≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Borsta tänderna innan tandläkarbesöket

Det finns vissa grundläggande saker som de flesta gör, även om de kanske inte fått instruktioner om det. T ex att borsta tänderna innan man går till tandläkaren, eller har rena strumpor när man provar skor. Om frisören tycker det är bättre om håret inte är nytvättat säger de säkert till hur de vill ha det.

Anledningarna till att jag borsta tänderna innan jag går till tandläkaren är för att dels känna mig lite fräschare (brukar nog tugga tuggummi mer än vanligt också), men också för att underlätta någon annans arbete. Samma sak i skoaffären.

Väl använd tid och även respekt

Om vi anlitar hantverkare känns det slugt att innan ha förberett så de kan göra sitt arbete på bästa och snabbaste sätt. Känns ju trist och onödigt att betala dem för att först städa och plocka innan de ens kommer åt där de ska göra sitt jobb.

Men, det är såklart inte självklart att man vet exakt hur man ska förbereda saker på bästa sätt. Frisören kanske som sagt hellre jobbar med otvättat hår?

Hur gör man då för att underlätta för andra att göra sitt jobb på bästa sätt, utan att man ska behöva betala för onödig tid?

Fråga, vettja!

Det är alltid det överlägset bästa sättet. Går oftast snabbt.

“Ska jag tänka på något särskilt innan, eller förbereda något?”

Den frågan, som kanske egentligen är två, kommer man långt med. Om man inte redan hade tänkt borsta tänderna kan man få det tipset. Eller att plocka undan vid fönstret när glasmästaren ska arbeta.

Man kan samtidigt göra en tjänst åt andra hållet, genom att t ex tipsa om var det är enklast att parkera. Eller om det krävs någon portkod. Eller egentligen vad som helst i frågeväg som kan tänkas dyka upp när det väl är dags.

Allt som underlättar är av värde, speciellt om det sparar tid och besvär som ska utföra tjänsten. Annars finns en stor risk att man betalar för mycket för sånt man hade kunnat lösa billigare själv.

Jag skulle nog inte vilja betala extra för att tandläkaren först ska borsta mina tänder för att kunna göra sitt jobb.

Gäller för fotografer också…

Du gissade säkert att det skulle komma någon koppling till fotografering, och du hade helt rätt. För exakt samma saker gäller för när man anlitar fotograf.

Ju mer kunden kan hjälpa till, desto smidigare kommer det bli. Och fotografen slipper ta betalt för tid som kunden säkert gjort billigare.

Jag skrev en lång checklista för några år sedan med tips inför personalfotografering som skulle kunna förenklas. Alla punkter stämmer inte på alla projekt, men många är bra att tänka på.

En bra kommunikation med kunden gör att jag enkelt vet var man parkerar enklast i närheten. Det sparar tid. Har de även förberett det rum som kan användas som fotostudio, gärna i samråd med mig innan, sparar det också tid för mig.

Har de informerat personalen om vad som gäller, t ex vad bilderna är till för, hur de kommer användas och vad som förväntas av personalen i detta flyter allt smidigare.

Har de även förberett personalen så alla är hela och rena inför fotograferingen sparar även det tid. Är man ute i god tid kan de som vill klippa sig innan hinna göra det, annars kanske de i alla fall har tid nog för att fixa håret. De som vet med sig att kavajen sitter dåligt kan välja en annan eller hinna köpa en ny.

Förberedelser är ofta gratis

Det kostar inget att borsta av sin kavaj innan fotograferingen. Eller torka av sin blanka panna om man vet med sig att den är brukar blänka. Många gånger har fotografer med sig små rispapper för just sånt, eller så har säkert någon på kontoret något man kan låna.

En blank panna eller smutsig klädsel går fort att åtgärda i verkligheten men tar betydligt längre tid att få bra i Photoshop. Det första alternativet är i princip gratis, det andra inte.

En titt i spegeln kan spara mycket tid för alla inblandade, då ser man snabbt om allt sitter som det ska. Samma gäller såklart för normalstökiga kontor, en snabb överblick avslöjar snabbt om det kanske kan vara värt med en minuts städning först.

Ungefär som att borsta tänderna innan tandläkarbesöket underlättar tandläkarens arbete finns det massor med saker som kan göra fotografen ni anlitar mer effektiv.

Enklaste sättet att få saker att flyta smidigt är att kommunicera. Det kostar inte heller något att fråga.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.