≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Ringblixt-porträtt med Profoto A1

portratt-tva-blixtar-hemmastudio-Manfrotto-Nano-Profoto-A1-ringblixt-DIY-adapter

Ringblixt till porträtt tycker jag är ett bra sätt att kontrollera detaljerna i skuggorna på ett smidigt sätt. Det blir också roligt blänk i ögonen man får på köpet. Men man behöver inte dra fram den stora ringblixten varje gång, en ringblixtadapter funkar oftast bra.

Under julen fick jag barnen att agera testmodeller när jag skulle se vad man kan göra i ett litet rum med bara två Profoto A1. Hittills har jag mest använt mina A1:or till enklare sysslor som kantljus och sånt. Men en av anledningarna jag köpte dem var för att kunna klara av enklare porträtt på plats utan att släpa på för mycket utrustning.

behind-the-scenes-headshot-hemmastudio-ringblixt-Profoto-A1-silver-paraply-skiss

Två blixtar i källarstudion

Vårt allrum i källaren har varken högt i tak eller långt mellan väggarna, perfekt för att testa begränsningar alltså.

Som huvudljus tog jag en Profoto A1 på ett Manfrotto Nano-stativ plus ett Profoto Deep Umbrella silver Large. Kanske inte den optimala ljusformaren för små utrymmen, men det enda med silverfärgad insida jag hade hemma.

headshot-portratt-hemmastudio-kallare-tva-blixtar-Profoto-A1-silver-Deep-Umbrella-ringblixt

I vanliga fall använder jag nästan uteslutande paraplyer med vit insida. Ofta med diffusionsduk för att få det till en enkel softbox. Med ett trångt rum skulle det dock studsa ljuset överallt och det var exakt det jag inte ville.

skiss-diagram-ljussattning-portratt-hemma-barn-Profoto-A1-silver-paraply

Jacka som flagga

Huvudljuset som jag hade till vänster om kameran höll sig ganska avgränsat tack vare silver på insidan av paraplyet. Problemet kom efter det passerat modellen och när det mötte väggen en meter åt sidan.

För att inte helt tappa kontrast och får för ljus skugga (samt färgstänk från den ljust gröngrå väggen) hängde jag en mörkgrå jacka bredvid som fick fungera som flagga.

ljussattning-portratt-hemma-headshot-tva-blixtar-Profoto-A1-ringblixt-paraply

Billig ringblixtadapter funkar

Eftersom Profoto A1 har runt glas på framsidan kommer inte Rayflash eller Orbis funka. Roundflash däremot som har en mjuk öppning som går bra.

Jag har tidigare modifierat en RoundFlash-kopia från Kaffebrus för att använda med Profoto B1/B2 och den passar lika bra till A1.

Profoto-A1-med-DIY-modifierad-ringblixt-adapter-Roundflash-Kaffebrus-portratt-ljussattning

Fördelen med att använda en Profoto A1 med ringblixtadapter jämfört med t ex B2 är att man slipper ha ett blixtstativ extra. Adaptern hänger hyfsat på objektivet även om det blir lite klumpigt så funkar det.

gruppfoto-barn-hemmastudio-tva-blixtar-Profoto-A1

När alla tre ville vara med på bild flyttade jag bara på silverparaplyet så det var rakt ovanför kameran för att få ett lite jämnare ljus för gruppbilden. Tack vare ringblixten finns det lite blänk och ljus i deras ögon. Alla bilder är tagna med samma inställningar, nämligen slutartid 1/200 sekund, bländare 4 och ISO 200.

Har du en Profoto A1 eller en Speedlight kan jag rekommendera en RoundFlash eller kopian om du vill prova på ringblixtljuset utan att behöva lägga ut mer än en femhundring ungefär.

Comments on this entry are closed.