratar om GDPR. Många är dock fortfarande lyckligt ovetande. Jag försöker läsa på så mycket jag kan och vill göra rätt. Än finns de ju inga bra riktlinjer för oss fotografer (förutom att ha samtycke med alla identifierbara personer). Skulle tro att det om två år kommer finnas fall som ger oss riktlinjer i ämnet.

  En sak som om jag förstått det rätt så spelar det för oss fotografer mindre roll var en bild skall publiceras. GDPR hanterar lagringen och hanteringen. Du skriver att dina bilder mest används av press och då är det lugnt. Som jag förstått det så är det din hantering av personuppgifter (bilder på människor) som du måste ha regler och samtycke för. Sedan behöver den som skall använda bilden också kunna visa samtycke i vissa fall. Där kan ju press mfl slippa.

  Poängterar än en gång att detta är som jag förstått det. Jag kan såklart missuppfattat det och då är det ju bra. ;)

  Tack för en bra blogg.

  //Janne

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.