≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ett arrangerat foto till personaltidning

arrangerad-bild-bank-personaltidning-ljussattning-kundtidning-fotograf-Stockholm-Profoto-A1-B1

Fotografera bilder till personaltidningar och kundtidningar innebär oftast att arbeta med glada och vanliga människor. Och i lokaler som är som de är. Ibland kan man få bestämma själv, men mycket ska vara på arbetsplatsen och kännas relativt naturligt.

Det kan vara lite svårt att kombinera dessa önskemål men det går oftast att lösa med några blixtar och god samarbetsvilja.

ljussattning-behind-the-scenes-kontorsbild-bank-personaltidning-utan-blixt-fore-efter

Ögat ser en ljus lokal, inte kameran…

Våra ögon är experter på att luras, eller anpassa saker så vi upplever det på ett lagom sätt för oss. Ska man sen få en kamera att uppleva det på ungefär samma sätt går det oftast inte bara rakt av. Inte inomhus i alla fall, mitt i vintern med krav på en bra bild.

Bilden ovan är tagen utan blixt efter lite testbilder där jag hade kommit fram till slutartiden 1/200 sekund och bländare 4. Detta för att minimera kontorsbelysningens påverkan utan att göra den bakre delen kolsvart och trist.

Den färdiga bilden i början på inlägget var ungefär så jag hade planerat den, med två personer i förgrunden och två närmare bakgrunden.

Huvudljuset är en Profoto B1 med ett relativt stort Deep Umbrella Large vit plus diffusionsfront för att ge båda modellerna närmast bra och lättarbetat ljus.

ljussattning-behind-the-scenes-kontorsbild-bank-personaltidning-tre-blixtar-profoto-A1-B1-paraply

Två Profoto A1 hjälpte till

Kantljus kommer oftast från sidan, som namnet antyder, och är kanske inte det mest naturliga ljuset i en lokal utan fönster. Men huvudsaken är att det blir bra, och med en av mina Profoto A1 utan modifierare långt bort i lokalen gjorde det jobbet enkelt.

Min andra Profoto A1 hade jag faktiskt på kameran, så den både fungerade som radiokontroll/blixtutlösare och även upplättning. Det är ett sätt jag faktiskt har använt mina A1:or på rätt många gånger sedan jag skaffade dem.

Inomhus med vitt tak är det faktiskt otroligt smidigt som upplättning att ha en blixt på kameran och slå den rätt upp. Behöver man flytta sig själv är det snabbt ordnat att justera blixteffekten efter det. Man kan också använda TTL på det sättet, men jag har mest kört manuellt.

Eftersom sändare och blixt är samma enhet kan man enkelt välja om kamerablixten ska vara på eller inte. Det ger enkelt en valmöjlighet att lägga till lite upplättningsljus om huvudljuset lämnar för många skuggor för att det ska se bra ut.

bakom-kulisserna-fotografering-bank-mote-konferensrum-tva-blixtar-Profoto-A1-B1-paraply

Fotografera genom frostat glas

Den andra miljön vi fotograferade i, av tre totalt, var i ett konferensrum. Jag flyttade med mig en B1 och en A1, den andra A1:an fick sitta kvar på kameran.

Den A1 jag hade som kantljus tidigare riktade jag upp i taket för att vänstra kanten på bilden inte skulle bli för mörkt. Min B1 med blixtparaply blev huvudljus igen och blixten på kameran upplättning från kamerans vinkel.

arrangerat-mote-till-personaltidning-bild-tre-blixtar-profoto-A1-B1

För att få till åtminstone lite variation i bilden hade jag tur med lite frostat glas i mitten på glasväggen. Efter lite experimenterande hittade jag en bra plats att trycka objektivet mot glaset så frostningen skapade lite ljusa fläckar.

Just den här typen av relativt snabba fotouppdrag har blivit så otroligt lättjobbade sedan batteriblixtarna kom. När jag nu kompletterat mina B1 och B2 med två Profoto A1 har blivit ännu bättre.

Inomhus klarar jag mig med två Manfrotto Nano och kanske två små blixtparaplyer. Vips har jag fått två ljuskällor till att arbeta med utan att det blir så mycket mer utrustning att släpa på.

Att sen kunna ha en A1 på kameran har faktiskt också öppnat upp för helt nya sätt att arbeta. Det jag måste komplettera med nu är bara två extrabatterier. Även om de håller rätt länge så tar de nästan garanterat slut innan de till B1:orna.