≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Malin Bergström, författarporträtt och pressbild till tidningen Vi Föräldrar. Fotograf Stefan Tell

Malin Bergström är barnpsykolog och har svarat på en massa frågor i tidningen Vi Föräldrar. Just de hörde av sig och behövde nya porträtt på Malin vilket jag gärna ställde upp på.

Fotograferingen planerades in till början på februari, en månad som inte är känd för mer positiva saker än att jag fyller år då. Till råga på allt var det snöstorm (på riktigt) så vi höll oss inne.

Platsen vi valde för porträtten blev Bonnierhuset på Torsgatan, där finns det massvis med bra miljöer och den första jag hade spanat ut var några trappsteg med stengolv i bakgrunden.

Ljussätt bakgrunden först

Det brukar vara en bra grundregel, ibland kanske man inte ens ljussätter den utan bara exponerar så den blir bra. Just den här dagen var det som sagt var snöstorm ute och mörkt, så allt ljus kom från blixtar. Inte ett naturligt ljus så långt ögat nådde.

Stengolv kan dock vara lite kniviga. Åtminstone om modellen för dagen sitter ner och jag fotograferar snett uppifrån. Detta för att få en så mjuk och lugn bakgrund som möjligt av bara melerat stengolv, inga väggar eller andra detaljer som stör.

Blänket från blixten bakom Malin (en Profoto A1 utan krusiduller) fick jag flytta runt, höja och sänka, vinkla och zooma ett par gånger innan ljuset föll bra. Just den typen av ljus är svårt att se hur det blir i kameran hur mycket inställningsljus man än har. Man behöver ju se det från exakt samma vinkel som kameran ser.

Ljussättning av fotografering on-location, porträtt på plats. Profoto A1, B1, B2. Fotograf Stefan Tell

Tre blixtar och blixtparaplyer

Jag har lite fastnat i att använda blixtparaplyer som huvudmodifierare nästan hela tiden. Förklaringen är enkel, de är så snabba och smidiga att arbeta med. Tar nästan ingen plats och väger minimalt.

Ibland kan jag sakna en lite kant på dem för att kunna styra vinjetteringen bättre, men med en “front diffuser” blir de i princip som en softbox utan raster. Rastret kan jag också sakna ibland såklart.

Huvudljuset kommer från vänster och är en Profoto B1 med ett Deep Umbrella Large plus diffusion.

Bakom Malin till höger sett från kameran är en Profoto B2 med ett Deep Umbrella Medium och diffusion. Här tejpade jag även fast ett 1/4 CTO färgfilter. Bara för att få ett lite varmare kantljus.

Malin Bergström, författarporträtt och pressbild till tidningen Vi Föräldrar. Fotograf Stefan Tell

Vinjetterat ljus och skuggor

Efter vi hade klarat av vår första “location”, eller kanske plats helt enkelt, provade vi på nästa ställe. Men platsen efter det är mer intressant så jag hoppar direkt dit.

Ljussättning av fotografering, porträtt på plats. Profoto B1 och B2 med blixtparaply. Fotograf Stefan Tell

Bland arbetsplatserna för Vi Föräldrar och andra tidningar finns en fin betongvägg och en lång bänk. Där fick Malin sitta bredvid en fin lampa. Mest av platsbrist tog jag bara två ljuskällor till porträtten här. En B1 och en B2.

Mia Högfeldt skötte hår och smink, men höll också koll på en massa annat. Jag inser hur skönt det är att ha någon med mig som hjälper till med den biten, som har ett öga för sånt också. Tyvärr sker det alldeles för sällan på mina plåtningar.

Vinkla och vrid på paraplyet

En blixt och ett paraply kan ju låta väldigt simpelt och samtidigt lite platt. Men jag fortsätter förundras hur mycket man kan göra bara genom att vrida på blixten lite så ljuset inte kommer rakt på.

När jag tänker på det så använder jag nog aldrig paraply i ljussättning så någonsin. Ibland kan det nog se ut som att blixten och ljuset från paraplyet knappt pekar mot modellen i fråga.

Men, som de två bilderna ovan visar kan det bli en otrolig skillnad när det kommer till struktur på bakgrunden, vinjettering i kanterna m.m. bara med en lätt justering av paraplyet.

Ljussättning av fotografering, porträtt på plats. Profoto A1, B1, B2. Fotograf Stefan Tell

Snabbare och mer flexibel

Just den här plåtningen är ett så otroligt bra exempel på hur mycket lättare jobbet som fotograf har blivit. De senaste åren har ju för mig helt blivit batteridrivet och rullbart.

Profoto B1 fick ersätta min gamla AcuteB 600R, sen kompletterades den med ett lättare blixthuvud till Profoto B2. Bara det underlättar massor om det t ex blåser eller om man vill bära lättare stativ. Eller kanske använda bomstativ, då är B2 bra.

Profoto A1 har verkligen fått mig att börja använda fler än två ljuskällor igen. Det var länge som det var ganska lagom att ta med en eller på sin höjd två B1:or, men nu kan jag enkelt få med två till utan att det är särskilt betungande.

Det gör ganska stor skillnad på vilka möjligheter man har i ljussättningen. En liten blixt snett bakifrån kan göra att modellen inte glider in för mycket i en mörk bakgrund, eller så har man den som upplättning av skuggor. Eller vad som helst.

Nu kommer jag inte på mer att skriva om detta. Kul var det i alla fall. Trots att det var i februari.

Vill du se hur fint Vi Föräldrar har använt ett porträtt, kolla här.

/Stefan

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.