≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Återvinn dina gamla metoder

Att lära sig nya sätt att arbeta som fotograf är oundvikligt. Ibland kommer jag på nya metoder för att jag har hittat en ny lösning på ett specifikt problem. Och ibland är det ny utrustning och ny teknik som förändrar hur jag arbetar.

Men, det behöver inte betyda att mitt arbetssätt för några år sedan var helt fel och gammalt, många gånger har jag bara glömt att jag gjorde på ett visst sätt. Att plocka upp gamla trick från förr är oftast en bra idé. Och roligt.

Kom ihåg det som funkar

Ta t ex författarporträttet överst i inlägget på barnboksförfattaren Janina Kastevik som jag fotograferade för Bonnier Carlsen.

2012.

Sex år sedan. Faktiskt!

Ibland blir jag nästan lite förvånad att gamla uppdrag kan hålla så länge, den här porträttserien är jag fortfarande väldigt stolt över.

Då är det fantastiskt att ha dokumenterat hur jag gjorde, inte bara leverera och på sin höjd publicera bilderna någonstans.

Varför gör jag inte såhär längre?

Det här är ett annat exempel i samma linje, kontrastrik ljussättning med skarp reflektor (TeleZoom eller Magnum). Sedan filtrerad genom en stor ram med diffusionstyg.

Varför har jag inte gjort så på väldigt länge?

Och det är just det, att hela tiden hitta på nya saker är såklart givande och utvecklande. Men de flesta har säkert ett stort arkiv med lyckade resultat av andra metoder. Som säkert skulle vara kul att damma av och kanske förbättra eller variera på något sätt.

Hitta bortglömd fotoutrustning

Som det varit senaste året har jag arbetat väldigt mycket med att förenkla mitt arbete. Det har inneburit förminskning av mängden utrustning jag tar med mig, men de gånger jag är i studion borde jag ju kunna slå på stort oftare.

Varför använder jag t ex inte min fantastiska Profoto Giant 180?

Visst, det tar lite längre tid och den är rätt otymplig, men det blir ju fantastiskt fint porträttljus.

Det borde jag också göra oftare.

Den självklara slutsatsen

Hur ska jag då bli bättre på att variera mig och försöka få in gamla beprövade metoder i det nya jag gör?

Svaret är nog inte svårare än: bara gör.

Jag har ju det mesta dokumenterat på bloggen, med ljussättningsdiagram och bilder från bakom kulisserna på diverse plåtningar jag gjort. Mer behövs inte, förutom att göra det.

Som du säkert förstår är det här ytterligare en uppmuntran för alla som ännu inte skaffat en blogg, gör det.

Här är ett inlägg du kan läsa härnäst: Du! Borde! Blogga!

När det gäller att hitta gamla porträtt eller dylikt som det kan vara värt att prova igen, titta igenom tidigare jobb och gör en lista.

Jag lovar att du kommer förvånas av hur mycket bra du glömt.